Hlavní obsah

Gelové nehty mohou způsobit rakovinu kůže, problém nejsou laky, ale lampy

Foto: Olena Rudo, Shutterstock.com

Foto: Olena Rudo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vypadají pěkně, ale možná také ohrožují vaše zdraví. Vědci nově brojí proti gelovým nehtům. Mohou prý zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže. Co je na tom pravdy? Zeptaly jsme se za vás.

Článek

V odborném časopise Nature Communications byly letos v březnu zveřejněny výsledky znepokojivého bádání vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu a Pittsburské univerzity. Podle nich mohou gelové nehty zvyšovat riziko rakoviny.

Problémem jsou UV nebo LED lampy, pod nimiž se laky suší. Badatelé se domnívají, že jejich působení může poškodit DNA a zapříčinit v buňkách vznik mutací spojených s rizikem rakoviny.

Jak může manikúra souviset s rakovinou

Zatímco běžný lak vydrží v průměru dva až tři dny, gelová manikúra slibuje šarm a lesk až na tři týdny. Háček je v tom, že po nanesení gelového nehtu je nutné výsledek ztvrdit ve speciální sušičce opatřené ultrafialovým nebo LED světlem. Gelový lak se nanáší několikrát a každá vrstva musí být tímto způsobem zpečetěna po dobu zhruba 30-60 sekund.

A právě zmíněný finální krok je podle autorů výše zmiňované studie zodpovědný za zvýšené riziko vzniku rakoviny kůže. Protože v době, kdy ruka s nehty pobývá v sušičce, je kůže vystavována působení škodlivých UVA paprsků, které pronikají hluboko do kůže, a hrají tak roli nejen při jejím předčasném stárnutí a zvýšeném výskytu vrásek a pih, ale i při zvyšování rizika vzniku rakoviny.

Foto: golubovystock, Shutterstock.com

Problém nejsou laky, ale lampyFoto: golubovystock, Shutterstock.com

Co vědci zjistili

Odborníci vystavili buňky myší a lidí ultrafialovému záření, které vydávají sušičky nehtů. Ukázalo se, že po jediném 20minutovém vystavení zemřelo 20–30 procent buněk a po třech po sobě jdoucích expozicích až 65–70 procent buněk.

A i když autoři studie nedošli vyloženě k závěru, že sušičky nehtů musí nutně zvyšovat riziko rakoviny (pro potvrzení by bylo nutné provést rozsáhlé epidemiologické pátrání, které by odhalilo obecné změny v riziku rakoviny u širšího vzorku populace), je podle nich jasné, že buňky negativně ovlivňují a poškozují DNA s každým dalším vystavením víc a víc. To vede ke vzniku nebezpečných mutací. A vědci pozorovali u pacientů s rakovinou totožné vzory mutací jako v buňkách vystavených působení sušiček na nehty.

Jak snížit riziko a nevzdat se gelových nehtů

Ačkoliv gelová manikúra pravděpodobně sama od sebe rakovinu kůže nezpůsobí, pravidelné podstupování jednou až dvakrát měsíčně po dobu několika let může postupně pokožku oslabovat a činit ji náchylnější ke zhoubným změnám.

Musíte se proto vzdát oblíbené manikúry? Podle některých dermatologů ne, jen je třeba dávat si pozor – doporučují zakrývat si ruce a prsty oděvem s ochranným ultrafialovým faktorem (UPF), ať už půjde o rukavice s odříznutými špičkami, o košili nebo šátek. Na ruce také můžete nanést krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším.

Proč si nehty radši jen nalakovat

Jiní lékaři, jako například Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi, ale mají odlišný názor. „Osobně jsem zastáncem toho gelovou manikúru nepodstupovat,“ říká s tím, že ochrana prstů a rukou opalovacím přípravkem má své limity, především neochráníte nehtová lůžka samotná. „I pod nehty se může vyskytnout melanom, který bývá v těchto lokalitách velmi zhoubný,“ vysvětluje.

„Na druhou stranu alespoň něco – chránit kůži rukou opalovacím přípravkem jako součást prevence před předčasným stárnutím kůže rukou a v samém důsledku před dalšími kožními nádory je vkladem do budoucnosti zdravé pokožky,“ uzavírá.

Co tedy s tím? Riziko budete muset nejspíš zvážit samy, dermatologové se ale většinou shodují v tom, že když už gelovou manikúru podstupovat, tak alespoň s ochranou opalovacím přípravkem.

Odborná garance, konzultace: MUDr. Marie Finsterlová, dermatoložka Čáslav

Načítám