Hlavní obsah

6 potravin, které pomohou v boji s ochablou kůží

Foto: michaelheim, Shutterstock.com

Foto: michaelheim, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochablá kůže se nejčastěji objevuje na obličeji, pažích a břiše a je postrachem nejedné ženy. Pomoci s tím mohou některé potraviny – i když vám kůži úplně nevyhladí, mohou podpořit její zdravý a mladistvý vzhled.

Článek

Společně s celulitidou je ochablost kůže noční můrou všech, kdo touží po krásném a hebkém těle. Kůže začíná ochabovat jednak věkem, protože jak ubývá kolagenu, ztrácí elasticitu. Na vině ale mohou být i náhlé změny hmotnosti, kdy se elastická vlákna v pokožce nedokáží přizpůsobit rychle se měnící situaci a praskají (v případě, že přiberete – třeba i vlivem těhotenství) nebo se nestihnou stáhnout (když zhubnete). A za předčasné ochabování kůže může také strava chudá především na bílkoviny, které vyživují strukturu pokožky. Co jíst (možno využít i jako obličejovou masku) pro vypnutou pleť?

1. Ořechy 

Mandle, lískové ořechy, pistácie a další oříšky dodají tělu prospěšné mastné kyseliny, které mají na starosti regeneraci a tonizaci pokožky a rovněž podporují příjem kyslíku buňkami, což se podepisuje na příznivém vzhledu kůže. „Ořechy navíc obsahují vitamin B, důležitý pro stav kůže, nehtů a vlasů. Jeho nedostatek se projeví kožními poruchami, jako jsou vyrážky nebo rozpraskané ústní koutky,“ vysvětluje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

Foto: Geinz Angelina, Shutterstock.com

Obličej, paže, břicho: právě zde se ochablá kůže objevuje nejčastějiFoto: Geinz Angelina, Shutterstock.com

2. Citrusy

Citrusové plody obsahují mnoho vitaminu C, který přispívá k tvorbě kolagenu – a právě ten udržuje pokožku pevnou. Z citronové šťávy snadno připravíte i pleťovou masku – smíchejte ji s vodou a potřete s ní celou tvář, nechte působit 5 až 10 minut a smyjte čistou vodou. „Zde bych ale upozornila na opatrnost u pacientů s citlivou pokožkou a se klonem k ekzémům, kde i nadměrný příjem vitaminu C v potravních doplňcích může dráždit pokožku,“ varuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

3. Okurky

Okurka je plná vody (tvoří ji až z 95 %) a enzymů, které pečují o příznivý stav cév a tkání. Právě proto se často používá i jako hydratační maska, na kterou si jistě pamatujete z dětství – stačí oloupat slupku, její plátky položit na obličej a nechat působit 15 minut.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vážné případy pomůže napravit jen plastikaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. Mrkev

Vráskám ze sluníčka pomáhá předcházet obyčejná mrkev, která je bohatá na betakaroten (lépe se vstřebá, když mrkev chvilku podusíte). „Ten patří do skupiny karotenoidů, předstupňů vitaminu A. Je silným antioxidantem a jeho hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály, třeba z UV záření,“ potvrzuje docentka Arenbergerová.

5. Med

Med je známým přírodním léčivem a jeho hydratační a antioxidační vlastnosti skvěle působí i proti stárnutí kůže. Kromě toho, že si ho můžete dopřát na chlebu s máslem nebo v čaji, zafunguje i jako přísada v regenerační masce: smíchejte dvě lžičky medu s pár kapkami citronové šťávy a olivového oleje a naneste na místa, která chcete oblažit. Směs nechte zaschnout a poté smyjte teplou vodou. V zimě můžete provádět klidně každý den.

Foto: Yasar Turanli, Shutterstock.com

Med prospívá pokožce hned v několika ohledech. Můžete jej vychutnat v čaji nebo na chlebu s máslem nebo z něj připravit výživnou maskuFoto: Yasar Turanli, Shutterstock.com

6. Jablka

Slupka tohoto šťavnatého ovoce obsahuje kyselinu ursolovou, která ovlivňuje růst svalů, opravu tkání a tvorbu kolagenu a elastinu. Díky tomu jsou jablka skvělým spojencem v boji proti ochablosti kůže.

Načítám