Hlavní obsah

Kondomy a pandemie. Lidé je používají čím dál méně!

Foto: godshutter, Shutterstock.com

Foto: godshutter, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prší? Vezměte si deštník. Má o vás zájem a chce se pomilovat? Vytáhněte malou latexovou pláštěnku, protože právě teď víc než kdy jindy hrozí, že vás něčím nakazí. Stojí vám jeho sladké řeči za to?

Článek

Pandemie už se dávno postarala o pár nelichotivých statistik. Obecně přibylo rozvodů a mnohem víc se randí on-line. Covid-19 změnil sexuální chování a postaral se i to, že se z ložnic milování ztratilo, nebo naopak se do ní vrátilo. Tedy aspoň v rámci dlouhodobých vztahů. U těch nově vznikajících je to těžší. Hovory přes komunikační platformy a písmenka chatu reálný fyzický kontakt nenahradí, ale když už k nějaké intimnější schůzce dojde, měla by být na prvním místě především ochrana. Ne, teď zapomeňme na roušky, respirátory a dezinfekce, ale přejděme rovnou k věci – do kalhot.

Strach z nákazy? Ani náhodou!

Obecně se předpovídalo, že se používání kondomů během pandemie spíš zvýší. V době, kdy se nikdo a ničím nechce nakazit, je to nanejvýš rozumný předpoklad. Jenže skutečnost je jiná. Nová studie publikovaná v časopise Sexologies zkoumala předpandemickou a současnou úroveň používání ochranných pláštěnek u vzorku 149 heterosexuálních dospělých Australanů, přičemž data byla shromážděna mezi květnem a červnem 2020. Výsledky ukázaly celkový pokles frekvence nasazování prezervativu během sexu, ať už respondenti spali s někým novým, nebo staronovým, kupříkladu s expartnerem.

Když to zaznamenal americký sociální psycholog Justin Lehmiller z Kinseyho institutu, přimělo ho to zkontrolovat své vlastní statistiky. Podíval se na údaje shromážděné mezi březnem a dubnem 2020 a na základě výpovědí 2 000 dospělých Američanů vyhodnotil podobný vzorec.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pohlavně přenosné infekce i nechtěné těhotenství odnesou mnohem víc ženy, tak by měly na ochraně zásadně trvatFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Zodpovědní nevěrníci?

V průměru respondenti uváděli používání kondomů v 63 % při vaginálním nebo análním styku před pandemií ve srovnání s 56 % případů od začátku pandemie. Jedinou výjimku tvořili lidé, kteří na sebe prozradili, že v současné době souloží s více než jednou osobou. Tihle polygamisté a nevěrníci před pandemií kondom vyndali ve 45 %, ale po vypuknutí celosvětové hrozby už to bylo v 64 % případů. Záměr je jasný: pokud udržujete poměr s někým dalším a nechcete, aby se na to skrz svědění v rozkroku přišlo, radši se chráníte.

Novodobá ruská ruleta v praxi

Justin Lehmiller podotýká, že se nejedná o nějaký masivní pokles užívání, nicméně i tak je škoda ochrany, která „padne vedle“. Skočit do postele s někým, jehož sexuální minulost a aktuální zdravotní stav je neznámý stejně jako to, proč sám to malé latexové nic nevytáhne, připomíná nejnebezpečnější hazardní hru na světě: ruskou ruletu. Hráč vloží jeden náboj do revolveru, protočí bubínek, přiloží hlaveň ke spánku a stiskne spoušť v naději, že zbraň nevystřelí.

Čínští vědci přítomnost covidu-19 objevili ve vzorcích spermatu, moči, stolice i slin. K tomu si přičtěte riziko nákazy dalším virem. Takový herpex simplex způsobující puchýřky v pochvě, na stydkých pyscích, v konečníku i na děložním čípku na pohodě moc nepřidá, navíc má tělo o zdravotní problém a zátěž navíc. A to zdaleka nejsou jediná rizika.

Důvody neznámé. Jak to bude dál?

Výzkumníci z výše zmíněného Kinseyho institutu plánují další šetření a chtějí prozkoumat vývoj situace. Zajímají je také vedlejší faktory, třeba to, zda lidé mají v době omezené obchodní činnosti k prezervativům dobrý přístup. Již teď však varují, že se podíl nechráněného sexu v průběhu pandemie poněkud zvýšil, což vyvolává obavy z možného nárůstu pohlavně přenosných chorob. Mezi nejčastější pak patří chlamydie, syfilis, kapavka, kvasinkové infekce, ale i HPV a HIV způsobující nemoc AIDS. Trochu vysoká daň za jedno zasunutí penisu, co říkáte?

Načítám