Hlavní obsah

Proč každý den na 10 minut zvednout nohy a relaxovat?

Foto: Jantira Namwong, Shutterstock.com

Foto: Jantira Namwong, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřili byste tomu, že pouhým zvednutím nohou na pár minut můžete zlepšit držení těla a rozproudit tělní tekutiny, čemuž během dne často brání gravitace? A proč byste to měli udělat každý den?

Článek

Pokud trpíte na křečové žíly, jistě máte zkušenost s tím, že zvednutí nohou nahoru může poskytnout významnou úlevu od pocitů těžkých nohou, od bolesti i nadměrné únavy. Takové stavy ale mohou zažívat i zdraví lidé, kteří celý den sedí nebo stojí na nohou. Pomoci může jednoduché cvičení, které vám nezabere více než 10 minut denně. Jak na něj?

Jak jóga prospívá tělu i mysli

Nečekejte žádné náročné cvičení, jedná se spíše o polohu, v níž nějakou dobu vydržíte a budete vnímat, jak se uvolňuje vaše tělo i mysl. Proto může tato aktivita připomínat praxi jógy. Ta se často používá k propojení těla a mysli a je rovněž známo, že zlepšuje krevní oběh. Pokud však trpíte jakýmikoliv potížemi se zády, neprovádějte tuto polohu bez porady se svým lékařem nebo fyzioterapeutem.

Jak dávat nohy nahoru

Hýždě přistrčte ke zdi, nohy o ni opřete, ruce nechte ležet volně podél těla, dlaněmi vzhůru. Pokud potřebujete podložte si bedra malým polštářkem, ten vám pomůže se uvolnit a dosáhnout správného zakřivení páteře.

„Nohy můžete mít opřené s mírně pokrčenými koleny, křížová oblast páteře a hrudní páteř by měla být opřená o tvrdý povrch. Tedy pohovka či postel nebudou úplně optimální,“ upřesňuje jógová učitelka Radka Pamětická.

Na sebe si vezměte pohodlné oblečení, které vás nikde neškrtí a nebrání volnému průtoku krve. Teď už jen 5 až 10 minut ležte se zavřenýma očima, zhluboka dýchejte a odpočívejte. S čím vším toto cvičení pomůže?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Vypadá lákavěji než zem, kříž a hrudní páteř ale k otevření potřebují tvrdý povrch, proto je podložka na zemi lepší než postel nebo pohovkaFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

1. Snižuje otoky

Pokud na nohou trávíte celé dny, není divu, že jsou oteklé a bolí. Gravitace prostě táhne tělní tekutiny dolů. Kromě toho může být příčinou otoků i slabé srdce nebo křečové žíly. Dlouhodobé sezení či stání a nedostatek pohybu ovšem patří k důvodům nejčastějším. V tu chvíli opravdu pomůže, když jednoduše odkopnete boty, položíte se na záda a opřete si nohy o zeď. Když je nějakou dobu udržíte nad srdcem, podpoříte správnou cirkulaci krve.

2. Uleví od únavy

Zvednutí nohou nahoru je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zmírnit napětí v dolní části těla, která na konci dne trpí. Desetiminutovým odpočinkem s končetinami nahoře poskytnete této oblasti úlevu, která do ní vrátí pozoruhodné množství energie. Pokud trpíte na „těžké“ nohy, měli byste tuto relaxaci provozovat denně.

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Zavřete oči, dýchejte a relaxujteFoto: ImYanis, Shutterstock.com

3. Zlepší trávení

Výsledky několika studií potvrdily, že tato poloha pomůže rozproudit i další tekutiny, které v těle necirkulují tak, jak by měly a hromadí se. To se pozitivně podepíše na kvalitě trávení i vyprazdňování.

4. Celkově uklidní

Cvičení zabere jen 10 minut a po dlouhém dni uvolní jak tělo, tak mysl. Předpokládá se, že zlepšuje zdraví mozku a nervového systému, protože podporuje dobré prokrvení. Cvičení navíc vybízí k meditaci: mysl se začne uvolňovat, vy si uvědomíte přítomný okamžik a získáte větší povědomí o vlastním těle i pocitech.

„Pro větší relaxaci a zklidnění mysli se soustřeďte na dech a snažte se pomalu prodloužit jak nádech, tak výdech. Nezvedejte s nádechem ramena k uším a s výdechem netlačte bedra do podložky. Ruce můžete položit na spodní část břicha, abyste vnímali aktivaci břišní stěny. Nesnažte se břicho aktivně protlačovat ven ani jej vtahovat dovnitř. Nechte dech volně plynout,“ radí Veronika Kristková, vedoucí fyzioterapeutka z Fyzio Beskyd.

Když budete cvičení praktikovat častěji, benefity se budou prohlubovat. Můžete tak zaznamenat pozitivní dopad na nervový systém, například zmírnění napětí ve svalech a napětí ze stresu, které se často hromadí kolem žaludku, krku a spánků.

Reklama

Načítám