Hlavní obsah

To jsou vážně oni?! Yvetta Blanarovičová, Jim Carrey a další, na nichž se filmoví maskéři vyřádili

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Premiéra pokračování sci-fi Avatar se blíží, včera se veřejnost mohla navnadit trailerem. V roce 2009 snímek uchvátil dokonalými maskami, za nimiž lze jen těžko rozpoznat herce. Ale takových je víc. Ve kterých filmech měly slavné hvězdy v popisu práce „být k nepoznání“?

Článek

Fanoušci sci-fi, fantasy a především snímků, kde filmové masky berou dech, jsou už jistě natěšení. Premiéra pokračování legendárního Avatara se totiž chystá na prosinec a včera přišla první ochutnávka v podobě traileru.

A jedno je jisté! I tentokrát si budete pod dokonalými maskami jen těžko představovat skutečné herce. A přesně to se dá říct i o následujících filmových hitech.

Zoe Saldana jako Neytiri

Má modrou světélkující kůži, měří asi tři metry, má obrovské žluté oči a špičatá – jakoby elfí – ouška. Tak nějak vypadá princezna Neytiri z planety Pandora, kterou ve filmu Avatar (a také v blížícím se pokračování) hraje krásná Zoe Saldana. Že je to ale skutečně ona, musíte tvůrcům zkrátka věřit – práce na maskách a vizuálních efektech tu byla odvedena opravdu na výbornou. A svědčí o tom i tři Oscaři, které snímek získal: za nejlepší kameru, výpravu a vizuální efekty.

Foto: Profimedia.cz

Kráska Zoe Saldana je v Avatarovi opravdu k nepoznáníFoto: Profimedia.cz

Yvetta Blanarovičová jako Černava

Filmovou pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci jistě znáte. Hlavním postavám, které si zahráli Michaela Kuklová a Jan Potměšil, život řádně komplikovaly dvě čarodějnice z Černých lesů. Tu mladší hrála krásná herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová, ale maskéři se na ní vyřádili tak, že lze poznat opravdu jen stěží. A snad ještě proslulejší je její role čertíka z pohádky Princezna ze mlejna – v roztomilém malém stvoření byste herečku jen těžko hledali a legendární se stala i hláška „Já jsem malej, ale šikovnej“.

Foto: Profimedia.cz

Že se pod maskou mladé čarodějnice skrývá sexy herečka, by diváci hádali jen těžkoFoto: Profimedia.cz

Jim Carrey jako Grinch

Je zelený, chlupatý, zlý, lakomý a k smrti nenávidí Vánoce! A chce je úplně zničit i mírumilovným Kdovíkům z Kdovic, kteří naopak tyto svátky zbožňují. A i když to je opravdu jen těžko poznat, hraje ho oblíbený komik Jim Carrey. O skvělé práci maskérů se samozřejmě přesvědčíte hned s prvním záběrem, ovšem kdyby vám to nestačilo, rodinná komedie Grinch získala za nejlepší masky Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Postava Grinche je jednou z nezapomenutelných rolí slavného herceFoto: Profimedia.cz

Vladimír Furdík jako Noční král

Noční král je temný, děsivý a s obrovskou armádou Bílých chodců si chce podmanit celý svět. Je to nejděsivější postava proslulého seriálu z dílny HBO Hra o trůny. Původně ho ztvárnil britský herec Richard Brake a od šesté série ho nahradil Slovák Vladimír Furdík. Ale divák si toho neměl šanci všimnout, protože se snad ani nechce věřit, že se pod děsivou maskou vůbec skrývá lidská bytost.

Foto: Profimedia.cz

Seriál Hra o trůny se stala naprostým hitem, a to i díky slovensko-českému herci Vladimíru FurdíkoviFoto: Profimedia.cz

Ralph Fiennes jako Lord Voldemort

Lorda Voldemorta asi netřeba představovat – protivník Harryho Pottera je tak zlý, jak vypadá. A jen těžko se chce věřit, že se pod mrtvolně bledým plešounem bez nosu a s děsivými zuby skrývá sympaťák Ralph Fiennes. A i když byl úžasný třeba v hlavní roli romantického dramatu Anglický pacient nebo jako nacista v Schindlerově seznamu (za oba výkony byl nominován na Oscara), pro většinu lidí je to „Pán zla, jehož jméno nesmíme vyslovit“.

Foto: Profimedia.cz

Filmy o Harrym Potterovi jsou přehlídkou skvělých masek a vizuálních trikůFoto: Profimedia.cz

Tom Cruise jako Les Grossman

Ve světě filmu není nic nemožné, a tak není problém proměnit jednoho z největších hereckých krasavců v poněkud slizkého týpka. V bláznivé komedii Tropická bouře, která tak trochu paroduje hollywoodský filmový svět, hraje Tom Cruise drsného a poněkud oplzlého producenta. A tomu samozřejmě odpovídá i jeho vzhled.

Foto: Profimedia.cz

Ano, v tohoto slizouna se proměnil jeden z největších hollywoodských krasavců Tom Cruise. A pořádně si to užil!Foto: Profimedia.cz

Maskéři se rádi vyřádí, když dostanou příležitost. Dost práce mají i v případě, kdy je potřeba změnit pohlaví. Slavní muži v roli žen: Sluší to víc tlustému Travoltovi, nebo mladičkému Tomu Hanksovi?

Reklama

Načítám