Hlavní obsah

Jak jíst brambory při hubnutí a proč je nevynechat z jídelníčku

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část hubnoucích považuje brambory za zlo a osekává je z jídelníčku mezi prvními. Je to škoda, protože se tím připravují nejen o jejich chuť, ale i o vlákninu a živiny, které obsahují. Když se jimi nebudete přejídat, sacharidů v nich se bát nemusíte. Ale má samozřejmě smysl zvolit brambory v té správné úpravě.

Článek

Poslední roky by se mohlo zdát, že základem úspěchu všech diet je omezení sacharidů, včetně těch z příloh. Protože když máme moc sacharidů, máme příliš brzy hlad – zjednodušeně řečeno.

Vynecháváme proto i brambory, které přitom nejenže obsahují tolik potřebnou vlákninu, ale také vitaminy C, B6 a draslík. Navíc jsou vzhledem ke svém objemu poměrně málo kalorické. Je nicméně pravda, že ačkoli je v nich obsažený škrob komplexním sacharidem, tělo ho rozloží poměrně rychle, a proto nás brambory na dlouhé hodiny přece jen nezasytí.

Brambory vám krevní cukr rozhodit nemusí

Patří totiž mezi potraviny s vysokým GI neboli glykemickým indexem, který ukazuje právě to, jak moc dané jídlo ovlivní hladinu krevního cukru – čím více, tím hůře. Ovšem je rozdíl, zda si dáte například vařené brambory, kaši, nebo hranolky.

Když se podíváte na hodnoty různých bramborových pokrmů, s překvapením zjistíte, že glykemický index se hodně liší a že například vařené brambory, zvláště ty ve slupce, nejsou vůbec špatnou volbou. Potraviny s GI pod 55 totiž patří mezi ty, které vám hladinu cukru v krvi moc nerozkolísají, a ty do 70 jsou také vcelku přijatelné, proto se nemusíte bát ani bramborové kaše, jež je poměrně sytivá i díky bílkovinám z mléka a másla.

Možná vás naopak překvapí, jak špatně si ve srovnání s brambory vařenými nebo kaší vedou brambory pečené, je to dlouhým způsobem tepelné úpravy. Pozor také na instantní bramborovou kaši, ta už se také moc doporučit nedá, pokud vám jde o hubnutí a o to, abyste neměli brzy hlad.

Glykemický index různě upravených brambor

  • Brambory pečené 85
  • Bramborová kaše instantní 80
  • Bramborová kaše domácí 70
  • Brambory z mikrovlnky 79
  • Hranolky 75
  • Brambory vařené v páře 65
  • Brambory nové vařené 57
  • Brambory vařené 60
  • Brambory vařené ve slupce 50
  • Gnocchi 68
  • Bramborové knedlíky 52

Zajímavé rovněž je, že gnocchi a především pak bramborové knedlíky nepředstavují z hlediska GI žádný průšvih, ale pozor, musíte se dívat i na kalorickou vydatnost jídla – a ta je u těchto dvou příloh už poměrně vysoká. Proto je jezte, ale dejte si jen malou porci.

Brambory, pokud je to možné, volte pevné, málo škrobové odrůdy, které se tak snadno nerozvaří. Brambory coby přílohu můžete také různě zpestřovat. „Chutné a zajímavé jsou i kaše připravované kombinací brambor a dýně nebo celeru, brambor a krup,“ doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím. Zároveň doporučuje brambory doplňovat bílkovinami nejen z masa, ale i různými sójovými produkty nebo luštěninami.

Foto: Marina Zanotti, Shutterstock.com

Glykemický index mají gnocchi dobrý, jen pozor na jejich množství.Foto: Marina Zanotti, Shutterstock.com

Více brambor na talíř? Proč ne

Brambory jako vyloženě dietní jídlo? I tak se na ně je možné dívat, například díky nedávné menší studii publikované v časopise Journal of Medicinal Food. Výzkumníci se zaměřili mimo jiné na to, jak brambory ovlivňují hladinu krevního cukru a tím i pocit nasycení. Zjistili, že na brambory se dá spolehnout úplně stejně dobře jako na luštěniny, které byly poslední roky vychvalovány více. Pokud se jimi nebudete přejídat, nemusíte se brambor bát, uzavírají vědci.

Reklama

Načítám