Hlavní obsah

Ještě jim není 30 a svět jim leží u nohou: Oslavenkyně Ewa Farna, Ester Ledecká i Štěpán Kozub

Foto: Petr Hloušek / Právo, Profimedia.cz

Foto: Petr Hloušek / Právo, Profimedia.cz

Reklama

Je vám náct nebo dvacet a myslíte si, že máte celý život před sebou, tudíž se pomalu hledáte, užíváte si mládí a sníte o svých budoucích úspěších? Ewa Farna a další mají odlišnou životní zkušenost, dosáhli totiž slávy brzo, někteří ještě v dětství.

Článek

Čeho bychom chtěli dosáhnout ve dvaceti, třiceti či čtyřiceti letech? Každý to má jinak, ale pár věcí společných by se našlo. Dvacátníci poznávají sebe i svět, vzdělávají se, budují kariéru a hledají životní lásku. Jsou tak trochu hájení, ale ve třiceti už je to většinou jinak. Některým se daří více, některým méně. Ale tihle mladí lidé si dokázali vybudovat byznys či kariéru již před dovršením 30. roku, pravidelně je vyhlašuje a oceňuje časopis Forbes.

Dnes slaví 29. narozeniny zpěvačka Ewa Farna, ta si rozhodně může pochvalně poklepat na rameno. Koho ještě ze světa umění, sportu a médií oceňujeme?

Ewa Farna (29)

Polsko-česká zpěvačka zahájila kariéru v roce 2006, tedy ve třinácti letech, kdy její hit Měls mě vůbec rád válcoval hitparády. A od té doby zraje jako víno. Vloni vyhrála Českého slavíka, letos cenu Anděl a stala se Zpěvačkou roku.

A kromě toho, že je královnou u nás a v Polsku, podařilo se jí dobýt i New York. V roce 2021 patřila k tvářím kampaně Spotify za rovnoprávnost žen v hudebním byznysu a její píseň Tělo se objevila na billboardu na Times Square. Je dvojnásobnou maminkou a neváhá se hlasitě postavit proti hejtům na (nejen) svou osobu a postavu.

Foto: Profimedia.cz

Úspěšná, zdravě sebevědomá a svá, taková je dnešní oslavenkyněFoto: Profimedia.cz

Adam Mišík (25)

V poslední době se o 25letém zpěvákovi a herci hodně mluví. Důvodem není jen to, že tvoří pár s dcerou Ivy Kubelkové (45), Natálií Jiráskovou (17). V Karlových Varech představil film Banger, ve kterém hraje hlavní roli.

Jak říká, není snadné vymýšlet stále nové a originální projekty, když se v uměleckém světě pohybujete od sedmi let. Tehdy ho Jan Hřebejk (55) obsadil do Krásky v nesnázích (2006). A široká veřejnost ho pak obdivovala, když v roce 2016 soutěžil v show Tvoje tvář má známý hlas, kde geniálně ztvárnil Miley Cyrus (29).

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Banger hraje rapera a snímek byl celý natočený na mobilní telefonFoto: Profimedia.cz

Anna Fialová (27)

Herečka (neměla lehké dětství) pokračuje v rodinné herecké tradici, jejím dědečkem byl slavný Limonádový Joe alias Karel Fiala (†95). Do povědomí široké veřejnosti se dostala díky seriálu Vinaři (2014), ale všem vyrazila dech, když v první řadě Tvoje tvář má známý hlas předvedla, jak moc je talentovaná.

V poslední době je nejen nejmladší členkou zlaté kapličky neboli Národního divadla, ale je k vidění hned ve dvou televizních minisériích: Guru (hraje ženu, která propadne sektě a je jednou z obětí znásilnění) a Iveta (kde ztvárnila zpěvačku Ivetu Bartošovou).

