Hlavní obsah

Kdy je ten správný čas na hubnutí? Ani po Vánocích, ani před létem, právě teď!

Foto: Freebird7977, Shutterstock.com

Foto: Freebird7977, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to znáte také. Dneska se ještě nacpu k prasknutí, když se chystám od zítra hubnout. Anebo si řeknete, že máte zrovna náročné období, a tak bude lepší dietu odložit třeba až na jaro. Je jasné, že pokud člověk prochází v životě nějakým krizovým obdobím, je lepší si nenakládat ještě víc. Ale co se na to podívat pod jiným úhlem. Zdravá životospráva může být jedním z pilířů, který nás právě v těžkém období podrží.

Článek

„Ideální čas na hubnutí je zřídka kdy, pečujte o sebe pořád,“ říká hned na úvod psychoterapeutka a lektorka kurzů zdravého hubnutí STOB Petra Mocová. „Stále odkládat hubnutí na nějaké příhodnější období nemusí být zrovna efektivní. Když se dočkáme ideálních podmínek jednou za rok na pár dní, těžko pak čekat nějaký uspokojivý výsledek,“ doplňuje. Navíc se každý člověk trochu jiným způsobem vyrovnává s těžkými situacemi. Nastavení pevného řádu právě v náročném období nám může naopak paradoxně pomoci. Někdo začne v krizi chodit pravidelně běhat a kromě zlepšení nálady, relaxace a dalších výhod tohoto přirozeného pohybu dostane pocit, že má situaci pod kontrolou, a to ho uklidní.

Pozor na extrémy

Samozřejmě se to nesmí posunout do extrému, jako je třeba anorexie. Nesmíte mít v hlavě kalkulačku a neustále přemýšlet v číslech příjem–výdej. Nebrat v potaz, že jste na hraně sil, a jít si ještě zaběhat, abyste si splnili plán. „Váhala bych s tím slovem kontrola. Může mít i trochu negativní význam,“ říká psychoterapeutka Petra Mocová. „Pro někoho je podpůrné, když se všechno kolem hroutí, mít alespoň něco pod kontrolou. Naopak pro jiné lidi může být kontrola zdrojem stresu. Případné neúspěchy v nich pak vyvolávají pocity selhání a frustrace, což může vést k přejídání,“ doplňuje odbornice. Navrhuje, aby se místo „kontrola“ říkalo zdravému přístupu k sobě „péče“.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nesmíte mít v hlavě kalkulačku a neustále přemýšlet v číslech příjem–výdejFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Myslete na sebe

Hubnutí jde snáz, když si dovolíte myslet víc na sebe a nezanedbáváte se. Jakkoli to například pro ženy středního věku, které s hubnutím často bojují, nemusí být při jejich každodenním fungování snadné. Na prvním místě mají práci, péči o rodinu, domácnost a svoje potřeby odkládají. Často tak bývá přejídání jedním ze symptomů přetížení nebo jiných neuspokojených potřeb. „Zásadní je dovolit si myslet i na sebe. Přemýšlet o jídle a jeho přípravě předem, jíst pravidelně, zdravě, to, co nám chutná a co nás zasytí. Věnovat se příjemné fyzické aktivitě s někým milým. A odpouštět si, když se nám vždycky nedaří tak, jak bychom si představovaly,“ doporučuje lektorka STOB Petra Mocová. To nám pomůže nasbírat dostatek síly na zvládání náročných období, která mohou přijít.

Foto: STOB

.Foto: STOB

Na hubnutí je potřeba se pořádně vyspat

Zastavme se ale ještě u těch nejobyčejnějších a zároveň také důležitých věcí. V žádném případě nezanedbávejte spánek. Pro hubnutí je nesmírně důležitý. Velmi zjednodušeně řečeno, v těle máme dva hormony: hormon nasycení leptin a hormon hladu ghrelin. Když jste unavení a nevyspalí, máte zvýšenou hladinu ghrelinu, a proto vyhledáváte sladké a tučné potraviny. Potřebujete jimi dohnat chybějící energii. Pokud jste odpočatí, máte v těle vyšší hladinu leptinu. Díky ní vám pocit sytosti vydrží mnohem déle. S dostatkem energie není dodržování zdravého životního stylu tak náročné. Co když ale za naší nespavostí vězí akutní stres? „Může to začít krátkodobým špatným spaním, když se něco děje. Protože s tím ale často lidé neumí zacházet, z akutní nespavosti se může stát chronická. Tady už nastává problém. Lidé cítí úzkost, že neusnou, a ta jim pak brání v usnutí a vzniká začarovaný kruh. Dá se s tím ale pracovat,“ dodává psychoterapeutka Petra Mocová. Jako vždy platí, že čím dřív se problém začne řešit, tím bývá jeho odstranění snazší.

Načítám