Hlavní obsah

U Hitlerů v kuchyni, s Wintonem v Evropě i s Maminami u Lucie Bílé: kam vyrazit za divadlem

Foto: ndbrno.cz

Foto: ndbrno.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že covidovou dobu s omezenou návštěvností divadel máme za sebou, a diváci se tak mohou těšit na pořádnou sezonu plnou kulturních zážitků. Jaké inscenace mají (či už měly) na podzim premiéru a stojí za vidění?

Článek

Chystáte se do divadla nebo byste rádi někomu darovali kulturní zážitek v podobě lístků? Pak se vám budou hodit aktuální tipy na nejnovější představení. Máte chuť vyrazit na muzikál, kabaret, humornou činohru nebo třeba na krásné představení pro děti?

1. Pražská divadla

Největší výběr premiér najdete zřejmě v Praze. Můžete se tu vydat jak do mnoha větších divadel s různým zaměřením, tak také do menších klubů s originální atmosférou.

Maminy – premiéra 21. 9.

Co vás čeká? Předporodní večírek. Amy bude každým dnem poprvé rodit a její tři kamarádky, zkušené matky, ji přišly podpořit. A neobejde se to bez historek, které řeší strasti i radosti s dětmi a partnery. V oddechovém představení diváky čekají nejen perfektní pěvecké výkony, ale i milý „mateřský“ humor. Na muzikál můžete zajít do Divadla Lucie Bílé – a sama zpěvačka hraje jednu z hlavních rolí bez alternace. Jako další matky se vystřídají Markéta Schimmerová Procházková a Markéta Poulíčková, Pavlína Ďuriačová a Tereza Hálová, Iva PazderkováKateřina Sedláková Pechová a Michaela Zemánková.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Bílá jako Tina jako jediná z hlavních představitelek nemá alternaci. Vlevo Markéta Schimmerová ProcházkováFoto: Profimedia.cz

Vina Vína – premiéra 22. 10.

Studentský projekt, který vznikl během pandemie, uvede Divadlo v Celetné. Autorkami jsou středoškolačky a zároveň dcery slavných rodičů z herecké branže: Rozálie Anežka a Josefína Veronika Prachařovy (dcery Lindy Rybové a Davida Prachaře) a Sofie Frieda Höppnerová (dcera Ivany Jirešové). Děj vypráví o skupině šesti mladých přátel, kteří během společného večera přijdou o kamaráda. Jeho smrt rozpoutá v partě otázky, ke slovu se dostanou křivdy a konflikty a do případu se vloží policie i psycholožka…

Kabaret Winton – premiéra 22. 10.

Vážné téma záchrany židovských dětí Nicholasem Wintonem v odlehčené kabaretní formě se zpěvem, živou hudbou, tancem i stepem vám naservíruje Švandovo divadlo. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a v hlavních rolích se představí například Miroslav Hanuš či Bohdana Pavlíková. Děj vypráví příběh dvou sester z židovské rodiny, z nichž starší unikla v roce 1939 z okupovaného Československa, a když se po 40 letech coby starší dáma vrátí do vlasti, ubytuje se v zašlém hotelu Evropa – právě tady měl Nicholas Winton kancelář, odkud s kolegy organizoval záchranu. Jenže jsme na divadle a v hotelu neplatí zákony času ani prostoru…

Foto: svandovodivadlo.cz

Divadelní hra vypráví příběh dvou sester z židovské rodiny, jejichž osud rozdělila okupace Československa v roce 1939Foto: svandovodivadlo.cz

Medvěd s motorovou pilou – premiéra 4. 11.

Máte rádi černý humor i živou hudbu? Pak zajděte do Divadla Na zábradlí na originální adaptaci povídek populární finské prozaičky Rosy Liksom. Autorská koláž plná muziky nabídne kromě úlevného smíchu v těžkých chvílích i absurdní svět, v němž se násilí, alkohol a drogy stávají „denním chlebem“ a nikdo netuší, co přinese další den, a proto hrdinům nezbývá než se osudu smát. V hlavní roli se představí Jiří Vyorálek.

Okupace – premiéra 28. 11.

Původní představení Divadla Bez zábradlí si vzalo jako předlohu český film Okupace (2021), který získal řadu cen včetně Českého lva a Ceny české filmové kritiky. Na jevišti malého divadla se uprostřed noci koná generálka nové hry na motivy Fučíkovy Reportáže psané na oprátce. Atmosféra je napjatá a navíc se tu náhle objeví opilý důstojník okupační armády, který chce svým nedobrovolným hostitelům prodat kanystr benzinu. Jak tahle noční zkouška dopadne?

Vy nejste žena, pane! – premiéra 16. 12.

V prosinci se můžete vydat také do Divadla Radka Brzobohatého – je tu naplánovaná premiéra nekorektní komedie o korektnosti s písničkami. Napsal ji filmový a televizní režisér Karel Janák, který natočil úspěšné české komedie Snowboarďáci či Rafťáci a také vánoční pohádky. Autor zábavným způsobem poukazuje na to, co se může stát, když se z tak intimních věcí, jako je sexualita a láska, stane nástroj moci.

2. Mimopražská divadla

Úžasné novinky najdete samozřejmě i mimo pražská divadla. Určitě si nenechte ujít premiéry například v Brně, Liberci nebo v Pardubicích.

Zlatý drak – premiéra 7. 10.

Úplně čerstvou inscenaci mají v Mahenově divadle v Brně. Autorem je nejhranější současný německý dramatik Roland Schimmelpfennig a režie se ujal sám ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. Zlatý drak je čínsko-vietnamsko-thajské bistro, kde se odehrávají propletené příběhy pětice kuchařů. Pět herců ztvárňuje dokonce desítku postav, kdy je jeden příběh často vyprávěný z několika perspektiv s odlišnou pointou. A navíc: mají všichni kuchaři potřebné pracovní povolení?

Foto: ndbrno.cz

Příběh vypráví o pětici kuchařů z asijského bistra Zlatý drak. Zleva: Petr Kubes, Hana Doulová, Viktor Kuzník, Eliška Zbranková a Bedřich VýtiskFoto: ndbrno.cz

U Hitlerů v kuchyni – premiéra 17. 12.

I vážné téma se dá zpracovat odlehčenou formou. Hru napsal známý český dramatik, režisér a herec Arnošt Goldflam a ve formě kabaretu ji zpracoval herec a režisér Miroslav Hanuš. A v zimě bude mít – konečně po dvou pandemických letech – premiéru ve Východočeském divadle Pardubice. Představení je plné černého humoru, nekorektních vtipů i písní britské kapely The Tiger Lillies. A o čem pojednává? O tom, jak by chtěl Adolf Hitler změnit svět, k lepšímu samozřejmě, zatímco jeho družka Eva chce dítě. Scény z Hitlerovic kuchyně jsou plné osvobozujícího humoru, nadsázky a nápaditých situací.

Pavlik, Bobby a duchové města – premiéra 15. 10.

Tajuplná detektivka v loutkovém Naivním divadle Liberec je vhodná pro diváky od sedmi let a zavede je do kulis nočního velkoměsta, kde společně s nevšedními hrdiny prožijí příběh plný dobrodružství a napětí a s překvapivým rozuzlením. Chybět nebude ani skvělá hudba a zpěv – během představení totiž zazní hned několik různých žánrů od opery až po rap.

Reklama

Načítám