Hlavní obsah

Dejte si do nosu! Kolik kilo můžete o Vánocích přibrat, aby pak zase zmizely bez drastických diet

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Samozřejmě, ideální je nepřibrat nic. Ale Vánoce a období kolem nich jsou typické svou hojností na talířích i ve sklenicích a rovněž mírou setkávání. Menšímu výkyvu váhy se většina lidí ubránit neodkáže. Kolik kilo navrch je povoleno, aby pak šla rychle sundat?

Článek

Ve studii National Librery of Medicine se vědci zaměřili na to, kolik vlastně lidé během svátků na přelomu roku přiberou. Zjistili, že v průměru nejde ani o kilo, ale že někteří lidé přiberou skoro tři kila – přičemž platilo, že nejvíce váha stoupla těm, kdo už předtím měli problémy s nadváhou či obezitou. Autoři soudí, že lidé s největším vzestupem váhy mají dlouhodobě horší stravovací návyky, méně pohybu a pomalejší metabolismus.

Lidé obecně mají tendenci v zimě vážit více než na v létě, jak před časem doložila studie publikovaná v renomovaném časopise New England Journal of Medicine - podle ní dospělí v průměru váží více v únoru a březnu, než kolik vážili v září a říjnu předchozího roku. Ale i tady se vědci přiklonili k vysvětlení, že zásadní roli hraje sváteční období, zároveň však dalším sledováním dospěli ke zjištění, že mnoho lidí už tento přírůstek neshodí celý a jejich váha tak rok od roku postupně, byť mírně, stoupá.

Dvě až tři kila mohou být v pořádku

„Pokud někdo přibere dvě, nejvýše tři kila, má velkou šanci je shodit tím, že se po Novém roce vrátí ke svému zdravému životnému stylu, nemusí kvůli tomu držet drastické diety,“ míní Iva Málková, psycholožka a zakladatelka sdružení Stop obezitě, které dlouhé roky pořádá mimo jiné úspěšné hubnoucí kurzy. Důležité podle ní je, aby člověk po takovém váhovém zhoupnutí nerezignoval na svou snahu držet si linii, s pocitem, že to stejně nemá cenu. To hrozí i lidem, kteří se o Vánocích přejídají a neumí to utnout ani ve dnech, kdy na programu není žádná oslava a podobně.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Staré úsloví říká Jez do polosyta, pij do polopita. A my dodáváme - hlavně o VánocíchFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jak jíst a nepřibrat o Vánocích

Rada číslo jedna – snažte se i během týdnů kolem Vánoc držet svých pravidelných stravovacích návyků, například nadále pravidelně snídejte, nejezte pozdě večer, pijte alkohol jen s mírou a cvičte. Nevadí, když to občas porušíte, ale několik týdnů soustavného přejídání se nebo přemíra svařáků už se na vaší váze projeví negativně.

Zkuste plánovat. Pokud například máte na pátek naplánovaný pracovní večírek s rautem a alkoholem, dejte si v sobotu, co se jídla a pití týče, odlehčovací den. Rodinná oslava ten den nebude dobrý nápad. Stejně jako má smysl dát si lehkou večeři a nikoli večírek s kamarádkami poté, co absolvujete vydatný pracovní oběd.

Dietní salát? Ani ne

Na druhou stranu, nemá moc smysl přemýšlet o tom, jak udělat z tradičních vánočních pokrmů a pamlsků zdravější a dietnější. I když v salátu nahradíte část majonézy jogurtem a do cukroví dáte místo bílé mouky celozrnnou, moc velká změna to nebude – rozhodně ne taková, abyste se při jejich konzumaci nemuseli hlídat, co do množství.

„Když nahradím mouku celozrnnou, v jednom rohlíčku nepřibude ani půl gramu vlákniny navíc! To opravdu není množství, o kterém bych mohla říct, že udělá z obyčejného rohlíčku rohlíček zdravější. Hlídám množství cukroví, které za den sním. Vlákninu nedoplňuji z vanilkových rohlíčků, ale z vloček, celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny,“ řekla k tomu Hana Pávková Málková ze STOB.

Jinými slovy, dejte si klasiku, ale vychutnejte si ji a snězte jen předem naplánované množství, to bývá asi nejtěžší. Jezte krom toho i ovoce a zeleninu, pijte dostatek vody a choďte na procházky, abyste díky pohybu spálili nějaké kalorie a udržovali metabolismus v pohybu.

Reklama

Načítám