Foto: Profimedia.cz

Střídá účesy a je módní chameleon, ale zároveň i sázkou na jistotu – skvělá ve všech rolíchFoto: Profimedia.cz

Štěpán Kozub (26)

Pochází ze severní Moravy a oceňovaný je až v Las Vegas. Geniální komik je mimo jiné uměleckým šéfem ostravského divadla Mír a součástí improvizační show Tři tygři.

Za hlavní roli ve filmu Ruchoth Raoth (2017) byl oceněn na mnoha festivalech a v Las Vegas získal cenu pro nejlepšího herce. Je označován za hvězdu nekorektního humoru a na konci roku vystoupí v O2 areně. Zároveň se na něj můžete těšit ve filmu Spolu, kde hraje autistického Michala, kterému maminka, ztvárněná Veronikou Žilkovou (60), obětovala život.

Foto: Profimedia.cz

Nekorektní humor a výrazný herecký talent. Štěpán Kozub je hvězda, a to mu do třicítky ještě pár let zbýváFoto: Profimedia.cz

Ester Ledecká (27)

Její jméno je ve světě sportu pojem. Ať se postaví na startovní čáru na snowboardu, nebo na lyžích, je jasné, že z toho bude medaile. Je totiž jedinou sportovkyní v historii zimních olympijských her, která dokázala vyhrát disciplíny s různým vybavením.

Spolu s Martinou Sáblíkovou (35) navíc drží český rekord: tři zlaté medaile ze zimních OH. Na těch letošních v Pekingu obhájila zlatou z paralelního obřího slalomu na snowboardu z olympiády v Pchjongčchangu (2018).

Foto: Profimedia.cz

Sportovní talent, který nemá obdobyFoto: Profimedia.cz

Jiří Prskavec (29)

Rodák z Mělníka zdědil lásku k vodě po otci, rovněž kajakáři. Český vodní slalomář a kajakář zahájil svoji krasojízdu vítězstvím na MS juniorů v roce 2010 a od té doby sbírá medaile. Z olympijských her v Tokiu si vloni přivezl zlatou, zvítězil o celé tři sekundy.

Foto: Pavel Mazáč / CNC , Profimedia.cz

Dvojnásobný táta se těší, až budou jeho synové větší a vyrazí na vodu s nímFoto: Pavel Mazáč / CNC , Profimedia.cz

Linda Bartošová (29)

Reprezentovala Českou republiku v soutěži Miss World 2012, vystudovala žurnalistiku a má za sebou kariéru v České televizi. Byla redaktorkou zahraniční redakce a moderátorkou zpravodajství ČT24.

Letos v lednu si ale vzala půlroční neplacené volno, bojovala totiž s chronickou únavou. Nezahálela ovšem a vydala knihu Novinářky, kde si s kolegyněmi z médií povídala třeba o tom, jaké překážky musely překonávat. A nedávno oznámila, že z České televize odchází nadobro a prozkoumá, co je za horizontem Kavčích hor.

Foto: Profimedia.cz

Moderování hlavního zpravodajství je jistě splněný sen, ale Linda Bartošová má i dalšíFoto: Profimedia.cz

Matěj Skalický (28)

Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 patří k povedeným pořadům, které spojují aktuální události do souvislostí, letos vyhrál soutěž Podcast roku ve veřejnoprávní sekci. V jeho čele stojí nově Matěj Skalický, Lenka Kabrhelová (44), která ho dřív vedla, odešla do Seznam Zpráv.

Předtím působil jako redaktor Českého rozhlasu Radiožurnál a v poslední době se zaměřoval především na koronavirovou pandemii, ale podílel se i na vědeckém pořadu Experiment. A v rámci svého doktorského výzkumu na univerzitě se zaměřuje právě na zpravodajské podcasty.

Foto: Tereza Kunderova pro Twitter / @mskalick, Profimedia.cz

S editorkou Janettou Němcovou převzali dvě ceny pro nejlepší podcast: od posluchačů i odborné porotyFoto: Tereza Kunderova pro Twitter / @mskalick, Profimedia.cz

Reklama

Načítám