Hlavní obsah

5 pilířů pro štíhlou a krásnou postavu

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy máte dobrou náladu? Když se ve svém těle cítíte dobře, když se líbíte sobě i okolí, zkrátka když jste šťastní. Jak ale na to, když jste většinu času v práci či doháníte nesplněné povinnosti? My to víme! Tohle je 5 zásad, jak získat a udržet krásnou postavu. Co dělat každý den?

Článek

K důležitým zásadám zdravého životního stylu patří dostatek spánku, pobyt na slunci, trocha sportu... Dodržování některých pravidel se vám možná bude zpočátku zdát těžší, ale vydržte, po čase to půjde automaticky. Do kalendáře si zaznamenejte den, kdy jste nový styl života odstartovali. Kdy se z něho stane rituál, to je individuální. Co pro svou postavu musíte dělat každý den?

1. Sedm hodin spánku pro štíhlou linii

Kvalitní noční odpočinek pomáhá udržet krásnou postavu, protože během spánku se zvyšuje sekrece růstového hormonu. Ten v noci přepne organismus na regenerační metabolismus a tělo bere energii z tukových vrstev, takže vlastně hubnete. Má to ale háček – večerní jídlo. „Abyste si udrželi štíhlou postavu, je optimální večeřet nejméně dvě hodiny před spaním a jíst především bílkoviny, tedy netučné maso a zeleninu,“ vysvětluje výživový poradce Jaromír Polesný. Kvalitní spánek by měl trvat sedm až osm hodin, ne déle: příliš dlouhým spánkem si zaděláváte na deprese a obezitu, zato tím sedmihodinovým se výrazně snižují rizika hypertenze, aterosklerózy a cukrovky.

Foto: Thinkstock

Spánek vás nejen osvěží, ale pomůže také udržet štíhlou liniiFoto: Thinkstock

2. Půlhodinka na slunci proti rakovině

Třicet minut na slunci pomáhá pokožce vytvářet denní dávku vitaminu D, tedy asi tolik, jako byste vypili 40 litrů mléka. Za pobyt na slunci se nepovažuje jen opalování, ale i procházka. Ženám, které mají vyšší hladinu vitaminu D, hrozí menší riziko rakoviny prsu, plic, slinivky a vaječníků než těm, které se slunci vyhýbají.

3. 30 minut pohybu pro silné srdce

Pohyb je nejlepší způsob, jak předejít nemocem oběhové soustavy. Aby měl opravdu léčivý účinek, měla by během „tréninku“ být vaše tepová frekvence vyšší než při běžných aktivitách. Choďte co nejvíce pěšky (pěkně svižně) nebo jezděte na kole – pěšky stačí ujít denně 3 km, na kole ujet 8–10 km. Zvýšíte tím hladinu „dobrého“ cholesterolu, snížíte riziko infarktu a také zabojujete s křečovými žilami. „Při pohybu nutí okolní svaly žíly, aby se smršťovaly, a tím pádem si udržely svoji elasticitu,“ vysvětluje cévní chirurg Tarik Mezziani.

Foto: Thinkstock

Aktivní pohyb pomáhá srdci i krevnímu oběhuFoto: Thinkstock

4. Jíst zdravě neznamená držet dietu

Chcete-li dobře vypadat a být zdraví, zapomeňte na guláš se šesti. Jezte méně, ale často. Strava musí být pestrá a bohatá na bílkoviny, vitaminy, zdravé tuky, vlákninu a sacharidy. V jídelníčku by nemělo chybět maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, rýže, celozrnné pečivo, čerstvé ovoce a zelenina. Tuky používejte raději rostlinné a s cukry zacházejte opatrně, protože jejich nadbytek se v těle mění na tuky. Pijte hodně a nejlépe čistou pramenitou vodu, čaje nebo šťávy.

5. Nalaďte se na dobrou náladu

Problémy a neúspěchy řešte s čistou hlavou a nedovolte jim, aby vás stresovaly. Udělejte si každý den radost, alespoň malou, abyste měli důvod se na svět usmívat. A když vám bude nejhůř, zavřete oči a zavzpomínejte na něco hodně příjemného nebo snězte kousek čokolády, která pomůže zvýšit hladinu endorfinů – hormonů štěstí, a tedy dobré nálady.

Reklama

Související témata:

Načítám