Hlavní obsah

Genitální opary: co s nimi a kdy jsou opravdu nebezpečné?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Většina lidí má v těle časovanou bombu v podobě oparu. Předem neodhadnou, kdy přesně viry zaútočí a projeví se ve formě nechtěných puchýřků. Vliv na to má především imunita, ale třeba i stres. Jak se nejlépe chránit?

Článek

Opary způsobuje virus herpes simplex, a když se jednou nakazíte, přežívá ve vašich nervových buňkách už navždy. Většinu času přečkává bez viditelných příznaků – podlitých puchýřků nebo vřídků – a čeká na svou příležitost. Ta se objeví vždy, když je imunita nějakým způsobem oslabená: ať už jinou nemocí, stresem, nebo nedostatkem důležitých látek. To se týká oparů na ústech i na genitálu. Čím se genitální opary liší?

Příčina genitálních oparů

Opary na genitáliích jsou mimořádně nepříjemné. Nejčastěji je způsobuje virus herpes simplex 2, ale může to být i typ 1, který většinou stojí za opary na ústech či nose. Je to nejčastější pohlavně přenosná choroba, ale nakazit se lze i rukou nebo rty. Projevuje se výsevem puchýřků v oblasti genitálií a kolem konečníku, při orálním sexu jsou samozřejmě v ohrožení i ústa. Vřídky jsou velmi bolestivé, nákaza je často provázena zvýšenou teplotou, zvětšenými uzlinami a nevolností.

Jak se bránit nákaze

Jakmile se virus v těle usídlí, nedá se vyléčit. Ubránit se infikování je těžké, protože přenašečem může být člověk, který nemá symptomy. Jedinou spolehlivou prevencí je sexuální zdrženlivost, monogamie, používání kondomů – ale jejich účinnost není stoprocentní.

Foto: Thinkstock

Spolehlivá prevence neexistuje, ale promiskuita a nechráněný sex riziko nákazy genitálním oparem značně zvyšujíFoto: Thinkstock

Běžné komplikace

Třebaže jsou vracející se genitální opary téměř nesnesitelné, většinou nepředstavují žádné veliké riziko (kromě nakažení dalších lidí). Hrozí především místní infekce, které se k oparu přidají při narušené sliznici – například mykóza.

Genitální opary a těhotenství: přenos na dítě

Jiná situace je, je-li genitálním oparem postižena těhotná žena před porodem: je to důvod k císařskému řezu, nakažení novorozence totiž znamená ohrožení jeho života. Virus při vaginálním porodu dítě nakazí a poté napadá jeho mozek a další orgány a infekce nezůstává bez následků. Pokud se tedy v těhotenství objeví jakékoliv pupínky nejasného původu v oblasti pochvy či konečníku, je důležité probrat to včas s gynekologem!

Léčba oparu a babské rady

Při výskytu genitálních oparů, zvláště když je to poprvé, navštivte vždy lékaře. Projevům pomáhají antivirotika, uleví vám i volně prodejné přípravky. Pocit svědění sníží sedací koupel z ovesných vloček: hrnek rozmixovaných vloček s trochou vody vlijte do vany, dále tea tree oil, domácí třezalkový olej nebo přiložení obyčejné kostky ledu na postižené místo. Virus v těle uspíte, když budete programově posilovat imunitu.

Moderní léčba oparů: laser

Vyzkoušet můžete také biostimulační laser, který má výrazné protizánětlivé a analgetické účinky, potlačí bolestivost a zkrátí dobu hojení herpetických projevů. Paprsek zvýší tvorbu buněčné energie, produkci enzymů, stimuluje se kolagen, zlepší se vaskularizace tkání, využití kyslíku a glukózy, tím se likviduje zánět a posiluje imunitní systém.

Genitální opar

  • Jiný název - Genitální herpes
  • Popis - Chronické virové, pohlavně přenosné onemocnění způsobené nejčastěji virem herpes simplex 2, ale i typem 1.
  • Příznaky - Výsev bolestivých a svědivých pupínků obvykle v místě první nákazy, tedy na genitálu, konečníku nebo i v ústech. Může se objevit i teplota a zvětšené uzliny poblíž místa výsevu.
  • Inkubační doba - Několik dní
  • Léčba - Neexistuje. Ke zmírnění příznaků se používají antivirotika.
  • Statistika - Udává se, že virem HS2 je nakažena pětina lidí.
  • Prevence - Posilování imunity, dodržování zásad bezpečného sexu

Reklama

Načítám