Hlavní obsah

Kafe na lačno? Vaše tělo vám nepoděkuje, můžete si zadělat na zdravotní problémy

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte za sebou náročnou noc a už se těšíte, jak to spraví šálek voňavé kávy? Možná vám rychle vzpruží tělo i mysl, v dlouhodobém horizontu může ale vašemu zdraví uškodit, pokud si ji nedopřejete v ideální čas. Na co přišli vědci?

Článek

Kopnete do sebe černou kávu hned po probuzení, ještě než něco zakousnete? Nebo si nejdřív musíte zaplnit žaludek snídaní, protože nalačno je pro vás kofeinový životabudič moc agresivní? I když může jít o rozdíl sotva pár minut, vědci tvrdí, že dopad na vaše tělo se liší dost zásadně.

Ranní kávový rituál

Šálek kávy hned po ránu je rituál, který patří ke vstávání v mnoha domácnostech. Už samotné aroma čerstvě uvařeného nápoje má povzbuzující účinek a bystří smysly. „Téměř polovina z nás se ráno probudí a první, co udělá, je, že do sebe vpraví šálek kávy. Činíme tak naprosto intuitivně. Navíc platí, že čím unavenější se cítíme, tím silnější kávu si připravíme,“ uvedl James Betts, profesor Centra pro výživu, cvičení a metabolismus britské University of Bath.

Bettsův tým provedl výzkum, ve kterém zjišťoval, co se stane, pokud si kávu dopřejete hned po probuzení, a co, když před ní nejprve posnídáte. Výzkum odhalil, že pití kávy nalačno může mít negativní dopad na hladinu cukru v krvi. Ta je přitom rizikovým faktorem pro vznik cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Už jen aroma kávy dokáže stimulovat mozek a zlepšuje soustředěníFoto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Káva po ránu rozhodí krevní cukr

Vědci testovali dopad pití ranní kávy v návaznosti na to, jaký noční spánek jí předcházel. Testovanou skupinu nechali první noc pokojně vyspat a ráno jim nabídli nejprve sladký nápoj, který měl kaloricky suplovat běžnou snídani, a poté jim podali šálek kávy. Další noc je vědci co hodinu na pět minut vzbudili, ráno jim nabídli opět sladký nápoj a poté šálek kávy. Poslední noc experimentu čekala testované muže a ženy rovněž noc plná probouzení, ráno ale dostali nejprve kávu a až po půl hodině nápoj suplující snídani. Každé ráno jim vědci odebrali krev a tu podrobili testům.

Rozbory odhalily, že káva konzumovaná před snídaní zvýší hladinu cukru v krvi až o padesát procent. „Zjednodušeně řečeno, jestliže si, zejména po probdělé noci, ráno nejprve dopřejete kávu, narušíte schopnost organismu kontrolovat cukr v krvi,“ vysvětlil profesor Betts. Káva vás sice nakopne, sníží ale schopnost těla akceptovat následně zkonzumovaný cukr, třeba v pozdější snídani.

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Kávou na lačno si rozhodíte cukr v krvi, vymstít se to může především diabetikům Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Nejdřív jídlo, pak káva

Ráno je hladina cukru v krvi přirozeně velmi nízká. Správná snídaně obsahující pomalé sacharidy, bílkoviny i vlákninu vám dodá rychlou energii, ale nerozkolísá tolik krevní cukr. Pokud si každé ráno dáte nejprve černou kávu (ale ta s mlékem má účinek podobný), vyšponujete tím hladinu cukru do astronomických výšin a v dlouhodobém horizontu si můžete způsobit inzulinovou rezistenci a diabetes II. typu. „Pokud cítíte, že ráno kávu potřebujete, udělejte pro sebe alespoň to, že se nejprve najíte. Rozhodně to pro váš organismus bude mít zdravotní přínos,” dodává profesor Betts. Permanentně vysoká hladina cukru totiž poškozuje také cévy, v ohrožení je váš mozek, srdce, ale například i ledviny. Pokud si kávu dopřáváte během snídaně, začněte vždy několika sousty jídla, než se napijete. 

Smrtící kombinace

Pokud dokáže káva nalačno v dlouhodobém horizontu vyvolat inzulinovou rezistenci, nejhorší, co můžete udělat, je dopřát si po ranní dávce kofeinu ještě mimořádně sladkou snídani tvořenou jednoduchými cukry, to jsou například koblihy, slazené cereálie, ale třeba i sklenice džusu. Příliv cukrů a současně špatná reakce inzulinu může vyvolat hyperglykemii, stav, který dobře znají diabetici. Hyperglykemie se projevuje například poruchami zraku, pocitem žízně, suchou a teplou kůží, zvýšeným močením, může ale vyvolat i poruchy vědomí, dehydrataci a zhoršené dýchání, tedy život ohrožující stavy.

Reklama

Načítám