Hlavní obsah

Lipedém: Vypadá jako obezita, ale příčina i léčba jsou jiné. Hubnutí nepomáhá

Foto: staras, Shutterstock.com

Foto: staras, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podstatou lipedému je nadměrné hromadění tuku v těle, které postihuje výhradně ženy. Ty lékaři často považují za líné a všechny potíže dávají za vinu obezitě.

Článek

Určitě už jste je také viděli. Ženy s abnormálně silnýma a trochu neforemnýma nohama. Při pohledu na ně vás možná dokonce napadlo, proč to nějak neřeší. Jenže dost možná šlo o příznak lipedému a s ním se toho moc dělat nedá. Léčba příčiny v současné době neexistuje. Jednu z mála možností zlepšení stavu představuje liposukce, tu si však pacientky musí platit samy.

Podstatou lipedému je nadměrné hromadění tuku v těle, které postihuje výhradně ženy. Kromě toho, že omezuje schopnost pohybu, způsobuje značný diskomfort a onemocnění je pro pacientky náročné i psychicky. O to více, že i když se mnohé z nich snaží, jedí střídmě a hýbou se, na potíže to prakticky nemá vliv.

Zásadní také je, že lékaři nevěnují jejich problémům pozornost, považují je za líné a neschopné zhubnout.

Příznaky lipedému

Zatímco těžkých případů lipedému je relativně málo, mírnější formou trpí každá desátá žena. Hlavním projevem je abnormální ukládání tuku zejména na dolních končetinách – jak na lýtkách, tak na stehnech a hýždích, případně na pažích, méně častěji se tuk ukládá v oblasti předloktí.

Kromě hromadění tuku jsou příznačné tvrdé hrbolky pod kůží, bolest v postižených partiích od mírné až po silnou, pocit těžkých nohou, otoky, snadná unavitelnost. Lidem s lipedémem se rovněž mohou snadno tvořit spontánní modřiny.

Lipedém a obezita

Lidé a někdy i zdravotníci často zaměňují lipedém s obezitou nebo lymfedémem, ale není to totéž. Zatímco s obezitou lze bojovat úpravou jídelníčku a pohybovými aktivitami, na lipedém tyto metody neplatí. Lymfedém je onemocnění lymfatického systému, při němž se v tkáních hromadí tekutiny, výsledkem jsou otoky, zejména na dolních končetinách.

Je nicméně pravda, že někteří lidé s lipedémem mohou trpět i lymfedémem. A že mohou mít vysoké BMI, podobně jako lidé obézní.

Lipedém a cvičení

Dieta a cvičení mohou vést k tomu, že žena zhubne v horní polovině těla, ale partie postižené lipedémem se nezmění. Na chorobné ukládání tuku nemá například snížení energetického příjmu vliv, tento tuk tělo nezačne spalovat.

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Správné stravování je při lipedému důležité, ale nemusí pomoci Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Příčiny lipedému

Přesná příčina lipedému není známa. Zdá se, že velkou roli hraje dědičnost. Problémy často začnou v období hormonálních změn, typicky v pubertě nebo kolem těhotenství, mohou se objevit nebo zhoršit i v menopauze.

Zdá se tudíž, že lipedém má souvislost s hladinou hormonů v těle. Lipedém se může také s vyšší pravděpodobností vyvinout u žen s BMI více než 35.

Komplikace lipedému

Lipedém má negativní dopad na fyzické i duševní zdraví. Způsobuje například potíže s chůzí včetně například změny postavení kolen, zvyšuje riziko rozvoje plochých nohou a žilního onemocnění. Může se rovněž vyvinout sekundární lymfedém, tedy zvýšené zadržování tekutin v těle.

Postižené ženy se musí vyrovnávat s nežádoucí pozorností okolí, může se u nich rozvinout deprese nebo úzkosti.

Jak se diagnostikuje lipedém?

Neexistuje žádný jednoduchý test, který by dokázal stanovit, zda žena trpí lipedémem či ne. Pomocí krevních testů lze nicméně vyloučit některé jiné v úvahu připadající diagnózy.

Diagnostikuje se pomocí anamnestického rozhovoru a fyzikálního vyšetření. Ukládání tuku v těle při lipedému bolí, na rozdíl od běžné obezity. Příznačné je také to, že zápěstí, dlaně a prsty zůstávají štíhlé, stejně jako chodidla či nárt.

