Hlavní obsah

Pásový opar: Nepříjemné infekční onemocnění, které se rádo vrací. Jeho výskyt se zvyšuje s věkem

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pásový opar neboli herpes zoster je virové onemocnění, které způsobuje virus ze skupiny herpes virů. Stejný vir způsobuje i plané neštovice. Projevuje se bolestivou vyrážkou, která připomíná pás.

Článek

K pásovému oparu dochází nejčastěji při oslabené imunitě, například při stresu nebo fyzické námaze, kdy dojde k aktivaci viru herpes zoster. Jakmile proděláme plané neštovice, virus zůstává v těle v latentním stavu a čeká na vhodnou chvíli, kdy může znovu udeřit. Při aktivaci viru se obvykle objeví pásový opar.

Jaké jsou příznaky pásového oparu

Pásový opar se projevuje bolestí, brněním nebo svěděním v oblasti, kde jsou nervová vlákna. Tato místa jsou citlivá na dotek. Během pár dnů se objeví typická vyrážka připomínající pás. Vyrážka je tvořena puchýřky naplněnými vodou. Puchýřky pak postupně schnou. Příznaky trvají i několik týdnů. Bolest může přetrvávat ještě déle.

Komu hrozí riziko pásového oparu

Mezi ohrožené osoby patří lidé nad 50 let, lidé po transplantaci kmenových buněk, osoby s nádorovým nebo autoimunitním onemocněním a také HIV pozitivní pacienti.

Léčba pásového oparu

Vždy je nutné vyhledat lékaře, zvláště pokud se pásový opar vyskytuje v blízkosti očí nebo obličeje. Obvykle se předepisují virostatika, která pomáhají zastavit šíření viru a snižují intenzitu příznaků. Léčba ale musí být zahájená do 72 hodin od začátku výsevu a probíhá 7–21 dnů. Předepisují se také kortikosteroidy, které redukují zánět a urychlují hojení. Analgetika tiší bolest, antihistaminika redukují svědění. Lokálně se doporučují hydrogely s koloidním stříbrem nebo zinkové masti. Na neuralgické bolesti je vhodné užívat vitaminy B.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pásový opar se léčí mimo jiné antihistaminiky, která zabraňují svědění.Foto: New Africa, Shutterstock.com

Jak dlouho je opar nakažlivý

Virus se může rozšířit z nakažené osoby na další osoby a vyvolat například plané neštovice, pokud je dotyčný ještě neprodělal. Pásový opar se šíří přímým kontaktem. Infekční je pásový opar po celou dobu, tedy přibližně deset dnů, nejvíce před vznikem puchýřků. Virus je nebezpečný pro těhotné ženy, které neprodělaly plané neštovice. Nemoc se může během života vracet.

Jak dlouho být s pásovým oparem doma

Je třeba být doma minimálně do doby, než puchýřky zaschnou a vytvoří se krusty. Nutný je klidový režim.

Komplikace pásového oparu

Mezi nejčastější komplikace patří přetrvávající bolesti v postižené oblasti. K dalším komplikacím patří druhotná bakteriální infekce puchýřků a také jizvy.

Prevence pásového oparu

Jednou z možností je očkování. Vakcína zajišťuje ochranu proti herpes zoster a jeho komplikacím po dobu až 10 let. V České republice je vakcína k dispozici od roku 2014 a je určena osobám nad 50 let.

Pásový opar

  • Popis: Virové onemocnění, které způsobuje virus ze skupiny herpes virů - herpes zoster. Stejný virus způsobuje i plané neštovice.
  • Příznaky: Bolest, brnění, svědění v oblastech, kde jsou nervová vlákna. Později se objeví typická vyrážka tvořená puchýřky naplněnými vodou, která připomíná pás.
  • Inkubační doba: 1-2 týdny
  • Léčba: Obvykle se předepisují virostatika, která pomáhají zastavit šíření viru a snižují intenzitu příznaků. Předepisují se také kortikosteroidy, analgetika a antihistaminika.
  • Smrtnost: Není, mohou se objevit komplikace v podobě přetrvávajících bolestí nebo druhotné bakteriální infekce.
  • Prevence: Očkování vakcínou proti herpes zoster, vakcína je určena osobám nad 50 let.

Odborná konzultace: PharmDr. Lukáš Láznička, Česká lékárnická komora, vedoucí lékárny FNKV v Praze

Načítám