Hlavní obsah

Zapomeňte na některé sýry a ovocné džusy, přidejte olivový olej a banány: Co (ne)jíst v těhotenství

Foto: Lordn , Shutterstock.com

Foto: Lordn , Shutterstock.com

Reklama

Ne nadarmo se říká, že ke zdravému dítěti se musíte projíst. Zdravým, vyváženým a pestrým jídelníčkem prospějete sobě i miminku. Když budete kvalitně jíst, tělo bude i líp připraveno na porod a období po něm.

Článek

Zakázané je sushi a vlastně raději všechny ryby. Tatarák má taky červenou, stejně jako některé mléčné výrobky. Správná výživa v těhotenství ovlivňuje zdraví budoucí maminky i plodu. Nesprávná výživa, zejména v prvních měsících těhotenství, bývá často příčinou nižší porodní hmotnosti a má vliv i na budoucí stravovací návyky dítěte. Stejně tak je prokázáno, že nadbytek či nedostatek některých živin ve výživě může aktivovat geny pro různé nemoci, jako je obezita či cukrovka. Co opravdu nesmíte jíst v těhotenství a proč? Které potraviny jsou nebezpečné a které prostě jen nezdravé a neprospěly by vám v žádném životním období?

Přejídání v těhotenství

Není nutné jíst za dva, ale jídelníček by měl být nutričně vyvážený. Zaměřte se především na kvalitu potravin. Jezte pravidelně několikrát denně menší porce, nepřecpávejte se a myslete na pestrost. Obecně se pak řiďte heslem „všeho s mírou“.

Co nejíst v těhotenství a co omezit

Váš jídelníček nemusí být striktní a plný zákazů. Existují ale potraviny či nápoje, které je lepší v těhotenství vypustit, nebo jejich konzumaci omezit. Samozřejmě vždy platí zásady zdravé stavy, to znamená hodně zeleniny, málo sladkostí, smažené jen výjimečně a co nejméně polotovarů.

  • Kofein zrychluje srdeční činnost a negativně ovlivňuje růst plodu. Dva šálky kávy denně ale nevadí. Omezte také konzumaci černého čaje, i v něm je kofein. Totéž platí pro kolové nápoje. Navíc jsou sycené, takže to vede k zažívacím potížím. Běžné dávky vám ale neuškodí.
  • Syrové či nedostatečně tepelně zpracované mléko (nepasterované mléko a mléčné výrobky, sýry a podobně), kdy hrozí nákaza listeriózou. Není třeba se ale bát, většina mléčných výrobků na trhu se vyrábí z pasterizovaného mléka.
  • Syrová vejce. V případě konzumace ne zcela vařených vajec (například zastřených) hrozí větší riziko nákazy salmonelózou. Na tu je třeba myslet, i když připravujete kuřecí maso, vždy musí být dostatečně tepelně upravené. Pozor, aby se při přípravě nedotklo třeba zeleniny, kterou už vařit nebudete. To je častá chyba.
  • Některé druhy mořských ryb (například žralok, mečoun, štika, candát, okoun, královská makrela), protože obsahují vyšší množství rtuti. U tučných ryb hrozí i vyšší obsah jedovatých dioxinů, které mají rakovinotvorné účinky a mohou ohrozit plod.
  • Nadměrné pití neředěných ovocných džusů může způsobit překyselení žaludku a zhoršit pálení žáhy. Z toho důvodu také omezte pikantní a pálivá jídla.
  • Alkohol může negativně působit na vývoj plodu. Raději na něj úplně zapomeňte.

Těhotenství a vegetariánství

V případě, že chcete něco z jídelníčku úplně vyloučit, například maso, je vhodné se poradit s odborníkem na výživu, abyste konkrétní potravinu nahradily jinou a do těla dostaly potřebné živiny, jako jsou vitamin B12, vápník, železo a další. I v případě například vegetariánské stravy lze potřebné živiny pokrýt pestrou stravou a potravinovými doplňky.

Foto: zoff, Shutterstock.com

Ořechy a semínka jsou v těhotenství prospěšné, obsahují zdravé tuky a spoustu vitaminů a minerálů, například hořčík.Foto: zoff, Shutterstock.com

Vhodné potraviny v těhotenství

Během těhotenství musí tělo usilovněji pracovat, proto by měly být ve vašem jídelníčku zastoupeny následující potraviny:

  • Bílkoviny: Do stravy zařazujte mléko a mléčné výrobky (ideálně 3 porce denně), ideální jsou jogurty nebo zakysané mléčné nápoje. Mléčné výrobky obsahují vitamin D a vápník. Déčko je důležité pro správný vývoj zubů, kostí a imunitního systému. Kromě toho podporuje vstřebávání vápníku. Mléčné výrobky vybírejte polotučné. Nezapomínejte na maso, přednost má bílé maso a ryby. Vyhýbat se nemusíte ani hovězímu masu, které má hodně železa a vitaminu B12, ale s konzumací to nepřehánějte. Vhodným zdrojem bílkovin jsou také vejce.
  • Zelenina a ovoce: Nejvhodnější je listová zelenina, která obsahuje nejen železo, ale také kyselinu listovou, ta je důležitá pro zdravý vývoj mozku plodu. Dále jsou vhodné brokolice, mrkev, rajčata, kapusta, zelí, brambory. Z ovoce jsou nejlepší citrusy, černý rybíz, jahody, maliny – obsahují nejvíce vitaminu C. Banány a meruňky zase mají hodně hořčíku, který působí proti křečím a předčasným kontrakcím.
  • Luštěniny: Čočka, fazole či cizrna vás zasytí a poskytnou bílkoviny, vlákninu, železo, vápník či zinek. Jíst můžete také sójové produkty, včetně tofu a tempehu. Jak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly?
  • Obiloviny: Přednost dejte celozrnným. Kromě pečiva obohaťte jídelníček o pohanku, jáhly, rýži či quinou.
  • Tuky: Plod potřebuje dostatek zdravých tuků, jako jsou omega-3 mastné kyseliny. Z tuků volte rostlinné, například olivový.
  • Ořechy a semena: Vhodné jsou lískové ořechy, mandle nebo pistácie, které obsahují vitamin E, B a hořčík. Mandle obsahují i kyselinu listovou. Sníst byste měly půl až hrst ořechů denně. Vhodná jsou také lněná nebo chia semínka.
  • Tekutiny: Pitný režim je nezbytný. Nejlepší je obyčejná voda bez bublinek. Na zažívací problémy v prvním trimestru pomáhají bylinkové čaje určené pro těhotné.

Odborná konzultace: MUDr. Martina Hourová, gynekoložka, Praha, Ing. Hana Málková Pávková, STOB, Mgr. Veronika Baťková, ProVeg.

Reklama

Související témata:

Načítám