Hlavní obsah

Sluneční brýle chrání oči, musí být ale kvalitní. Poradíme, na co si dávat pozor při výběru

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez slunečních brýlí dnes vyrazí během jarních a zejména letních měsíců ven jen málokdo. Jsou nepostradatelným doplňkem a pomocníkem pro všechny, kterým není jejich zrak lhostejný. Jak ale poznat, že za své peníze kupujete opravdu kvalitní výrobek, který oči spolehlivě ochrání? Zde najdete praktické rady a doporučení od odborníků.

Článek

Intenzivní a ostré sluneční záření může oči nevratně poškodit, to je dobré mít na paměti již od časného jara, kdy začneme pociťovat jeho sílu. Dlouhodobé vystavení zraku slunečním paprskům může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech dokonce i poškození sítnice. Je proto velmi důležité chránit oči slunečními brýlemi s kvalitním UV filtrem.

Na barvě čoček až tolik nezáleží

„V České republice mnozí při nákupu slunečních brýlí upřednostňují cenu před kvalitou a riskují tím poškození zraku. Někteří ještě stále srovnávají sílu UV filtru s mírou zatmavení skel. UV filtr ale s barvou brýlových čoček nijak nesouvisí. I čiré sluneční brýle mají schopnost zrak před škodlivým slunečním zářením dostatečně chránit. Naopak tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic. Do očí tak, nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem, proniká více slunečních paprsků, které mohou vést k poškození zraku. Pokud navíc sluneční brýle nejsou vhodně tvarované, může se od zadní plochy skel odrážet do očí ve zvýšené míře škodlivé UV záření,“ zdůrazňuje Pavel Stodůlka, oční chirurg a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Základem je UV filtr. Standard je 400

Pokud jsou oči dlouhodobě vystavovány UV záření, může dojít k poškození povrchu spojivky a rohovky. To může vést ke vzniku zánětu rohovky nebo spojivky, který se projevuje řezáním, pálením a zarudnutím oka a víček. Úkolem slunečních brýlí je ochránit zrak před škodlivým UVA i UVB zářením, což by mělo být u každého modelu vyznačeno. Standardní UV filtr, který se dává do všech slunečních brýlí, má hodnotu 400. Ta je plně dostačující pro ochranu očí jak v Česku, tak i u moře.

Brýle by měly dobře sedět a dostatečně krýt oči ze všech stran. Ideální jsou lehké, které netlačí na spáncích ani za ušima a řasy se nedotýkají skel. Obroučky by měly být dostatečně odolné a lehké, hmotnost brýlí rovnoměrně rozprostřená po celé tváři. Kvalitní sluneční brýle by vždy měly obsahovat originální balení včetně příbalového letáku, certifikátu autenticity nebo potvrzení, že jsou polarizované.

Polarizační či tvrzená skla u brýlí

Stále více výrobců přichází s celými sériemi polarizačních brýlí. Polarizační sluneční brýle jsou většinou dostupné v mnoha barevných odstínech, tvarech a velikostech. „Všeobecně vzato, tmavší odstíny poskytují větší míru polarizace. Základem slunečních brýlí je kvalitní UV filtr. Polarizace je nadstavbový filtr, který propouští jen vertikální světlo a pohlcuje světlo horizontální,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka z optiky Alensa.

Kvalitní sluneční brýle by měly mít povrchové úpravy skel. Důležité je tvrzení, jelikož je nosíme při různých aktivitách, například sportovních. S tvrzenými skly se nemusíte bát škrábanců, jsou totiž odolnější. Mezi další povrchové úpravy patří antireflex, samočisticí nebo hydrofobní vrstva.

Sluneční brýle pro děti

I malé děti, kterým se oči ještě vyvíjí, by měly mít zajištěnu ochranu očí proti UV záření. Dětské brýlové obruby i v nejmenších velikostech existují, nenabízí je však každá optika. Spíš než na cenu a design je důležité zaměřit se na UV filtr.

„Kategorie slunečního filtru je značena čísly od nuly do čtyř – stejně tomu je u dětských i dospělých slunečních brýlí. Její hodnota vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro které jsou brýle vhodné. V letním období bývá nejčastěji doporučovaná kategorie číslo tři a UV filtr 400 – ať už pro dospělé, či dětské sluneční brýle,“ doporučuje Pavel Stodůlka. Pro citlivé dětské oči vybírejte pouze certifikované modely slunečních brýlí – Standard EEC nebo norma EN 1836 zaručí vysokou ochranu před UVA i UVB zářením.

Načítám