Hlavní obsah

Dvěma herečkám se role propsala i do osobního života: Oblíbené lékařky z Ordinace v Růžové zahradě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo by se říct, že je to nekonečný seriál. První série Ordinace v růžové zahradě vtrhla na obrazovky v roce 2005 a od té doby tvůrci natočili každý rok novou řadu. Osudy zdravotníků z kamenické nemocnice diváky jednoduše baví. A tohle je ženská síla seriálu: oblíbené herečky v rolích lékařek!

Článek

Když se řekne nekonečný seriál, všichni si nejspíš vybaví Ulici. Ale za natočení zatím 19 řad a celkem 1 282 epizod si toto označení určitě zaslouží i Ordinace v růžové zahradě. Hlavními hrdiny jsou lékaři kamenické nemocnice, kteří v každém dílu bojují nejen o lidské životy, ale i o kus svého osobního štěstí. Během sedmnácti let se v seriálu objevilo mnoho hereckých osobností a má samozřejmě i své dámské hvězdy – svou ženskou sílu.

Zlata Adamovská – Běla Páleníková Valšíková

V příběhu se objevuje od druhé série a dodnes patří k hlavním hrdinkám. Pediatrička Běla si prošla lecčíms – dvakrát se poprala s rakovinou prsu, překonala rozvod, nevěru dalšího partnera a zvládla i to, že ji opustil partner (Jan Kanyza), protože mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba a on nechtěl, aby viděla jeho zkázu. A seriál dal herečce nejen úžasnou roli, ale také skutečnou lásku: při natáčení přeskočila jiskra mezi ní a Petrem Štěpánkem, který ztvárnil jejího seriálového manžela. Postavám to sice nevyšlo, ale hercům ano – v roce 2013 měli svatbu.

Foto: CNC: Marek Patek / CNC / Profimedia

Zlata Adamovská je jednou z hlavních ženských hrdinek seriáluFoto: CNC: Marek Patek / CNC / Profimedia

Daniela Šinkorová – Gita Petrová

Gynekoložka Gita byla v seriálu od začátku a stala se první osudovou ženou doktora Čestmíra Mázla (Petr Rychlý). Jenže pak se herečka, která letos oslaví padesátku, nepohodla s tvůrci seriálu, a tak její postava musela zemřít. V 36. epizodě třetí série odjela Gita na kongres do Německa, kde se dostala do potyčky s neonacisty a zemřela na proraženou lebku.

Foto: Profimedia.cz

Daniela Šinkorová byla u začátků seriálu, ve 195. dílu ale její postava zemřelaFoto: Profimedia.cz

Barbora Munzarová – Pavla Barnová Pusenská

Do příběhu herečka vstoupila ve čtvrté sérii a nepřímo nahradila Danielu Šinkorovou. A i když její motivací k přijetí role, s níž se nikdy netajila, byly finance, postava jí zcela změnila i osobní život. V době natáčení seriálu byla totiž vdaná za Jiřího Dvořáka, ale zakoukala se do kolegy Martina Trnavského. Ten hrál Jana Hakena, stavitele, který je sice ženatý, ale zamiluje se právě do Pavly. A jak před kamerami hráli zamilovaný pár, jiskra přeskočila i ve skutečném životě. A tak oba ukončili své tehdejší vztahy, roky spolu žili na hromádce a v roce 2018 se vzali.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Munzarová v seriálu nepřímo nahradila Danielu ŠinkorovouFoto: Profimedia.cz

Dana Batulková – Marie Pokorná

Do seriálu naskočila v roce 2015 do desáté řady a ztvárnila v ní pediatričku a novou podřízenou Běly (Zlaty Adamovské). Zpočátku si dámy příliš nesedly, ale nakonec si k sobě cestu našly. Jenže Marie měla žloutenku (to před ostatními tajila) a v 546. dílu umírá na selhání jater. Její smrt ale nebyla důsledek žádných sporů mezi herečkou a tvůrci seriálu, naopak – jde o postavu s jasně ukončenou dějovou linkou a její představitelka to věděla předem.

Foto: Profimedia.cz

V příběhu byla postava Dany Batulkové jen krátce, ale diváci si ji oblíbiliFoto: Profimedia.cz

Michaela Badinková – Alena Mázlová Rytířová

Postava Michaely Badinkové se poprvé objevila v 11. řadě a aktivní je dodnes. Do kamenické nemocnice nastoupila jako nová posila chirurgického oddělení, ale scenáristé s ní měli ještě další úmysl – stala se novou osudovou ženou Čestmíra Mázla, kterému tři předešlé lásky zemřely. Jejich vztah je ale poměrně divoký, navíc i tady úřaduje smrt. Tentokrát se obětí stává on sám – v 1 045. dílu byl postřelen na misi v Mexiku a má se za to, že je mrtev. Ale po dalších 35 dílech se jeho postava vrací, protože nebyl zabit, ale jen zajat. Po prožitém traumatu je z něj jiný člověk, navíc se vrací do rodiny, která už funguje jinak.

Foto: Profimedia.cz

Alena Rytířová je jediná žena doktora Mázla, která zatím nezemřelaFoto: Profimedia.cz

Michaela Kuklová – Lea Vágnerová

Do Růžovky nastoupila v roce 2010 a jen na chvíli. Hrála novou primářku urgentního příjmu, která je ale maminkou holčičky, jež byla pacientkou Běly (Zlata Adamovská), ale bohužel zemřela. Michaela Kuklová tak nehraje „obyčejnou“ lékařku, ale matku poznamenanou velkým traumatem, která prahne po pomstě. Nakonec v 512. dílu její postava spáchá sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

V nekonečném seriálu se na chvíli objevila i Michaela KuklováFoto: Profimedia.cz

Ordinace v růžové zahradě bývá často přirovnávána k jinému slavnému českému seriálu z lékařského prostředí. Nemocnice na kraji města: Jaké bylo křestní jméno doktora Štrosmajera a co měla na jmenovce Ina?

Reklama

Načítám