Hlavní obsah

Jen pro silné povahy: Kdo zahrál Ježíše ve filmu tak věrohodně, že je těžké se na to vůbec koukat?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou křesťanský svátek, který slaví narození Ježíše Krista, pro řadu lidí je to ale také období lenošení na gauči a sledování filmů. Tak proč to nespojit a nepřipomenout si Ježíšův příběh třeba právě prostřednictvím filmu.

Článek

Pokud se tvůrci pustí do zobrazování náboženské tematiky, vstupují na tenký led. Riskují, že ateisty to nebude zajímat a věřící budou mít výhrady. Stejně tak se vystavují možné kritice herci, kteří si zahráli postavu Ježíše Krista.

Ježíš (1979)

Americké biblické drama vychází z Evangelia podle Lukáše a bylo financováno křesťanskou organizací. O snímku se uvádí, že byl přeložen do více než tisíce jazyků, má jít údajně i o nejvysílanější film vůbec. Natáčelo se přímo v Izraeli na místech, o kterých hovoří Bible, a hlavní role se ujal britský herec Brian Deacon, který ji vyhrál v konkurenci devíti set uchazečů.

Foto: Profimedia.cz

Britský herec není v Česku příliš známýFoto: Profimedia.cz

Poslední pokušení Ježíše Krista (1988)

Snímek režiséra Martina Scorseseho podle románové předlohy vyvolal ve své době pozdvižení a nevoli mnohých křesťanů, kteří protestovali už proti tomu, že byl film o Ježíšovi vůbec natočen. V Chile, Singapuru a na Filipínách bylo potom jeho promítání dokonce zakázáno. Trnem v oku byla odpůrcům hlavně skutečnost, že hlavní postava je vykreslena jako člověk se silnými i slabými stránkami, navíc bojující se sexuální touhou. Hlavní roli ztvárnil Willem Dafoe, který měl v době natáčení příznačně Kristova léta. Piláta Pontského si zahrál David Bowie.

Foto: Profimedia.cz

Snímek byl v době uvedení hodně kontroverzníFoto: Profimedia.cz

Marie, matka boží (1999)

Tvůrci snímku z konce devadesátých let se rozhodli biblický příběh vyprávět z pohledu Ježíšovy matky Marie a zaměřili se mimo jiné na vliv, který měla na budování jeho morálních zásad. Mladou Marii si zahrála Melinda Kinnaman a starší potom Pernilla August. Jejího syna ztvárnil Christian Bale. Zajímavostí je, že představitelé dvou filmových Ježíšů, Christian Bale a Willem Dafoe, se v roce 2000 sešli ve filmu Americké psycho.

Foto: Profimedia.cz

Coby Ježíš skončil na kříži i Christian BaleFoto: Profimedia.cz

Umučení Krista (2004)

Kvůli realistickým záběrům Ježíšova umučeného těla není tento snímek, který podle vlastního scénáře režíroval Mel Gibson, vhodný pro slabší povahy. Děj zachycuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského, které předcházely jeho ukřižování. V hlavní roli se divákům představil americký herec James Caviezel a během natáčení si protrpěl své. Nejenže trávil osm hodin v maskérně, aby mu na těle vznikly nejrůznější rány a podlitiny, ale také čtrnáct dnů natáčel s dřevěným křížem, který vážil sedmdesát kilo. I Mel Gibson si ve snímku zahrál, respektive jeho ruce, které jsou vidět v detailu ukřižování.

Foto: Profimedia.cz

Maskérky se na herci skutečně vyřádilyFoto: Profimedia.cz

40 dní v poušti (2014)

Jak už název napovídá, snímek zachycuje období čtyřicetidenního putování Ježíše pouští, které bylo jeho velkou zkouškou. Během té doby bojuje s pokušitelem i sám se sebou. A zkouška to byla i pro Ewana McGregora, protože si v tomto filmu střihnul rovnou dvojroli. Kromě Ježíše ztvárnil i jeho protipól v podobě Ďábla.

Foto: Profimedia.cz

Herec si střihnul rovnou dvojroliFoto: Profimedia.cz

Máří Magdaléna (2018)

Děj dalšího filmu se zabývá zejména vztahem Ježíše Nazaretského a Máří Magdalény, která se rozhodla následovat jeho myšlenky a vydat se na pouť do Jeruzaléma. Ústřední dvojici si zahráli Rooney Mara a Joaquin Phoenix, kterému v roli duchovního vůdce rozhodně nechybělo charisma. Do role byl vybrán i přesto, že v době natáčení mu bylo už dvaačtyřicet let, což má do Kristových třiatřiceti docela daleko. Během natáčení se do sebe herci zamilovali a od té doby tvoří pár.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení se do sebe Rooney Mara a Joaquin Phoenix zamilovaliFoto: Profimedia.cz

Načítám