Hlavní obsah

4 nejhorší prohřešky Vánoc: Vyhněte se jim a neztloustnete!

Foto: Profimedia

O Vánocích se chcete jen poflakovat? Vaše křivky vám za to nepoděkujíFoto: Profimedia

Reklama

Vánoce mají být svátky pohody. A tu si spousta z vás spojuje s dobrým jídlem. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby hromada dobrého jídla neměla tak nedobrý vliv na vaše tělo. Jak se vyhnout nejhoršímu?

Článek

Nedat si na Vánoce bramborový salát, vynechat štědrovečerní přípitek a celé svátky se na cukroví jen dívat, to je opravdu divné. Zvlášť pokud tyhle věci máte skutečně rádi.

I přesto, že jste momentálně na dietě, se určitě nic nestane, když si jeden den dopřejete cokoli, co vám chutná. Naopak takzvaný cheat day může pomoci nakopnout váš metabolismus.

Jak to ale bývá, všechno má své hranice. A pokud se po Novém roce nechcete zhrozit nad nabranými kily, ale i otřesně vypadající pletí nebo nezdravě vypadajícími vlasy, je třeba tyto hranice nepřekračovat.

Na Vánoce se proto nedržte úzkostlivě stranou od všech sladkých pokušení, ale vyhněte se aspoň tomu nej nej nejhoršímu... Co to je?

1. Cpete se celý den bez přestávky

Není zas takový problém to, že si o Vánocích dáte pár vanilkových rohlíčků, lineckého nebo třeba perníčků. Klidně si dopřejte jakoukoli z těchto dobrot, ale v rámci některého z denních jídel.

Přidejte si pár kousku cukroví k snídani, dejte si sladké k svačině nebo třeba jako dezert po obědě. Zkrátka dodržujte klasické pauzy mezi jednotlivými denními jídly a nejezte kontinuálně celý den.

Foto: Profimedia

Cukroví jezte s rozmyslem. Nikdy byste neměli ztrácet přehled o tom, kolik jste ho snědliFoto: Profimedia

2. Úplně kašlete na pohyb

O Vánocích si chcete odpočinout, jasně. Odpočívat ale můžete i aktivně. „Hýbat by se měl člověk o Vánocích stejně jako po celý rok. Nevynechávejte pravidelné cvičení a doporučuji každý víkend pořádnou túru za krásami prosincové přírody. Ta dokáže spálit energii přijatou navíc z všelijakých dobrot, kterým se tak nemusíte striktně vyhýbat,“ říká Kateřina Ebrová, trenérka z fitness pro ženy Contours.

Nejlepší je využít volno na pohybové aktivity, které vás baví. Kromě procházky si můžete jít někam zabruslit nebo třeba vyrazit na lyže či na běžky.

3. Dostáváte do sebe příliš rafinovaného cukru

Největším stravovacím prohřeškem Vánoc je neskutečně vysoký příjem cukru. Na vaše tělo má v takovém množství skutečně špatný vliv. Ostatně přečtěte si, co se stane s vaším tělem, když budete jíst sladkosti každý den.

„Klasické cukroví proto zkuste nahradit cukrovím, které je připraveno z ovesných nebo jiných vloček či sušeného ovoce. Namísto cukru můžete sladit medem, sirupem z agáve nebo třeba stévií,“ doporučuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Foto: Profimedia

Ani o Vánocích nezapomínejte na ovoceFoto: Profimedia

4. Odpíráte tělu důležité živiny

Když se přejíte vánočkou a cukrovím, nemáte pak už samozřejmě chuť dát si zeleninu, ovoce nebo nějaké celozrnné produkty. Ty jsou ovšem zdrojem cenných živin, které tělo potřebuje dostávat neustále. Nejde si přece říct, že si dáte týden pauzu a nevypijete ani doušek vody. A tohle funguje na podobném principu.

Dobrou zprávou ale je, že existují snadné a bezbolestné způsoby, jak tělu i o Vánocích živiny dodat. „Můžete třeba vylepšit nutriční hodnoty cukroví. Nahraďte polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou, dejme tomu třeba špaldovou, čímž se zvýší množství vlákniny a minerálních látek,“ radí Monika Bartolomějová.

Pokud si chcete naservírovat cukroví k svačině, dejte si o dva vanilkové rohlíčky méně, než jste zamýšleli, a místo nich si nakrájejte jablko. Bude to mít plus minus stejnou energetickou hodnotu.

Skvělou a superzdravou vánoční svačinkou může být i nastrouhané jablko s lžičkou skořice, která stimuluje metabolismus a podporuje imunitu.

A určitě ani nezapomínejte na zdravá staročeská jídla, jako je třeba houbový kuba, zelňačka nebo jáhelník! Napadají vás i nějaká další?

Reklama

Načítám