Hlavní obsah

Jak vyzrát na nelichotivé povolené ruce i oteklé kotníky

Foto: Dundanim, Shutterstock.com

Foto: Dundanim, Shutterstock.com

Reklama

Léto, to je čas odhalené kůže, ale vás pohled do zrcadla v odhalených modelech příliš netěší? Poradíme vám, jak vyzrát na nelichotivé partie, které se v parných dnech stydíte ukázat.

Článek

Necítíte se na odhalená ramena kvůli povoleným pažím? Bohužel sklony k ukládání tuku nejen do těchto partií má mnoho žen, nemilosrdný je i vliv gravitace. Halit se do volných tunik a dlouhých kalhot jen proto, že nejste spokojené se svou postavou, je zbytečné. Zaměřte se na tyto partie cvičením, lepším a pravidelným jídelníčkem a nepodceňte ani kosmetickou péči.

1. Povadlé ruce 

Na paže, hlavně na jejich tricepsovou část, funguje jen cvičení. Paže je třeba vyrýsovat a zpevnit, to jim dodá mladistvý vzhled. Kamarádky si proto udělejte z činek. Začněte s kilovkami a s tréninkem se nebojte si na váze přidat. Zkuste s jednoručkami tyto cviky prováděné vestoje:

  • Uchopte činky tak, aby hřbety dlaní směřovaly nahoru a pomalu předpažujte, zhruba do úrovně ramen, paže jsou mírně pokrčené v lokti. -
  • Ruce jsou podél těla, tentokrát činky uchopte podhmatem (prsty směřují nahoru). S výdechem zvedejte činku do předpažení zhruba do výše ramen, paže držte natažené. Chvíli vydržte a pomalu vracejte. -
  • Výsledků docílíte i díky bicepsovému zdvihu, kdy máte ruce podél těla, činky držíte podhmatem a pomalu pokrčujte lokty a přitahujte činky k hrudníku, nezvedejte ramena. Pouštějte zpět dolů. -

Cviky proveďte desetkrát, zopakujte ve třech sériích. Zkuste také klasické kliky nebo tricepsové dipy s oporou o lavičku nebo židli.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Obrácené kliky můžete cvičit i venku, na tvarování bicepsů jsou ideálníFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

2. Madla lásky

Ženám se tuk usazuje hodně v oblasti pasu a bříška. Pokud i vás trápí pověstná madla lásky, zaměřte se na ně kombinací silového a aerobního tréninku. Zkuste třeba posilování s vlastní vahou a k tomu běh nebo jízdu na bruslích.

Místo diet si na talíř naložte kvalitní bílkoviny. „Tělo je tráví dlouho, takže organismu poskytují pocit dlouhodobého zasycení více než sacharidy. S tím se pojí také množství energie potřebné pro zpracování bílkovin, které je vyšší než u sacharidů, proto trávením bílkovin spálíte více,” prozrazuje Martina Dvořáková, dietní koučka společnosti KetoDiet. Zapátrat můžete i v rostlinných zdrojích.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Dispozice, kam se vám tuky usazují, nezměníte. Jejich množství ale lze ovlivnit cvičením i jídlemFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Oteklé kotníky a kolena

Faldíky na těle nemusí tvořit vždy jen tukové vrstvy, ale i zadržovaná voda. Ta umí nadělat paseku třeba v oblasti kolen a kotníků. „Obzvláště po rafinovaných cukrech dochází v těle ke zvýšení hladiny inzulinu. Ten způsobuje zpětné vychytávání sodíku v ledvinách a na zvýšenou koncentraci sodíku pak tělo reaguje zásobením buňky vodou,“ vysvětluje Martina Dvořáková.

V tomto případě je tedy jídelníček zásadní. Vyhněte se proto rychlým cukrům, ale i nadbytku soli. Naopak zařaďte potraviny bohaté na draslík, který snižuje hladinu sodíku v těle. „Vhodná jsou rajčata, avokádo, špenát, ořechy a některé druhy ryb, například treska a tuňák. Z bylinek zkuste slabý březový nebo kopřivový čaj,” doporučuje koučka. Pitný režim je klíčový, aby tělo nemělo tendenci vodu zadržovat.

4. Strašák celulitida

Celulitida, to nejsou jen nevzhledné ďolíčky na stehnech, ale komplexní problém podkožního tukového vaziva, kterému se mnohé ženy díky genetické dispozici prostě nevyhnou. Různé krémy a lymfomasáže berte spíše jako doplněk terapie. (Jaké jsou nejlepší krémy na celulitidu?)

„Celulitidu se vyplatí řešit už v prvních stádiích, tím se zabrání její další progresi. Základem je zdravý životní styl a dostatečný příjem tekutin. A samozřejmě pohyb, který posílí svalovou hmotu v oblasti hýždí, břicha a stehen a kůži prokrví,” radí MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic. Užívejte si proto naplno plavání, tance či aerobiku, jízdy na kole, běhu nebo časté chůze.

V jídelníčku pozor na přemíru soli a nedostatek kolagenu – ten čerpejte z jídla (žloutek, dýňová semínka, losos, vývary, sušená rajčata), ale i speciálních kolagenových nápojů.

Foto: Netfalls Remy Musser, Shutterstock.com

Plavání skvěle pomáhá proti celulitiděFoto: Netfalls Remy Musser, Shutterstock.com

5. Povolený obličej a dvojitá brada

Zub času je bohužel patrný i ve tváři. Investujete do drahých pečujících krémů? Podpořte jejich účinek i správnou aplikací a osvojte si jednoduché automasážní metody, které pomohou zaktivovat obličejové svaly. Zapojte ruce a prsty, kterými postupujte vždy proti směru gravitace, ale i různé kosmetické pomocníky jako moderní sonické masážní přístroje, nebo naopak tisíciletou tradicí prověřené masážní kameny gua-sha či válečky z drahých kamenů.

Pravidelná masáž pleť tonizuje, zpevňuje svaly obličeje a krku, podporuje krevní oběh a okysličování tkáně, poradí si s tmavými kruhy a otoky pod očima, pomáhá odvádět toxiny a lépe předchází vráskám. Péči podpořte také obličejovou gymnastikou nebo speciální face jógou.

Mladší a pevnější vzhled si žádá i váš výstřih, zkuste speciální masky přímo na dekolt.

Reklama

Načítám