Hlavní obsah

Nejslavnější telenovely 90. let: Která měla skoro 16 tisíc dílů a kdo se vdával 8× za jednoho muže?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo nikdy neviděl ani jeden díl telenovely nebo tzv. soap opery, buď nemá doma televizi, nebo je opravdu kovaný intelektuál. Ale většina z nás minimálně pár kousků zhlédla a čím jsme starší, tím méně se za to stydíme. Ač nám hodiny, které jsme sledováním strávili, už nikdo nevrátí.

Článek

Formát nekonečného seriálu vznikl ve 30. letech minulého století za oceánem, původně byly vysílané v rozhlase. Název soap opera neboli mýdlová opera vznikl tak, že reklamní prostor si hojně kupovaly firmy prodávající mýdla a čisticí přípravky, které tak cílily na divačky. Posléze se díky rostoucí popularitě mezi diváky přesunuly seriály do televize.

Telenovely i mýdlové opery mají společné velké množství dílů, jde tam o lásku, intriky a cestu za štěstím. Telenovely ale většinou vypráví jeden hlavní (většinou milostný) příběh a jsou ukončené. Mýdlové opery jsou vlastně nekonečné, mívají více dějových linek (životní osudy celých rodin), namísto stovky dílů jich mají i tisíce a natáčejí se desítky let.

Které legendární jsme měli možnost sledovat my v Česku?

U nás ve Springfieldu (1937–2009)

Rekordman mezi seriály, který je dokonce zapsán v Guinessově knize rekordů. Seriál se nejdřív vysílal v rozhlase a později přešel do televize, díly původně trvaly 15 minut, nakonec i hodinu. Diváci se nemohli nabažit.

Osudy hrdinů fiktivního městečka mohli čeští diváci sledovat na TV Nova, i když pouhý zlomek z celkového počtu 15 762 dílů.

Nejoblíbenější postavou byla Reva Lewis (Kim Zimmer, 67), která si toho hodně prožila: devětkrát se provdala (za sedm mužů), opakovaně byla považována za mrtvou, musela bojovat se svým klonem i se ztrátou paměti a cestovala časem. A seriál skončil tak, že se rozhodla být opravdu se svou láskou, Joshem Lewisem (Robert Newman, 64), potkají se u majáku a na otázku, zda je připravená, odpoví: vždycky.

Foto: Profimedia.cz

Kim Zimmer získala za roli i mnohá oceněníFoto: Profimedia.cz

Tak jde čas (1965-)

Od 8. listopadu 1965 téměř bez přestávky se den co den mohou diváci těšit na nové příběhy ze života doktorských rodin ve městě Salem. Letos se seriál z televizní stanice NBC přesouvá na streamovací službu Peacock, ale stále se natáčí nové díly. Čeští diváci nezapomenou na znělku: Tak jako písek v přesýpacích hodinách ubíhají dny našich životů.

Hlavní rodinou byli Hortonovi, postupem času i Bradyovi, DiMerovi a Kiriakisovi. Pokud bych já osobně měla jmenovat jeden příběh za všechny, bude to ten doktorky Marleny Evans (Deidre Hall, 74). Byla mnohokrát vězněna, opakovaně ji posedl ďábel, přežila pád z okna ve 30. patře, ovládli jí mysl, aby věřila, že je sériový vrah, a ji samotnou se opakovaně pokoušeli zabít…

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Wayne Northrup (75), Deidre Hall a Josh Taylor (78), tedy představitelka Marleny a herci, kteří ztvárnili Romana BradyhoFoto: Profimedia.cz

Báječní a bohatí (1987-)

Ač se tento seriál stále natáčí, u nás se vysílal jen v 90. letech. V USA jsou ale osudy rodin Forresterů a Spectrů, významných hráčů v módním průmyslu, stále populární.

A jestli mi někdo utkvěl v paměti, byla to blondýnka Brooke Logan (Katherine Kelly Lang, 61), pětinásobná matka, která prý měla v show symbolizovat silnou ženu toužící po opravdové lásce. Šla na to opravdu důkladně. Osmkrát si vzala Ridge Forrestera (Ronn Moss, 70), pak ale i jeho otce, bratry, svého švagra a zetě a spoustu dalších. V show je od začátku, měla na to tedy dost času.

Foto: Profimedia.cz

Když si někoho vezmete podruhé, je to láska. Co když si někoho vezmete poosmé?Foto: Profimedia.cz

Esmeralda (1997)

Když se řekne telenovela, většina si vybaví seriál z konce 90. let, který ve 137 dílech vyprávěl příběh slepé dívky se smaragdovýma očima, která se sice narodila do bohaté rodiny, ale zjistila to až v dospělosti. Kdy se zároveň zamiluje do muže, kterého rodiče vychovávali místo ní.

Kvůli intrikám všech lidí okolo spolu Esmeralda s José Armandem nemohou být, ač se jim narodí syn a Esmeralda opět vidí. Nakonec, aby se to nepletlo, na čas oslepne i její milý a ona se málem vdá za jiného. Seriál proslavil herečku Leticii Calderón (54), a protože Esmeralda nosila zelené šaty, byl populární vtip: Je to zelené a naráží to do zdi, co je to?

Foto: Profimedia.cz

Herečku role Esmeraldy proslavila po celém světěFoto: Profimedia.cz

Divoký anděl (1998)

Velké popularitě se těšil a po celém světě proslavil hlavní představitele seriál Divoký anděl. Temperamentní Milagros, která vyrůstala v sirotčinci, si zahrála herečka a zpěvačka Natalia Oreiro (45), krasavce a dědice impéria Iva Di Carla hrál Facundo Arana (50).

Když se Milagros alias milovnice fotbalu Cholito dostane jako služebná do bohaté Di Carlovic rodiny, změní se život nejen jí, ale i všem kolem. Zamiluje se do sukničkáře Iva, najde nové přátele a dost možná i svou babičku a otce…

Foto: Profimedia.cz

Oba si i díky seriálu vybudovali úspěšnou kariéruFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Telenovela

Načítám