Hlavní obsah

Proč a jak vznikají strie. Na vině je nejen těhotenství, ale také genetika či nadváha

Foto: Yanya, Shutterstock.com

Foto: Yanya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strie neboli pajizévky jsou nejčastěji strašákem těhotných žen, ale mohou potrápit také muže nebo mladé dívky. Nejčastěji se objevují v problémových partiích, jako jsou stehna či hýždě. Jaké jsou nejčastější příčiny?

Článek

Strie jsou společně s celulitidou zřejmě nejčastějším kosmetickým kožním problémem lidské populace. Strie má podle odhadů až 90 procent žen, mohou je ale mít i malé děti či muži. Jejich vznik je spojen převážně s nadměrným namáháním kolagenových a elastinových vláken v kůži. Jde vlastně o specifický typ podkožních jizev.

Jak strie vznikají

Lidská pokožka je poměrně elastická, takže když rosteme nebo tloustneme, přirozeně se natahuje. To všechno díky elastickým vláknům v pokožce. S přibývajícím věkem ale elasticita klesá a elastická vlákna se oslabují. Začne docházet k jejich popraskání pod povrchem pokožky. Obvykle k náhlému natažení pokožky a popraskání dochází v důsledku rychlého příbytku na váze a zvětšení objemu určitých částí těla. Kde se strie vytvoří, bývá kůže hrbolatější.

Nejčastěji se strie objevují na břiše, bocích, stehnech, hýždích a prsou, tedy na takzvaných problémových partiích. Nezřídka se ale strie objevují i na bedrech či ramenech.

Červené, fialové nebo bílé strie

Barevnost strií se liší podle toho, v které fázi se objeví, a také na množství pigmentu v pokožce. To je u každého individuální. Čerstvé strie jsou obvykle červené až fialové, ty po sedmi až dvanácti měsících začnou blednout. Bílé strie jsou tedy „zralé“, právě těch je nejtěžší se zbavit, protože tkáň jizvy už není živá. Těhotenské strie jsou hlubší než běžný typ strií a začínají se tvořit přibližně od 24. týdne těhotenství.

Foto: baipooh, Shutterstock.com

Striím v těhotenství je těžké se vyhnout.Foto: baipooh, Shutterstock.com

Jak odstranit strie

Strie obvykle po několika letech výrazně vyblednou, ale nikdy zcela nezmizí. Ukazuje se, že některé strie je možné zmírnit ošetřením pomocí laseru.

Proč vznikají strie

Těhotenství, dospívání i obezita

Přestože se nejčastěji strie objevují v těhotenství, vznikají i v dospívání, kdy je na vině rychlý růst. Strie tak můžou mít i dívky či chlapci, kteří rychle vyrostou a jejich pokožka překročí hranici elasticity. Mnohem častější jsou ale strie u obézních dětí nebo dívek v pubertě, kdy začínají růst prsa. Právě v těchto místech se strie objevují nejčastěji.

Genetika, hormony i léky

Náchylnost ke vzniku strií může být daná také geneticky. Pokud existují predispozice, lze jejich vznik minimalizovat, ale vyhnout se jim nejde. Vznik strií mohou „odstartovat“ také některé léky, například kortikosteroidy, kvůli kterým dochází ke ztenčování kůže, kdy se naruší produkce kolagenu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Strie mohou vznikat i v důsledku užívání některých léků.Foto: fizkes, Shutterstock.com

Strie, nebo celulitida?

Ten, kdo má strie, nemusí mít celulitidu, a obráceně. Celulitida také není totéž, co strie. Jde o lokální metabolickou poruchu podkožní tkáně, která je způsobená lymfatickými změnami. Projevuje se zvrásněným vzhledem, který připomíná povrch pomeranče. Důležité je vědět, že nejde o nahromaděný tuk, ale nahromaděné odpadní látky.

Jak striím předejít

Striím je těžké se vyhnout, proto je nutná prevence. V těhotenství se doporučuje cvičit a pokožku pravidelně ošetřovat, především na břiše, hýždích a stehnech. Existuje celá řada volně prodejných přípravků, ale postačí promašťovat pokožku i obyčejným hydratačním mlékem.

Hydratace pokožky podpoří produkci elastinu i kolagenu, čímž se zabrání tvorbě strií. Proto je vhodné o pokožku pečovat i vnitřně, zejména dostatečným pitným režimem. Vhodné jsou i masáže éterickými oleji. Striím a obecně jizvám nesvědčí dlouhý pobyt na sluníčku, UV paprsky je mohou ještě zvýraznit.

Strie

Příčiny: rychlé zvětšení objemu těla (těhotenství, růst během dospívání, sport) a následné popraskání kůže v důsledku nadměrného napětí.

Jak si pomoci sám: důležitá je prevence, promazávání pokožky, správná strava a pohyb.

Kdy jít k lékaři: strie jsou především kosmetický problém, pokud jejich tvorbu doprovází svědění, které se zhoršuje, poraďte se s lékařem.

Odborná konzultace: Bc. Nikola Cenková, soukromá porodní asistentka, Opava

Načítám