Hlavní obsah

Svět zalitý sluncem tu nečekejte: nejlepší seriály, které řeší životní dramata, mnohdy ale s vtipem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud je něco fenoménem dnešní doby, je to bezpochyby seriál. Neexistuje snad žádné prostředí, kam bychom se s jeho hrdiny nedostali, ani téma, kterého by se některé nedotkli. Následující snímky se zabývají krizí středního věku, stárnutím a životními ztrátami.

Článek

Krize středního věku, stárnutí, rozchody nebo dokonce životní ztráty. To na první dobrou nezní jako příliš zábavné téma pro seriál, i to se ale dá pojmout komicky či s nadhledem. Které snímky tato témata otevírají? Na které seriály, kde hlavní role nehrají teenageři, se podívat?

Grace a Frankie (2015–2022)

V komediálním seriálu se sedmi řadami se přátelství vyvine mezi dvěma ženami, u kterých by to nikdo nečekal. Nemohou totiž být odlišnější a také se zpočátku nemohou vystát. Dohromady je ovšem svede situace, kdy jim jejich manželé oznámí, že se milují a chtějí se vzít. Excentrická Grace, kterou ztvárnila Jane Fonda (84), i umírněná Frankie v podání Lily Tomlin (82) se s tím vyrovnávají každá po svém. Záhy ale zjistí, že dohromady jim to půjde lépe. Lily Tomlin byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus a série získala i několik nominací na Emmy. Mezi tvůrci je jméno Marty Kauffman (65), která se podílela i na sitcomu Přátelé (1994–2004).

Foto: Profimedia.cz

Seriál je důkazem, že mezi láskou a nenávistí je tenká hraniceFoto: Profimedia.cz

A jak to bylo dál… (2021–2022)

Na populární Sex ve městě (1998–2004), v němž hlavní hrdinky řešily vztahy, sex, vdavky a zakládání rodin, navázalo po 18 letech deset dílů, kde se hlavních rolí opět ujala Sarah Jessica Parker (57) jako Carrie, Cynthia Nixon (56) jako Miranda a Kristin Davis (57) jako Charlotte. Vidle do toho hodila jen Kim Cattrall (65), která se odmítla do role Samanthy vrátit. S tím, jak roky uběhly, se samozřejmě proměnila i témata, která trojice kamarádek řeší. Nyní jde hlavně o výchovu dětí, problémy v manželství, vyrovnání se s úmrtím blízkého člověka. Jak moc věrohodně, na to se pochopitelně názory liší. Nedlouho po premiéře první řady bylo oznámeno, že se chystá i druhá.

Foto: Profimedia.cz

Miranda (vlevo) a Carrie místo náhodných známostí řeší smysl životaFoto: Profimedia.cz

Smrt nás spojí (2019–2022)

Letos měla premiéru třetí série komediálně dramatického seriálu, kde se v hlavní roli představila Kelly Bunda, respektive Melounek ze sitcomu Ženatý se závazky (1987–1997), tedy herečka Christina Applegate (50). Sama producentka a představitelka druhé hlavní role Linda Cardellini (46) seriál nazvala spíše traumedií, což je složenina slova komedie a trauma. Christina Applegate prý dokonce musela po natočení první série navštívit terapeuta. A o co jde? Vdova v seriálu pátrá po řidiči, který srazil jejího manžela a ujel. Přitom se hojně posilňuje alkoholem a také se spřátelí s Judy. A ta zřejmě něco tají.

Foto: Profimedia.cz

Christina Applegate (vlevo) jako Jen a Linda Cardellini jako její kamarádka JudyFoto: Profimedia.cz

Po životě (2019–2022)

V britské sérii, která byla letos uzavřená třetí řadou, se v hlavní roli novináře místního plátku Tonyho představil komik Ricky Gervais (60). Ten napsal scénář a ujal se i režie. Zatímco dříve byl Tony chlapík plný života a élanu, po smrti manželky, kterou mu vzala zákeřná nemoc, je plný vzteku, zloby a obrovského smutku. Stává se z něj profesionální protiva, kterému je jedno, koho urazí a dokonce přemýšlí, že už pro něj na světě není místo. Těsně nade dnem ho ovšem drží oblíbený pes, videa s jeho ženou a také lidé kolem něj, kteří se ho snaží z nejhoršího vytáhnout. Dokáže ve svém srdci ještě najít prostor pro lásku, nebo skončí jako zapšklý bručoun?

Foto: Profimedia.cz

Ricky Gervais si mohl postavu Tonyho napsat tak, aby se mu dobře hrálaFoto: Profimedia.cz

Kominského metoda (2018–2021)

Velmi vřelého diváckého přijetí a také dvou Zlatých glóbů – pro nejlepšího herce a nejlepší televizní seriál – se dočkalo komediální drama z hereckého prostředí se třemi sériemi. Slavného, ale stárnoucího herce Sandyho si zahrál Michael Douglas (77) a jeho agenta Normana Alan Arkin (88). Kromě pracovního vztahu je pojí také dlouholeté přátelství, během kterého si navzájem pomáhají vyrovnávat se s ne zrovna pozitivními stránkami stárnutí.

Foto: Profimedia.cz

Výkony Michaela Douglase sklízí skvělé ohlasyFoto: Profimedia.cz

S nervama v koncích (2021)

Problematikou krize středního věku se zabývá dvanáctidílná série. Čtyři ženy v podání hereček Julie Delpy (52), Sarah Jones (48), Alexia Landeau (47) a Elisabeth Shue (58) se rozhodnou, že ještě nepatří do starého železa a mají právo realizovat své sny a touhy. Děj se odehrává ve slunném LA a řeší se v něm všechna témata, která ke střednímu věku patří –⁠ stárnutí, rodinné konflikty, lásky i děti, ale to vše s komediálním podtónem. Seriál se natáčel během pandemie a obsazení dokonce proběhlo přes videohovory.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Alexia Landeau, Elisabeth Shue, Sarah Jones a Julie DelpyFoto: Profimedia.cz

Načítám