Hlavní obsah

8 stadií sexuálního života, kterými si projde každý fungující vztah

Foto: Profimedia

Sexuální život se mění, má několik stadií a některá nejsou úplně příjemnáFoto: Profimedia

Reklama

Po hromadě společných let sex jako na úplném začátku? Podle odborníků to v podstatě není možné. V dlouhodobém vztahu totiž prožijete osm fází milostného života a každá obnáší něco úplně jiného.

Článek

Když někdo tvrdí, že po dvaceti letech manželství prožívá stejně divoký, bouřlivý a úchvatný sex jako na úplném počátku vztahu, lze předpokládat, že lže. Co vás tedy v manželské posteli čeká? Těchto osm milostných období, kterými si projde každý fungující vztah!

1. Exploze vášně a chtíče

Všechno je to jen o nekončícím chtíči, vzrušení a divokém sexu. Milujete se kdekoli a jakkoli a máte jeden orgasmus za druhým. Odborníci tohle období nazývají limerence.

Tento termín poprvé použila v 70. letech minulého století americká psycholožka Dorothy Tennov. Limerence není láska, ale proces zamilování se. A za veškerou euforii a sexuální náboj nemůže nic jiného než silný koktejl nejrůznějších hormonů, který funguje podobně jako kokain. Nejíte, nespíte, neustále se věnujete erotickým hrátkám, přesto vám vůbec nedochází energie. Je to super, ale s tím, co vás čeká do budoucna, to nemá nic moc společného. Je to většinou záležitost prvních pár měsíců, maximálně roku.

Foto: Profimedia

Zpočátku je sex super, plný chtíče a vášněFoto: Profimedia

2. Sexy koktejl došel

Účinky sexy hormonálního koktejlu pomalu odeznívají a poprvé vám jde i o něco víc, než jen o sex. Láska a projevy náklonnosti jsou poprvé důležitější než vzrušující rychlovka na toaletě v domě vašich známých, kteří vás pozvali na večeři. „Tohle je období, kdy se můžete dozvědět, jak bude vypadat váš společný sexuální život. Každý má totiž od přírody danou nějakou hladinu libida a v tuhle chvíli její výši již nezkreslují hormony z první fáze,“ říká britská sexpertka Tracey Cox.

3. Období bojů

Je to první trochu kritické stadium. Teď se totiž ukáže, jak spolu budete (či nebudete) fungovat. A to přináší první rozepře. „Sex může být v tomto období používán jako zbraň. Jeho odpírání funguje jako trest, jeho provozování jako odměna a ukázka toho, o co by váš partner mohl přijít,“ varuje Tracey Cox.

Všechny neshody samozřejmě fungují jako to nejsilnější anti afrodiziakum a vám se nejspíš poprvé stane to, že na sex nebudete mít vůbec chuť.

4. Postelové experimenty

Tady si začínáte všímat i toho, že jsou mezi vámi i určité rozdílnosti. V běžném životě, ale i v sexu. Tady je nejdůležitější být otevřený a přístupný k novým věcem a milostným technikám, zkoušet nápady toho druhého.

Už také občas podnikáte věci na vlastní pěst, bez partnera, takže se může objevit žárlivost. To je v malé míře celkem dobré afrodiziakum, navíc po kratším odloučení se může objevit alespoň podobně silný chtíč jako v období limerence.

5. Místo erotiky postel plná dětí

Jsou z vás rodiče, snažíte se se svou novou rolí sžít. Jste nervózní, máte strach, k tomu jste nevyspalí a fyzicky vyčerpaní z péče o dítě. A v posteli se toho opravdu moc neděje. „Jen představa sexu pro vás může být nepříjemná stejně jako kuří oko. Je rozumnější přijmout fakt, že následující asi dva roky nemůžete od vašeho sexuálního života moc očekávat,“ radí Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Děti jsou radost, ale na promilované noci raději zapomeňte, alespoň na první dva tři rokyFoto: Profimedia

6. Nebezpečný udržovací sex

Jste tým a společně budujete váš život. Základní emocí, kterou ve vás partner vyvolává, je pocit jistoty a bezpečí. „Provozujete nejspíš to, čemu se říká udržovací sex. Milujete se spíš ze zvyku a z určité fyzické potřeby, nikoli z nadšení a neukojitelné touhy. Ze všech stadií je právě tohle nejkritičtější. Přichází zhruba po jedenácti společných letech, není proto náhoda, že v západních zemích se lidé rozvádějí v průměru po 11,3 letech společného života,“ varuje Tracey Cox.

7. Kvalita místo kvantity

Máte dospělé děti, nejspíš jste se museli vyrovnat se smrtí vlastních rodičů, jeden z vás (možná i oba) jste v důchodu. Jakkoli to není lehké období, pro váš sexuální život je to obrovská šance. Konečně se totiž můžete věnovat zase jen sami sobě! „Nejspíš nemáte sex nijak extra často, ale jeho kvalita je vysoká. Plná soustředěnost na vás dva vám dovoluje v posteli objevit doposud neobjevené,“ říká Tracey Cox.

8. Znovu zamilovaní

Tohle období je taková odměna za to, že jste spolu překonali veškerá úskalí a problémy, které vám život naservíroval. Za ten skvělý výkon si nyní můžete znovu prožít něco tak podobně emočně silného a romantického jako na začátku. „Sex samozřejmě není tak častý a divoký jako na začátku. Je takový pomalejší, citlivější a něžnější, je plný doteků, mazlení a dalších technik, které mohou nahradit klasický pohlavní styk,“ tvrdí Tracey Cox.

Tak co, v jakém období jste právě teď?

Reklama

Načítám