Hlavní obsah

Pomlázka z osmi proutků: Naučte se ji podle našeho fotonávodu a budete za hvězdu!

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplést pomlázku není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stačí vědět, v čem je ten fígl. Pak totiž zjistíte, že jde v podstatě o pár pohybů pořád dokola. Víte, jak na to?

Článek

Stále víc lidí odsuzuje šlehání pomlázkou jako násilí, ale rozhodně patří mezi velikonoční tradice. Nenechte se zmýlit, slovo „pomlázka“ není od „mlátit“, ale „pomladit“. Švarní jinoši tím tedy vlastně chtěli dívce dopřát tu službu, že když ji vyšlehají, zajistí jí nikdy nekončící mládí. Jak šlechetné.

Darovat ženě svěžest, mládí a vitalitu ale nemohli jen tak ledajakým proutkem v ruce. Byla na to potřeba ručně pletená pomlázka, kterou měl muž dát najevo, jak moc zručný je. A to můžete otestovat i vy sami na sobě. Stačí vyrazit na proutí, a směle do toho. Tradičně se používají proutky vrbové, jsou totiž pružné, tenké a dobře se s nimi pracuje.

Co budete potřebovat

Připravte si devět proutků. Osm musí být stejně dlouhých a zhruba stejně širokých. Jejich délka záleží pouze na tom, jak dlouhou pomlázku chcete mít. Devátý proutek je kratší, ale musí být tenčí, a tím pádem i pružnější: z něj vyrobíte rukojeť. K samotnému pletení nebudete potřebovat nic extra, jen kousek provázku a zahradní nůžky či ostrý nůž na zarovnání konců.

Kvalitu proutků nepodceňujte. Pohlídejte si, aby nebyly suché, nikde se nerozdvojovaly, nerostly z nich další větvičky anebo se na nich neobjevovaly klouby a kazy. Všechny tyto drobné vady na kráse by při samotném pletení mohly způsobit pořádnou neplechu. 

Jak uplést pomlázku z osmi prutů

Pokud si nejste jistí, natrhejte klidně proutků víc, ať pak máte z čeho vybírat. Až je uříznete, vložte je do kýblu s vodou, aby neuvadly. Když se budete chystat plést, vyndejte proutky z vody a vyberte osm, které k sobě nejlépe pasují. Ty pak zbavte zelených lístků – můžete je ale nechat na konci na ozdobu.

Foto: Autorka

Pruty by měly být stejně dlouhé. Lístky jednoduše odrhněteFoto: Autorka

Na tenčím konci svažte proutky provázkem a udělejte očko. To poslouží k zavěšení pomlázky, aby se snáze pletla. Ideální je mít ji při práci ve výši očí, kdybyste ji pověsili třeba na kliku dveří, bude se s ní ke konci špatně manipulovat.

Foto: Autorka

Očko z provázku udělejte klidně větší. Silné konce svázaných prutů upravte na stejnou délkuFoto: Autorka

Svázané pruty rozdělte na dvě sekce po čtyřech. Roztáhněte je tak, abyste je měli v dlaních přehledně rozložené: v každé dlani jsou čtyři proutky a začínáte plést. Pro lepší ilustraci jsme použili fotografie až od okamžiku, kdy je kus pomlázky upleten.

Foto: Autorka

Osm proutků rozdělte po čtyřech do každé dlaně: tak to bude po celou dobu pleteníFoto: Autorka

Proutky v pravé dlani rozdělte ještě na dva a dva – udělejte mezi nimi mezeru. Poté vezměte vnější proutek z levé strany a přesuňte jej doprava a umístěte ho do mezery mezi pravými proutky. Obtočte jím dva vnitřní proutky v pravé ruce a pak ho vraťte spodem do levé ruky, ovšem nechte ho na pozici vnitřního proutku.

Foto: Autorka

Vnější proutek z jedné strany vždy obtočte kolem dvou vnitřních proutků druhé stranyFoto: Autorka

Pak udělejte mezeru mezi proutky v levé ruce a vnější proutek z pravé strany přesuňte na levou stranu. Obtočte jím dva vnitřní levé proutky a vraťte ho spodem zpátky do pravé ruky a také ho nechte na pozici vnitřního proutku. To střídavě opakujte tak dlouho, dokud pomlázka nebude hotová. Na konci si nechte nezapletený kousek asi na délku dlaně – tam přijde rukojeť.

Foto: Autorka

Obtočený vnější proutek vraťte zpět do původní dlaně, ale nechte ho na vnitřní straněFoto: Autorka

Když skončíte s pletením, spojte k sobě proutky z levé i pravé ruky. Vložte mezi ně kratší (devátý) proutek, z kterého vytvoříte rukojeť. Aby devátý proutek dobře držel a rukojeť byla pevná, pořádně všechny pruty v dlani stiskněte. Poté začněte poslední prut omotávat kolem volné části pomlázky. Když už vám z něj moc nezbývá, protáhněte jeho zbytek do těla pomlázky a pořádně utáhněte. Pak už jen stačí zkrátit a zarovnat. Očko, na kterém jste měli pomlázku zavěšenou, můžete ustřihnout a provázek překrýt barevnými pentlemi.

Foto: Autorka

Pomlázku nepleťte až do konce. Pruty z obou dlaní spojte a vložte mezi ně proutek na rukojeťFoto: Autorka

Foto: Autorka

Devátý proutek pevně ovíjejte okolo pomlázky a jeho konec zastrčte mezi pruty. Pak pruty ještě zarovnejteFoto: Autorka

Tak co, vrhnete se na to, anebo raději dáte přednost pomlázce kupované? A nezapomeňte také na pentle. Neměla by vám tam chybět červená, zelená, žlutá a modrá – i barvy mají svou symboliku.

Foto: Autorka

Než pomlázku použijete, dejte si ji zase do vody, aby vám neuschla Foto: Autorka

Mnoho dalších tipů na dekorace a zdobení vajec, ale i recepty či různé tradice najdete v našem velkém velikonočním speciálu.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám