Hlavní obsah

Ve větru ven jen s gumičkou a do postele po důkladném fénování: Jak pečovat o suché a polámané vlasy

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Jste pyšné na své dlouhé vlasy, každé ráno ale trpíte při jejich rozčesávání? Má-li vaše hříva sklony k cuchání a zamotávání, nebo v ní dokonce nacházíte těžko rozčesatelné chuchvalce podobné dredům, je třeba se zaměřit na lepší péči. Změňte jídelníček i kosmetický arzenál, ať se vlasy opět stanou korunou vaší krásy.

Článek

Tendenci vlasů cuchat se a „dredatět“ můžete pociťovat právě v tomto období. Po létě jsou přesušené od slunka, podzimní větrné počasí je dokáže pěkně zamotat, dobře jim nedělají ani přechody z venkovního chladu a vlhka do místností, kde je teplo i výrazně sušší vzduch.

1. Mokré vlasy nikdy netahejte

S čím skoncujte ideálně nadobro, je agresivní česání mokrých vlasů. Můžete tím poškodit nejen strukturu vlasu nebo je polámat, ale především tím oslabujete kořínky a koledujete si o vypadávání vlasů. Vlasy rozčesávejte ještě před mytím, začněte o konečků. Po mytí se s nimi bude lépe pracovat, hřeben pak poslouží spíše k dotvoření stylingu, nikoli k rozmotávání zacuchaných míst.

Na zacuchané vlasy je ideální hřeben s řidšími většími zuby nebo z přírodních materiálů, například z kančích štětin. Pokud se vám ve vlasech vytvoří pořádný chuchvalec, problematické místo zvlhčete trochou kondicionéru nebo oleje, aby se vlasy lépe oddělily, a šetrně rozčesejte.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Mokré vlasy jsou háklivé a česání jim nesvědčí. Můžete je polámat a oslabit kořínkyFoto: puhhha, Shutterstock.com

2. Ven i do postele jen se suchými vlasy

Fén je na podzim ideálním parťákem. Neměly byste chodit ven s provlhlými vlasy, ať si neuženete nachlazení, s mokrou hlavou ale nemiřte ani do peřin. I spaní s provlhlými vlasy totiž přispívá k jejich zacuchávání, navíc roste i riziko vzniku různých potíží vlasové pokožky. K fénu ale přiberte ideálně velký kulatý kartáč nebo hřeben s řídkými zuby, který vám pomůže při foukání vlasy zkrotit. Čím méně budou poletovat, tím méně se budou cuchat.

Poslechněte si také podcast MUDr.ování o tom, jak oddálit vypadávání vlasů i zpomalit jejich šedivění:

3. Jezte víc zdravých tuků

Nejvíce se zacuchávají vlasy, jejichž struktura není na povrchu dokonale hladká. Vlasy suché, polámané a krepaté je potřeba proto více hydratovat, zpevnit a zahojit. Přípravky vždy aplikujte do délek a ke konečkům, a postupně promněte do zbytku vlasů.

Základem je po každém mytí kondicionér, ať už oplachovací, nebo bezoplachový. Alespoň jednou týdně si dopřejte hydratační masku.

Vlasy můžete ošetřit i pomocí vlasových olejů nebo domácích masek, například z medu, jogurtu nebo rozmačkaného avokáda. Na zdravé tuky myslete i ve vašem jídelníčku, ať mají vlasy potřebnou výživu. Vsaďte na avokádo, olivový olej, ořechy a semínka.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Ke krásnějším vlasům se můžete i projíst, důležité jsou především zdravé tuky Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

4. Když fouká, dejte je do šetrné gumičky

Rozpuštěné dlouhé vlasy vypadají velmi žensky, jenže právě ty se cuchají nejvíce. Zejména je-li venku větrno, raději je skryjte pod kapucu nebo svažte do šetrnějšího drdolu či copu, případně použijte skřipec, kterým si vlasy sepnete. Pozor ale, nikdy culík neutahujte!

Účes je také lepší volbou i při práci, kdy vám volné prameny překážejí a máte tendenci si do vlasů často sahat a upravovat je. Zbytečně je tím špiníte a mastíte.

5. Pravidelně zastřihujte konečky

I dlouhé vlasy si nechte pravidelně zastřihovat. Zbavíte se polámaných a unavených konců, které mají tendenci šmodrchat se nejvíce. Oželte pár centimetrů výměnou za zdravější vzhled.

6. V noci opatrně

Chybovat překvapivě můžete i ve spánku. Škodí již zmíněné spaní s mokrou hlavou, vlasy ale mohou zvlhnout i od potu, pokud máte povlak polštáře ze syntetického materiálu. Vsaďte na kvalitní bavlnu nebo klouzavý satén, po kterém se vlasy jemně pohybují a nezacuchávají se. Myslete také na to, ať si je nepřileháváte, ideální je rozprostřít je na polštář nad sebe, případně je můžete svázat do nepříliš těsného drdolu na temeni nebo do volného copu. Z poloh je pro vlasy nejméně komfortní spaní na zádech, přilehnuté se více potí, cuchají a ráno bývají přeleželé.

Reklama

Načítám