Hlavní obsah

Nejlepší dojáky, které bez zásoby kapesníků nedáte: Million Dollar Baby, Zelená míle a spol.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli potřebujete zvednout náladu a rozveselit se, tyhle filmy si rozhodně nepouštějte. Pokud ale máte chuť na doják a doma máte pořádnou zásobu kapesníků, je to to pravé pro vás. Tyhle snímky jsou totiž cituplné a smutné a rozpláčou i ty, kteří své emoce umí většinou držet na uzdě.

Článek

Titanic s Kate Winslet a Leonardem DiCapriem, Duch s Demi Moore a Patrickem Swayzem nebo Forrest Gump s Tomem Hanksem. To je klasika z ranku „brečících filmů“. Ale je mnohem víc snímků, které vaše emoce pořádně rozhýbou a spotřebu kapesníků ve vaší domácnosti výrazně zvýší. Při sledování těchto filmů totiž vlhnou oči i těm nejdrsnějším chlapíkům.

Je to i můj život

Foto: Profimedia.cz

Boj rodičů o záchranu života vlastního dítěte je silné téma.Foto: Profimedia.cz

Cameron Diaz a Jason Patric jako rodiče dívky Kate, jež bojuje s leukémií, kteří jsou pro její záchranu ochotní udělat cokoli. A když ani jeden z nich, ani starší bratr nemocné dívky nejsou vhodnými dárci kostní dřeně, pořídí si další dítě, které by tím vhodným dárcem být mohlo.

A tak se ze zkumavky narodí Anna, jež má sice milující rodiče a rodinu, ale zároveň v podstatě od narození slouží jako zdroj genetického materiálu pro nemocnou sestru. Když je Kate patnáct, nemoc udeří vší silou, navíc jí selžou ledviny. A rodiče trvají na tom, že Anna musí své sestře dát ledvinu svoji. Ta se ale poprvé v životě vzepře a i přes silné pouto k nemocné sestře se rozhodne u soudu bojovat o právo na vlastní tělo.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 2008 se dočkal mnoha pochvalných kritik.Foto: Profimedia.cz

Brad Pitt a Cate Blanchett, už to je samo o sobě velkým lákadlem. Přidejte k tomu tři Oscary (nejlepší výprava, nejlepší masky a nejlepší vizuální efekty), neskutečně poutavý příběh a tunu emocí a máte film, který bez několika balení kapesníčků nezvládnete.

Hlavním hrdinou je Benjamin Button, dítě, jež se narodí v noci, kdy skončila první světová válka. Místo roztomilého miminka přišel na svět stařec, kterého se rodiče zřeknou. A i když všichni čekají, že brzy zemře, je to naopak – místo, aby stárl, mládne. Vyroste ve starobinci a prožije život plný zvratů, překážek a dobrodružství, až mu do života vstoupí láska. Jenže, jak spolu mohou prožít život, když on mládne a žena jeho života je naopak předurčena ke klasickému stárnutí?

Zelená míle

Foto: Profimedia.cz

Film z vězeňského prostředí má v sobě všechno – napětí, silný příběh, mystiku i silné emoce.Foto: Profimedia.cz

Snímek podle knihy Stephena Kinga byl nominován na Oscara jako nejlepší film a i když sošku nakonec nezískal, rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co bylo za poslední roky natočeno.

Příběh vězeňského dozorce (Tom Hanks), který vzpomíná na své setkání s vězněm Johnem Coffeyem. Obrovským Afroameričanem, jenž v lidech budí respekt a vyvolává strach jen tím, jak je velký a silný. Natož když skončí ve vězení za vraždu dvou malých holčiček.

Nakonec se ukáže, že byl odsouzen neprávem, že není žádný padouch a zločinec, ale naopak muž s neskonale dobrým srdcem plným lásky k lidem, navíc s nevysvětlitelnou schopností uzdravovat. Ale instituce, předsudky a konvence jsou bohužel mocnější než spravedlnost a pravda…

Chlapec v pruhovaném pyžamu

Foto: Profimedia.cz

Filmy s tematikou holocaustu veselé nebývají, tenhle je extrémně dojemný.Foto: Profimedia.cz

Asi nečekáte, že se u snímku z druhé světové války a prostředí koncentračního tábora budete smíchy popadat za břicho. Film Chlapec v pruhovaném pyžamu z roku 2008 patří k těm opravdu nejsilnějším.

Hlavními hrdiny jsou dvě děti, které se spřátelí, přestože každé žije v úplně jiném prostředí, v jiném světě. Bruno je Němec, syn nacistického velitele koncentračního tábora, na který hoch vidí ze svého domova. Pro něj je to ale jen „farma“, proč se tam neustále kouří z komínů, nemá ani ponětí. Jeho kamarádem se stane osmiletý Shmuel, chlapec „v pruhovaném pyžamu“, který si s Brunem nemůže hrát, protože je zavřený za plotem. A tak si povídají, Bruno Shmuela pravidelně navštěvuje, a když zjistí, že se má s rodinou zase stěhovat, vymyslí plán, jak se svým kamarádem zůstat. Nemá ani tušení, že spolu zůstanou opravdu navždy, ale zároveň ne moc dlouho…

Zkrocená hora

Foto: Profimedia.cz

Filmy o zakázané lásce jsou vždy dojemné, ale tenhle snímek má ještě něco navíc.Foto: Profimedia.cz

Když se do sebe dva lidé zamilují, ale nejrůznější okolnosti jejich vztahu nepřejí, je to vždy smutná podívaná. Ve filmech to končívá happy endem, to ale není případ filmu Zkrocená hora z roku 2005, který získal tři Oscary (za nejlepší režii, hudbu a za nejlepší adaptovaný scénář).

Děj snímku se odehrává v 60. letech minulého století, v úzkoprsé Americe a prostředí machistických honáků. Hlavními hrdiny a tajnými milenci jsou dva muži. Kovboje, kteří se náhodou potkají v horách kdesi ve Wyomingu, kam byli najati jako hlídači stáda ovcí, si zahráli Jake Gyllenhaal a Heath Ledger. Jejich nečekané vzplanutí, láska a vášeň ovšem skončí ve chvíli, kdy je práce hotová a oni se musí vrátit do svých domovů a pokusit se zapomenout. Když se po letech setkají, i když se oba podvolili diktátu společnosti a mají rodiny s dětmi, je jasné, že jejich láska nezmizela…

Million Dollar Baby

Foto: Profimedia.cz

Film Million Dollar Baby překvapí, protože v boxerském ringu moc romantiky nečekáte.Foto: Profimedia.cz

Tenhle film získal rovnou čtyři Oscary. Za nejlepší film, Clint Eastwood si odnesl sošku za nejlepší režii, Hilary Swank se stala nejlepší herečkou v hlavní roli a Morgan Freeman nejlepším hercem ve vedlejší roli. Přesto by asi na první dobrou málokoho napadlo, že je film z prostředí boxerského ringu něčím víc než jen dalším Rockym.

Box je sice stěžejním motivem snímku a Swank hraje chudou dívku, která chce zbořit tabu o tom, že tenhle sport není pro holky, a po nějakém tom přemlouvání ji nakonec začne trénovat Frankie v podání Clinta Eastwooda. Tím ale podobnost s ikonickým Rockym končí. Mezi ní a trenérem se vyvine silné pouto, vzájemně si odhalí své smutné životní osudy a společně si splní sen. Ten se ale nakonec změní v tragédii, která happy endem rozhodně nekončí.

Krást se nemá, ale jsou tipy zlodějů a podfukářů, kterým to klidně odpustíme. Podívejte se na nejlepší heist filmy a seriály

Načítám