Hlavní obsah

Menopauza nutně neznamená větší prsa! Posilujte, jezte bílkoviny a nekuřte

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy se bojí, že v období kolem poslední menstruace přijdou o vyrýsovaný pas a přiberou nejméně deset kilo. Tělo je ale může zaskočit jinak. Třeba tím, že jim výrazně vyrostou prsa. Dá se s tím něco dělat?

Článek

To, že některým ženám v období klimakteria vyrostou prsa, je fakt. Bohužel stejně jako skutečnost, že pokud se tak stane, už se to nedá změnit, i když třeba jinak žena dokáže něco shodit. To, zda se vás to týká, můžete odhadnout třeba podle postavy své matky nebo babičky, pokud máte stejné linie, budou se nejspíše i vaše prsa chovat kolem menopauzy stejně jako ta jejich.

Naštěstí je možné alespoň částečně zabránit tomu, aby prsa příliš zvětšila svůj objem, ale musíte začít včas, ideálně pár let před menopauzou – funguje tady vlastně to samé, co na běžné hubnutí. Zdravý život styl, nepřejídání se, dostatek pohybu, odpočinku i spánku. Jinými slovy, vyplatí se nerezignovat na vzhled a váhu ani v době, kdy mohou mít některé ženy pocit, že na vzhledu už tolik nesejde.

Hormony za to mohou jen trochu

Změny tvaru a zvětšení objemu prsou jdou na vrub, ač to může znít paradoxně, poklesu hladiny ženských pohlavních hormonů. V jeho důsledku totiž atrofují mléčné žlázy, zatímco se zvětšuje tuková tkáň prsou. Navíc, některým ženám ňadra vyrostou, ale bohužel ztrácejí pevnost, pružnost a tvar. Jejich větší váha může přispět k bolestem zad.

Růst prsou do velké míry souvisí se vzestupem hmotnosti v tomto období, někdy však prsa vyrostou i ženám, které nic nepřibraly – i jim se navíc většinou změní způsob, jakým jsou v těle rozloženy tukové zásoby. Ty se více než dříve objevují kolem pasu a v oblasti břicha.

Tady je nicméně dobré vědět, že vzestup hmotnosti v období menopauzy není nutný a už vůbec nemusí jít o pět až deset kilo. Výzkumy totiž opakovaně ukázaly, že čistě hormonálními změnami a menopauzou lze vysvětlit kilo, nejvýše dvě navíc.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Menopauza nemusí automaticky znamenat kila navíc.Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Záleží na životním stylu

Všechno ostatní daleko více souvisí se životním stylem ženy – po padesátce, kdy obvykle nastává menopauza, mimo jiné výrazně klesá ochota pravidelně se hýbat, přičemž mnoho žen na to nereaguje potřebným zmenšením porcí.

Více než kdy jindy je také důležité hlídat si dostatečný příjem bílkovin. Ovšem aby se naplno projevil jejich efekt – krom toho, že jsou sytivé, pomáhají budovat svalovou hmotu – je potřeba se pravidelně hýbat. Ideální je kombinovat posilování a aerobní pohyb, jako je chůze, běh, plavání, tanec nebo jízda na kole. Je to někdy těžší než dříve, protože po padesátce může být žena častěji unavená, trápí ji návaly horka, potíže se spánkem, bolavé klouby a mnoho dalšího.

Foto: STOB

stob-banner-finalFoto: STOB

Vyplatí se překonat se, motivovat se například s kamarádkou, která je na tom podobně, a snažit se i v tomto náročném životním období udržet ve formě. Má to smysl i kvůli tomu, že velká prsa mohou být příčinou toho, že se žena nebude cítit po fyzické ani psychické stránce dobře, má smysl proto tomu alespoň do určité míry předejít.

Určitě má smysl zaměřit se na posilování svalů na hrudníku, stejně jako neuděláte chybu s investicí do kvalitní podprsenky. Pokud kouříte, zkuste s tím skončit, kouření mimo jiné urychluje stárnutí pokožky a může zhoršovat poklesnutí a vzhled prsou.

Odborná spolupráce: www.stob.cz

Načítám