Hlavní obsah

Ženy jsou pro ně jen kořist na jedno použití: Fenomén pickuperství. Pouličních lovců jsou stovky

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodí po ulicích, vzájemně se hecují, bodují ženy od jedničky do desítky a oslovují je jak na běžícím pásu. Jejich jediným cílem je nasbírat co nejvíc „zářezů“. Pro někoho je to telefonní číslo, pro jiného rande, pro dalšího sex. A pak už nic. Říká se tomu pickuperství a po našich městech se takových „lovců“ pohybují stovky.

Článek

Ve světě se o pickuperství už nějaký čas mluví, ale u nás je to celkem nová věc. Mezi české muže, kteří si z žen udělali v podstatě lovnou zvěř, pronikl režisér Tadeáš Daněk. V unikátním dokumentu České televize Pickupeři ukázal, co jsou zač. A i když na první dobrou budete mít asi chuť je odsoudit, jsou spíš k politování.

Co je to pickuperství

Z jejich pohledu je pickuperství způsob trávení volného času, netradiční koníček. Muži z různých věkových skupin (nejčastěji mladší generace) se sdružují, komunikují spolu přes sociální sítě a večer pak vyrážejí „na lov“. Setkávají se na rušných místech, kde se dá očekávat vysoký počet lidí, prostě tam, kde bude „z čeho vybírat“.

„Ve světě je takových mužů opravdu hodně, je to fenomén. Ale i u nás už jich jsou stovky. Mají svoje skupiny na sítích, organizovaně se scházejí, pořádají dokonce mistrovství v pickuperství,“ říká Tadeáš Daněk. Seznámil se s několika pickupery a párkrát s nimi vyrazil. V přímém přenosu pak sledoval, jak mezi sebou o ženách mluví: bez úcty a respektu, jako by pro ně byly jen potenciální oběti. Možná kořist, kterou zmanipulují, dostanou, kam chtějí, použijí a pak odkopnou.

„Oni je různě bodují, vzájemně se pak hecují, radí si, jak je oslovit, jak z nich vymámit telefonní číslo, jak je dostat na rande nebo do postele,“ vysvětluje režisér. Jenže na získaná čísla stejně nakonec nezavolají a po případném sexu se už nikdy neozvou – spíš se jen pochlubí kamarádům pickuperům, jak zaskórovali.

Co jsou zač pickupeři?

Při sledování dokumentu vás asi jako první napadne, že to jsou hulváti, manipulátoři bez špetky úcty k ženám, kluci bez svědomí, kteří záměrně ubližují, a je jim to úplně jedno. Jenže když se oprostíte od prvotních emocí a zamyslíte se, nejspíš vám jich bude nakonec líto. Vesměs jsou to totiž muži, kteří mají obrovský problém sami se sebou – a především velice nízké sebevědomí.

Image namachrovaného lovce je jen maska, pod níž se schovávají nejistí a vyděšení kluci. „Člověk se zdravým sebevědomím a sebehodnotou by nikdy nic takového nedělal. Jedná se především o jedince, kteří nemají zdravý vztah k sobě samým, mají nízké sebevědomí, nezdravý vztah k životu, a tudíž i k ostatním lidem. Jejich chování je manipulativní za účelem získání ‚kořisti‘, ale oni o tom takhle nepřemýšlejí, nevadí jim, že lžou, hrají hru, manipulují,“ vysvětluje terapeutka Táňa Ametová.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Někteří „zkušení muži“ nabízejí kurzy pickuperství a jiní se jich zúčastňují. Za peníze se učí, jak z ženy vymámit telefonní číslo, na které pak nikdy nezavolají. A to se vyplatí!Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Proč to dělají?

Každé vymámené telefonní číslo, polibek, každé rande, každá akce, která skončí sexem – to vše je okamžitý zvedač sebevědomí, kterého se těmto mužům tak zoufale nedostává. Jenže dlouhodobě to nefunguje, je proto potřeba jít si pro další dávku… Vlastně je to něco jako drogová závislost.

Ale dělají to i z dalších důvodů. „Zvednutí sebevědomí a sebehodnoty je jedna věc, ale faktorů je víc. Něco si dokázat, někam patřit, získat pocit ocenění od party, pocit důležitosti, být pánem situace. Může to tedy být touha po uznání a ocenění, možnost cítit se jako silný jedinec, ale i touha po lásce. A to obzvlášť u těch, kteří v dětství nebyli milováni, respektováni a motivováni k rozvoji vlastního potenciálu,“ dodává Táňa Ametová. Jsou to zkrátka nešťastní, zmatení kluci bez sebevědomí, kteří dost možná touží po lásce a vztahu, i když to nechtějí přiznat. A už vůbec ne před ostatními pickupery, protože by se shodili.

Je za tím i byznys…

Co je snad ještě smutnější než samotné pickuperství, je byznys, který si kolem něj někteří vytvořili. „Existují skupiny chlapů, kteří se prezentují jako bývalí úspěšní pickupeři, a těm začínajícím nabízejí různé kurzy, školení, koučinky a podobně. A rozhodně ne za malé peníze, jde o tisíce. A to mně přijde snad ještě horší než to, co dělají ti kluci. Hrají si totiž na odborníky, ale jde jen o to, že údajně měli hodně ženských,“ říká Tadeáš Daněk.

Přitom je dost možné, že i tihle „koučové a trenéři“ pickuperství by sami potřebovali psychologickou pomoc. „Dává jim to pocit moci, zvedá jim to sebevědomí, a navíc je to pro ně i dobrý byznys,“ dodává Táňa Ametová.

Po lásce touží asi většina lidí, jenže někteří se tak zoufale bojí citových závazků a ztráty kontroly, že vztahy buď vůbec nenavazují, nebo je vždy zničí: Filofobie – strach z lásky a citových pout

Související témata:
Pickuperství

Načítám