Hlavní obsah

Zeleninové chipsy

Hodnocení:
(186)
Foto: vseobramborach.cz
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Dřív než ze svého jídelníčku vyřadíte s lednovou dietou všechny dobroty, popřemýšlejte, jestli nejdou vyměnit za nějakou zdravější alternativu. Třeba smažené brambůrky s klidem nahraďte těmi zeleninovými z trouby, chuťově jsou mnohem zajímavější a ušetříte i pěknou dávku kalorií.

Ingredience pro:
6 porcí
Na chipsy
  • 3 brambory
  • 1 červená řepa
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • sůl
  • olivový olej
Na citronový dip
  • 250 g zakysané smetany
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Očištěnou zeleninu nakrájejte na velmi tenké plátky. Pokud nemáte mandolínu či speciální kráječ, postačí i obyčejná škrabka. Tenké plátky rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.

Krok 2: Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15–20 minut.

Krok 3: Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a trochou soli.

Foto: vseobramborach.cz

Zeleninu a brambory namíchejte dle své chuti nebo prostě podle toho, co máte zrovna doma

Tip: Na tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se výborně hodí i dip dochucený česnekem či bylinkami nebo zkuste do smetany přimíchat lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.

Jestli večer u filmu rádi něco zobete, zkuste ještě křupavou kořeněnou cizrnou nebo syté cibulovo-semínkové krekry.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.