Hlavní obsah

Vychytávky pro dokonalé linecké cukroví aneb Mažete džem na správnou stranu kolečka?

Foto: Anna Lohachova, Shutterstock.com

Foto: Anna Lohachova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalé linecké cukroví – kdo by si takové nepřál upéct? Abyste toho ale dosáhli, musíte znát ty správné triky a fígle. Proč je důležité třeba i to, na jakou stranu mažete marmeládu? A jak ji upravit, aby byla krásně lesklá?

Článek

Linecké cukroví vzniklo vlastně jako miniatura klasického lineckého koláče. V Rakousku se lineckým kolečkům říká linecké oči (a lineckému koláči se přímo v Linci říká prostě mřížkový). Ačkoli recept na linecký koláč patří mezi nejstarší sepsané recepty na světě, drobné linecké cukroví se v našich domácnostech (stejně jako další cukroví plné másla a cukru) zabydlelo až někdy na začátku 20. století.

Linecký koláč už ale necháme Rakušanům a půjdeme se podívat na české linecké cukroví. Recept na něj se řídí neochvějným poměrem 3 : 2 : 1 + 1. Na 3 díly hladké mouky přijdou 2 díly másla a 1 díl krupicového cukru. Základní recept tedy zní 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru a 1 žloutek. Nic dalšího není potřeba, i když by byla škoda přece jen něco navíc nepřidat.

Foto: Milarka, Shutterstock.com

Do základního těsta na linecké cukroví patří jeden žloutekFoto: Milarka, Shutterstock.com

Základní pravidla přípravy lineckého

Chlad

Linecké těsto je křehké. A aby bylo opravdu křehké, je potřeba připravit jej velmi rychle, ze studeného másla a ničím se nezdržovat. Mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kostky nakrájené studené máslo a špičkami prstů rychle vypracujte drobenku. Máslo nesmí povolit doměkka, jinak těsto ztratí svoji křehkost a bude se drobit. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Jakmile drží, zabalte jej do sáčku a nechte v lednici asi hodinu odpočinout. Jakékoli hnětení rukama navíc je na škodu – těsto by zbytečně povolilo. Také můžete použít kuchyňský robot, který sám o sobě nehřeje.

Ocet

Přidáte-li do těsta pár kapek octa nebo citronové šťávy, nebude se tolik drobit a půjde pak lépe vyválet.

Ořechy

Ve starých receptech na linecké koláče poměrně často narazíte na příměs mandlí nebo lískových oříšků a my vřele doporučujeme přidat je i do receptu na linecké cukroví. Z 300 g mouky je optimální nahradit 50–100 g mletými ořechy. A protože jsou mastnější než mouka samotná, odeberte na každých 50 g ořechů asi 25 g másla.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Leckdo je zvyklý dávat do lineckého vlašské ořechy, ale podle původní receptury tam patří i mandle a lískové oříšky Foto: Krasula, Shutterstock.com

Ovonění těsta

Pokud máte rádi klasiku v moderním kabátu, nebojte se i do lineckého cukroví přidat špetku koření. Hodí se jemně strouhaná citronová kůra, mletá skořice nebo muškátový oříšek, odvážní mohou přidat (hlavně do těsta s oříšky) i mletý hřebíček, kardamom nebo pomerančovou kůru.

Marmeláda 

Dnes je trendy slepovat linecké i jinou než rybízovou marmeládou, a proč ne. Pamatujte ale na to, že nakyslé marmelády sladké těsto doplní mnohem lépe než supersladké. A chcete-li slepovat spíše sladkou marmeládou, rozhodně do těsta nezapomeňte přidat zmiňovanou citronovou kůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, svařte ji v rendlíčku na hutnější konzistenci. Když ji ještě teplou nanesete na cukroví a slepíte, zachová si lesk.

A když už jsme u marmelády, potírejte vždy polovinu bez onoho „oka“ a natírejte ji vždy na rubovou stranu, tedy tu, kterou těsto leželo na plechu. Cukroví bude vzhlednější. Pro fajnšmekry máme ještě jeden tip: Horní (děrovanou) část nejdřív pocukrujte a až pak přilepujte. Středová marmeláda zůstane hezky lesklá a nezakalí se vlhnoucím cukrem.

Linecké bychom tedy měli. A jaké další cukroví pečete? Jestli hledáte inspiraci, najdete ji třeba mezi 50 nejoblíbenějšími druhy cukroví

Načítám