Hlavní obsah

Hubnutí v přechodu? Půjde lépe, až skončí menstruace. Budete mít více sil

Foto: Galina Zhigalova, Shutterstock.com

Foto: Galina Zhigalova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že menopauza pro každou ženu znamená až deset kilo navíc. Vůbec to tak být nemusí. Nicméně pokoušet se zhubnout zrovna v tomto období velkých hormonálních změn bývá marné. Snáze to dost možná půjde, až žena klimakteriem projde. Není to totiž zdaleka tak beznadějné, jak jsme si donedávna myslely.

Článek

Je sice pravda, že mnoha ženám v období menopauzy skutečně stoupne váha o pět nebo i více kilo. Ale pozor, není to ani tak kvůli probíhajícím hormonálním změnám. A dokonce ani kvůli tomu, že by se jim zásadně zpomalilo spalování v závislosti na věku. Jelikož však váha stoupá plus minus právě v době klimakteria, máme tendenci přičítat to právě této životní fázi.

Jenže ono mytické zpomalení metabolismu není zase tak velké, jak se dříve soudilo. Doložila to velká studie zveřejněná před dvěma lety v časopise Science. Podle ní se metabolismus zpomaluje až po šedesátce, a i tehdy je to pokles sotva o 0,7 procenta ročně. Autoři se shodli na tom, že přibírání na váze daleko více souvisí se změnami v životním stylu, nikoli s tím, že metabolismus už není to co dříve.

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Pohyb je zásadní vždy, po menopauze zajistí nejen svaly, ale i hybnost.Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Svaly v menopauze mizí, ale ne moc

Je pravda, že v tomto věku zároveň ubývá svalová hmota, ale opět, není to nic, čím by se dal vysvětlit zásadní váhový vzestup. Studie z roku 2020 vyčíslila, že množství svalové hmoty ubývá po padesátce tempem jedno až dvě procenta ročně. Jelikož to s sebou nese i úbytek síly, snižuje to chuť se hýbat, což svalům ale nedělá dobře.

Pokud se naopak přinutíme cvičit, zejména posilovat, o svaly a kondici nemusíme přijít ani v tomto věku. Jiná studie, zveřejněná v roce 2022 v časopise International Journal of Women's Health, se zaměřila na vzestup váhy v období klimakteria. Podle ní ženám v tomto věku přibývají necelá dvě procenta tuku ročně právě na úkor svalů. Ani tady tedy nejde o závratné množství kilogramů.

Proč mizí pas

Je nicméně fakt, že i když žena zatím neměla problémy s váhou, v menopauze se její postava, tentokrát skutečně v důsledku hormonálních změn, začne měnit – mizí pas, protože se v této oblasti začíná ukládat tuk.

Výsledky studií odpovídají tomu, co z praxe zná psycholožka Iva Málková, zakladatelka organizace STOB pořádající úspěšné kurzy hubnutí. „V praxi vidíme, že mnohem větší paseku nadělá útlum pohybové aktivity než přirozený pokles svalové hmoty. Ženy i muži mají na sebe jen málo času. Jsou vytížení na všech frontách – v práci, doma pečují o domácnost, děti i rodiče, pohyb jde stranou. Po letech maratonu přichází potřeba ‚zpomalit‘ a více odpočívat a do pohybu se opět nehrneme,“ popsala Iva Málková.

Foto: STOB

.Foto: STOB

Proč zkusit hubnout až po menopauze

Sečteno, shrnuto. I když se vám trochu změní postava, nemusíte ani po menopauze vážit o mnoho více než předtím. A pokud se vám nepodařilo shodit do této doby, klidně se do toho pusťte nyní. Bude to sice těžší než ve dvaceti, ale není to nemožné.

Hubnout se samozřejmě dá i během samotného klimakteria, ale většina žen má v té době co dělat sama se sebou, protože je trápí zvýšená únava, návaly horka, náladovost. Až toto období přejde, budou nejspíše mít zase více energie, aby se věnovaly samy sobě, zároveň jim dost možná odpadne něco z každodenní honičky, třeba kolem rodiny.

Alkohol vynechte, přílohy ne

Základem hubnutí po padesátce, respektive po menopauze, by měl být kvalitní jídelníček, v němž nechybí ani sacharidy, ovšem v němž je dostatek bílkovin, a to jak živočišného, tak rostlinného původu. Vyplatí se zásadně omezit sladkosti a alkohol, přílohy však není nutné vynechávat zcela – zkuste jich ale půlku nahradit zeleninou a tam, kde to jde (rýže, těstoviny, pečivo) volte celozrnné varianty.

Pokud jde o pohyb, kombinujte třeba chůzi nebo jinou aktivitu ve vyšším tempu – běh není nutný – s posilováním, kterému byste se měly věnovat ideálně třikrát týdně. Stačí doma, ale lepší s činkami či posilovací gumou než bez ničeho.

Načítám