Hlavní obsah

Roztomilá Cindy je k nepoznání, krásná Marta jde z role do role: Jak se proměnili herci z Grinche

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je to už 22 let, co do kin vtrhl vánoční film Grinch v titulní roli s Jimem Carreym. Zelený chlupatý skřet nesnáší Vánoce. Hodlá proto zničit svátky milým Kdovíkům z Kdovic a uchvátit svět. Jak vypadají hrdinové tohoto ikonického vánočního filmu dnes?

Článek

Je chlupatý, zelený a nemá žádné kamarády. K tomu je lakomý, nabručený a protivný. Nesnáší Vánoce a chce s nimi skončit jednou provždy. Grinch proto nenávidí Kdovíky z Kdovic, kteří naopak Vánoce milují. Chce jim ukrást všechny dárky a ozdoby. Láska a kouzlo Vánoc ale nakonec zvítězí a dokáže napravit i tohohle zapřisáhlého protivu.

V hlavní roli se ve filmu představil Jim Carrey, ale skvělí byli i ostatní herci. Jak se za 23 let od premiéry filmu změnili? Možná budete překvapeni!

Jim Carrey jako Grinch

Foto: Profimedia.cz

Carrey nebyl ve filmu moc k poznání, maskéři se na něm vyřádiliFoto: Profimedia.cz

Díky maskérům byl herec v podstatě k nepoznání. A jak už to ve vánočních filmech chodí, i toho největšího zlouna kouzlo Vánoc vždy napraví, a Grinch není výjimka. Carrey byl za roli nominován na Zlatý glóbus, ale nominaci nakonec neproměnil. Na druhou stranu, už měl Zlatý glóbus za nejlepšího herce z roku před tím, a to za film Muž na měsíci. Snímek Grinch si odnesl Oscara za nejlepší masky, a to zcela oprávněně.

Taylor Momsen jako Cindy Kdovínová

Foto: Profimedia.cz

Z roztomilé holčičky vyrostla lehce extravagantní mladá ženaFoto: Profimedia.cz

V době natáčení Grinche jí bylo sedm let. Cindy má neuvěřitelně dobré srdce, jako správný Kdovík miluje Vánoce, ale na druhou stranu má pocit, že je slaví až příliš materialisticky. Místo tuny dárků, shonu a soupeření o to, kdo své domovy víc vyzdobí, by radši byla v klidu se svými blízkými a užívala si pohody a lásky. A také je to dívenka, která dokáže rozehřát zatrpklé Grinchovo srdce.

Z téhle holčičky vyrostla žena, která se častěji než jako herečka živí jako rocková zpěvačka v kapele The Pretty Reckless. A něžné copánky vyměnila za černé linky kolem očí.

Jeffrey Tambor jako starostník

Foto: Profimedia.cz

Jeffrey Tambor vždy exceloval spíš ve vedlejších rolích a stejně tomu bylo i v GrinchoviFoto: Profimedia.cz

Jmenuje se Augustus Kdovíjaký a je to starostník Kdovic. Je vážený a oslavy Vánoc jsou především jeho zodpovědnost, ručí za to, že se povedou. Jenže také ví, že za Grinchovu nenávist může vlastně on, protože se mu jako malému posmíval.

Hrál ho Jeffrey Tambor, který se proslavil především jako mistr vedlejších rolí. Největší úspěch asi slavil se seriálem Transparent o židovské rodině z Los Angeles. Za roli výstředního otce rodiny, na kterého praskne šokující odhalení, získal tři nominace na Zlatý glóbus a jednu z nich dokonce proměnil. Je potřetí ženatý a má celkem pět dětí.

Christine Baranski jako Marta Kdovíjaká

Foto: Profimedia.cz

V Grinchovi byla Christine Baranski skvělá, ale v civilu jí to rozhodně sluší vícFoto: Profimedia.cz

Jako dítě milovala Grinche a on ji. Ale zelený chlupáč kvůli posměškům ostatních dětí z Kdovic utekl a začal nenávidět celou vesnici, a hlavně Vánoce. Ale nakonec je osud opět svede k sobě a Marta před celou vesnicí odmítne starostníkovu žádost o ruku a vyzná svou lásku ke Grinchovi.

Hrála ji Christine Baranski, uznávaná filmová a divadelní herečka. Nesčetněkrát byla nominována na cenu Emmy, kterou za roli v sitcomu Cybill také získala. Na kontě má několik nominací na Zlatý glóbus, naposledy letos za roli v seriálu Dobrý boj. Skvělá je i jako matka Leonarda v sitcomu Teorie velkého třesku či jako Tanya v Mamma Mia!. Baranski má dvě děti a je vdova.

Bill Irwin jako Ludva Kdovín

Foto: Profimedia.cz

Jako uznávaný komik a klaun byl Irwin na roli Ludvy jako dělanýFoto: Profimedia.cz

Poté, co se Grinchovi povede Kdovíkům ukrást veškeré dárky, jídlo i ozdoby, vesničané jsou na zhroucení. Z ukradených Vánoc obviní i malou Cindy, která podle nich Grinche do vesnice přilákala. Zastane se jí ale její tatínek Ludva. Do té doby ustrašený a zakřiknutý mužík pronese, že k Vánocům nepotřebuje dárky, ale svoji rodinu a přátele. Díky tomu si i Kdovíci uvědomí, že Vánoce vlastně ukrást nejde.

Ludvu hrál komik Bill Irwin. Po Grinchovi se objevil například ve filmu Rachel se vdává, kde hrál otce Anne Hathaway, a kritici jeho výkon velmi chválili. Žije s manželkou Marthou, zdravotní sestřičkou, kterou poznal, když byl hospitalizován v nemocnici s dýchacími problémy. Mají spolu jednoho syna.

Molly Shannon jako Blažena Kdovínová

Foto: Profimedia.cz

Snímek Grinch je jedním z mnoha filmů, v nichž Molly Shannon zazářilaFoto: Profimedia.cz

Ve filmu hraje maminku Cindy a manželku Ludvy, milou dámu, která se snaží dostát všem kdovíkovským vánočním tradicím. A tak zdobí, chystá, co je potřeba, urputně pracuje pro komunitu. Tuhle superženu s cukrkandly ve vlasech skvěle hrála Molly Shannon.

Ta byla skvělá například i ve filmu My ostatní, kde hrála umírající matku hlavního hrdiny. A objevila se například i v kritiky oceňovaném seriálu Bílý lotos. S manželem má dvě děti.

Reklama

Načítám