Stadia lipedému

Lipedém se u některých pacientek postupem času zhoršuje, existují čtyři stadia, která se navzájem liší příznaky a mírou jejich závažnosti.

Stadium I. Zmnožení tukové tkáně na končetinách, ale kůže má hladkou texturu (bez hmatných uzlíku v podkoží)

Stadium II. Zmnožení tukové tkáně na končetinách, kůže již není hladká a v podkoží jsou hmatné uzlíky (velikosti hrachu až ořechu), vznikají kožní důlky v důsledku fibrotizace a přebytečné tukové tkáně

Stadium III. Zmnožení tukové tkáně na končetinách, kůže je fibrotická, tukovými změnami deformovaná, v podkoží jsou hmatné velké tukové uzly a vznikají přečnívající laloky tkáně

Sekundárně může vznikat i lymfedém, vzniká teda lipolymfedém (někdy uváděno jako Stadium IV.)

Foto: Anton Vierietin, Shutterstock.com

Pro lipedém je typické nahromadění tuku od pasu dolůFoto: Anton Vierietin, Shutterstock.com

Jak se léčí lipedém?

Na nemoc neexistuje lék, léčba se proto zaměřuje na zmírnění potíží a případně na zmírnění objemu tukové tkáně – to obnáší liposukci a nošení kompresního prádla.

Kompresní neboli stahující oděvy ženám v běžném denním životě ulevují od bolestivosti a otoků nohou. Jde o oblečení přímo určené pro pacientky s lipedémem, které mimo jiné pomocí tlaku na končetiny podporuje žilní a lymfatický tok a správnou cirkulaci krve. Oblečení zároveň zlepšuje pohyblivost.

Lipedém lze zmírnit i chirurgicky pomocí liposukce, při které se odstraňuje problematická tuková tkáň. Cílem je zbavit pacientku symptomů, jako je otok, bolestivost, pnutí, tvorba spontánních modřin, a zabránit tomu, aby se onemocnění dále zhoršovalo. Zdravotní pojišťovny liposukci nehradí, byť v tomto případě jde o zákrok ze zdravotní indikace, nikoli estetický.

Strava při lipedému

Ačkoli není možné se lipedemického tuku zbavit pomocí diety, hraje strava při této nemoci klíčovou roli. Správnou skladbou jídelníčku lze napomoci zmírnění otoků – je vhodné vyřadit nebo výrazně omezit potraviny působící zánětlivě.

Jde například o rafinovaný cukr, průmyslově zpracované potraviny, lepek a mléčné výrobky, které nahrazují potravinami s nízkým obsahem cukru, rostlinného původu, rybami, zeleninou a zdravými oleji. Prostě zdravé stravování, jehož pravidla platí pro každého.

Cvičení při lipedému

Potíže při lipedému lze zmírnit nebo držet pod kontrolou i pomocí pohybové aktivity. Vhodné je aerobní cvičení, lymfatická jóga a plavání, které napomáhají mimo jiné vyšší mobilitě kloubů.

Kdy k lékaři?

Lipedém sám o sobě nevyžaduje okamžitou návštěvu lékaře, ale mohou ho provázet komplikace, které byste měli řešit neodkladně. Jde zejména o zánět tukové tkáně, zánět žil nebo žilní trombózu.

Lipedém

Nadměrné hromadění tuku v těle, které postihuje pouze ženy, většinou se postupem času zhoršuje.

Popis: Tuk se hromadí zejména na dolních končetinách a pažích, ruce od zápěstí a nohy od kotníku nepostihuje

Příznaky: hromadění tuku na dolních končetinách a pažích, tvrdé hrbolky pod kůží, bolestivost postižených míst, pnutí, otok, tvorba spontánních modřin

Inkubační doba: není

Léčba: kauzální léčba neexistuje, ženy mohou nosit kompresní prádlo nebo podstoupit odstranění tuku pomocí liposukce; dieta a cvičení mohou zmírnit zhoršování stavu

Úmrtnost: lipedém není příčinou úmrtí

Odborná garance: MUDr. Slavomír Rokošný, vedoucí lékař cévní chirurgie FNKV a cévní chirurgie Premier Clinic

Související témata:
Lipedém

Načítám