Hlavní obsah

Během pár dní přivezli do nemocnice dva školáky s mrtvicí. Jak rozpoznat nebezpečí?

Foto: Red Stock, Shutterstock.com

Foto: Red Stock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cévní mozková příhoda postihuje i děti. Hned dva případy v jednom týdnu řešili lékaři v ostravské fakultní nemocnici. Primářka dětské neurologie se s vámi podělí o rady a doporučení, jak tomuto onemocnění předejít a také kdy zpozornět a volat lékaře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná jste v médiích zaregistrovali zprávu o tom, že lékaři ve Fakultní nemocnici v Ostravě diagnostikovali v průběhu jednoho týdne u dvou dětských pacientů cévní mozkovou příhodu (CMP), což vůbec není obvyklé. V obou případech se shodou okolností jednalo o osmileté chlapce. Krevní sraženiny jim odborníci odstranili okamžitým zákrokem.

Mrtvice u dětí přibývá

Díky rychlé diagnostice a vysoce specializovanému mezioborovému přístupu lékařů se podařilo oba chlapce zachránit a jsou bez vážných trvalých následků, i když je čeká potřebná rehabilitace. To je jistě skvělá zpráva. Tou horší ovšem je, že CMP v dětském a adolescentním věku patří mezi deset nejčastějších příčin úmrtí a následných přetrvávajících neurologických problémů. Postihuje zhruba dvě až tři děti na 100 tisíc dětí.

Pozor na rizikové faktory

Cévní mozková příhoda, lidově označována jako mrtvice, je náhlá porucha krevního oběhu mozku, která vede k nevratnému poškození mozkové tkáně. Jde o akutní stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc.

„Dnes umíme CMP lépe diagnostikovat a zachytíme i to, co před 10 až 20 lety zachyceno nebylo. Existují rizikové faktory vrozené a získané. Patří mezi ně srdeční vady, rodinné zátěže, poruchy metabolismu, autoimunitní reakce na proběhlé nebo nedoléčené infekty, obezita a hypertenze, tedy vysoký krevní tlak. Byly zachyceny i nálezy na cévách u dětí po proběhlém covidu, přibývá úrazů z rizikových sportů, mnohdy bez ochranných pomůcek, u mladistvých jsou rizikem i drogy a také hormonální antikoncepce,“ vyjmenovává Hana Medřická, primářka Oddělení dětské neurologie Fakultní nemocnice Ostrava.

Cévní mozková příhoda

  • Popis: Cévní mozková příhoda neboli lidově mrtvice nastává, když v mozku propukne krvácení nebo je tam z důvodu vzniku krevní sraženiny odříznut přítok krve.
  • Příznaky: Potíže s řečí, problémy s pohyby končetiny na jedné straně těla, pokleslý koutek úst či oka, při úsměvu se zasažená část nehýbe, postižený není schopen vycenit zuby. Potíže s rovnováhou, závratě, ztráta a poruchy zraku, silná bolest hlavy, zmatenost.
  • Léčba: Ihned volejte 155. Lékaři kombinují léky na rozpuštění krevní sraženiny a odstranění sraženiny pomocí katétru.
  • Prevence: správná strava, léčba vysokého tlaku, obezity a cukrovky, vyhýbat se stresu, pohyb, nekouřit a nepít alkohol.

Příznaky mozkové mrtvice u dítěte

U dětí jsou vzhledem k vývoji mozkových struktur a k věku jisté klinické odlišnosti projevů CMP.  „Zejména v počátcích rozvoje mozkové příhody mohou být neurologické symptomy nevýrazné a podceněné. Mohou se projevovat ve změně chování, zhoršené artikulaci, v poruše rovnováhy a chůze. Vysoce varovným signálem je oslabení hybnosti končetin, porucha citlivosti, pokleslý koutek úst, asymetrie zornic, porucha vědomí, epileptický záchvat. Rovněž náhlá bolest hlavy a zvracení mohou být projevem akutní CMP,“ říká primářka Hana Medřická.

Lékaři zdůrazňují, že úspěšnost léčby je závislá na rychlosti, s jakou se dítě dostane do specializovaného centra. Od prvních příznaků by to mělo být do čtyř, maximálně šesti hodin.

Prevence: zdravý jídelníček, pohyb a spánek

Úkolem dospělých je dohlížet na zdravý vývoj a rozvoj dětí a dospívajících, snažit se minimalizovat případná zdravotní rizika. Základem je dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček s obsahem vitaminů, minerálů a bílkovin, motivovat děti k pravidelnému sportování i přirozenému pohybu venku, snažit se zabránit úrazům důsledným používáním přileb a dalších ochranných pomůcek.

Důležitý je též kvalitní spánek a dostatek prostoru a času na odpočinek a regeneraci organismu. Nepřepínejte děti náročnými sportovními výkony ani dlouhým seznamem kroužků a jiných každodenních povinností, netlačte za každou cenu na výkon.

Načítám