Hlavní obsah

Slavní, kteří žili v dětském domově: Michal David, Naďa Konvalinková i Viktor Preiss

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodič má být bezpečným přístavem a pevným opěrným bodem pro své ratolesti. Ne vždy to tak ovšem je. Různé důvody vedou některé rodiče k tomu, že se svých potomků vzdají, nebo jsou jim dokonce odebráni.

Článek

K tomu, aby dal člověk dítě k adopci nebo do dětského domova, vedou různé pohnutky i složité životní situace. Někdy jsou děti rodičům odebrány, protože ti nejsou schopni se o ně starat nebo se dohodnout na péči. Kteří slavní vyrůstali v dětských domovech?

Veronika Kašáková

České modelce a finalistce České Miss 2014 se přezdívá Miss z dětského domova. Ještě před jejím narozením se rodiče rozešli, Veronika tak vyrůstala s bratrem Karlem Kašákem a s matkou. Ta ovšem propadla drogové závislosti, a když byly holčičce čtyři roky, putovali s bratrem do dětského domova. Tam je navštěvoval alespoň otec, který si je ale nejprve nemohl vzít do péče, protože neměl zázemí a práci. Veroničin bratr k němu ve čtrnácti letech odešel bydlet, ale když měla tuto možnost i ona, odmítla ji, protože s ním neměla moc dobré vztahy.

S matkou se Veronika setkala jako dospělá po šestnácti letech, kdy ji propustili z vězení. O svém příběhu se modelka rozepsala v knize Zpověď: Z děcáku na přehlídková mola (2015).

Foto: Profimedia.cz

I když se v dětství sourozenci Kašákovi rozdělili, mají krásné vztahyFoto: Profimedia.cz

Naďa Konvalinková

Jednoduché dětství rozhodně neměla česká herečka a moderátorka. Když jí bylo deset let, skončila se sestrou v dětském domově, kde strávily rok. Nebylo to proto, že by o ně ani jeden z rodičů neměl zájem, ale procházeli bouřlivým rozvodem, a tak jim dcery sociálka odebrala. V dětském domově to prý nebylo vůbec snadné a herečka zažila dokonce šikanu. Naštěstí se babičce z otcovy strany podařilo získat děvčata do péče a s rodiči se vídala i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Naďa Konvalinková je dlouhá léta patronkou nadace Rozum a cit, která pomáhá dětem z dětských domovůFoto: Profimedia.cz

Viktor Preiss

Charismatický herec s nezaměnitelným hlasem, který propůjčil například herci Robinu Williamsovi (✝63), strávil část svého dětství v dětském domově. Přestože o svém soukromí moc nemluví, v minulosti prozradil, že v domově skončil, protože se jeho rodiče při rozvodu nedokázali dohodnout, kdo bude o syna pečovat. Vystřídal několik zařízení, ale nejraději prý vzpomíná na svůj pobyt v Pyšelích. A dokonce si později vyzkoušel i práci vychovatele.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Preiss si pobyt v dětském domově zkusil i z druhé strany, působil totiž jako vychovatelFoto: Profimedia.cz

Michal David

Zkušenost z dětského domova má i český hitmaker. Když byl malým chlapcem, rodiče se přetahovali o to, kdo ho bude mít v péči. Chvíli byl s matkou, chvíli zase s otcem, sám prý potom nevěděl, kam vlastně patří. Ve zpěvákových čtyřech letech bylo nakonec rozhodnuto, že zůstane s matkou, zatímco jeho sestra putovala k otci. O dva roky později odešla jeho matka, která se živila jako varietní umělkyně, za prací do Itálie, ale syna s ní nepustili. K otci jít nemohl, protože ten emigroval, a než se tedy situace úředně vyřešila, putoval zpěvák do dětského domova. Tam strávil měsíc a prý to snášel celkem dobře, protože věděl, že pro něj maminka přijede.

Foto: Profimedia.cz

Michal David v dětství navštěvoval i církevní školuFoto: Profimedia.cz

Jiří Štěpnička

Na růžích ustláno neměl ani český herec a držitel Thálie. Když mu byly tři roky, jeho maminka – herečka Jiřina Štěpničková (✝73) – se s ním pokusila uprchnout na Západ. Celé to ale byla léčka Státní bezpečnosti. Oba byli při snaze přejít hranici zadrženi, matka zatčena a Jiří byl umístěn v dětském zařízení, kde žil půl roku, než si ho odtamtud mohl vzít jeho otec. Matka, pro kterou byl požadován dokonce trest smrti, si nakonec odseděla osm let. Po propuštění si vzala syna opět k sobě, a protože rok nesměla k divadlu, žili ve velmi skromných poměrech v jedné místnosti bez vody.

Foto: Czech News Center / Pavel Machan / CNC / Profimedia

Hercovu maminku naštěstí nepopravili a on se s ní znovu shledalFoto: Czech News Center / Pavel Machan / CNC / Profimedia

Laky Royal

Proslavit se můžete nejen zpěvem či herectvím, ale také úpravou pánských vlasů a vousů. To je případ českého barbera, vlastním jménem Lukáše Vlačuhy, který se o hlavu stará například rapperu Rytmusovi. O svých rodičích sice nemluví, ale tím, že celé své dětství i dospívání strávil v dětském domově, se netají. Naopak je za to vděčný, protože se domnívá, že jinak by nedodělal školu a neměl tak dobré vychování. A byly to právě tety z dětského domova, na kterých piloval své kadeřnické dovednosti.

Foto: Profimedia.cz

Holič hvězd začínal od nuly, teď je ve svém oboru velmi úspěšnýFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám