Hlavní obsah

Mléčné výrobky při tréninku i dietě. Které podpoří růst svalů a potěší nízkým obsahem kalorií?

Foto: Supavadee butradee, Shutterstock.com

Foto: Supavadee butradee, Shutterstock.com

Obyčejné mléko vám nechutná, dokonce máte pocit, že jako dospělý člověk se bez něj pohodlně obejdete? Pokud máte v jídelníčku jiné zdroje vápníku a bílkovin, pak tento nápoj klidně ponechte dětem. Nevzdávejte se ale mléčných výrobků. Výborně zasytí, ocení je sportovci i dietářky a v letních parnech dokonce pomohou s ochlazením.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mléko je skutečně potravinou primárně určenou pro mláďata. Obsahuje ale cenné látky, které mají nezastupitelné místo i v jídelníčku dospělých. Vápník prospěje zdraví a pevnosti kostí, plejáda vitaminů a minerálů podpoří imunitu i správné funkce v celém organismu. Neláká-li vás mléko jako nápoj, vsaďte na mléčné výrobky. Mnohé jsou v dospělosti lépe stravitelné než samotné mléko, protože aktivita enzymů, které se na jeho trávení podílí, s věkem přirozeně klesá.

Zakysané výrobky jako zdroj živin

Pro dospělé jsou nejlépe stravitelné zakysané mléčné výrobky, jako jogurty, kefír, podmáslí a acidofilní mléko. Podporují správnou střevní mikroflóru, a tím i vaši imunitu a psychickou pohodu.

„Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“ vysvětluje nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.

Palivo pro svaly

Mléčné výrobky mají své cenné místo i v jídelníčku aktivních lidí. Pokud rádi sportujete, zařaďte především výrobky s vysokým obsahem bílkovin, jako řecký jogurt, tvaroh, sýr a kefír. Podporují metabolismus, pomáhají navýšit svalovou hmotu, hrají zásadní roli také při regeneraci svalů.

„Mléčné výrobky, zejména tvarohy a sýry, patří mezi nejvýznamnější zdroje kvalitních živočišných bílkovin. Tvrdý tvaroh může dokonce obsahovat více proteinů než maso, což z něj dělá skvělou volbu pro každého, kdo chce zvýšit příjem bílkovin,“ vysvětluje Miroslav Hrazdil, manažer kvality a bezpečnosti v Jaroměřické mlékárně. Třicetiprocentní eidam obsahuje na sto gramů 28 gramů bílkovin, tvrdý tvaroh 26 gramů. U tvarohů je navíc výjimečný poměr bílkovin na množství tuku (ve prospěch bílkovin).

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Vybírejte si mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovinFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Nízkokalorické zasycení od nás i z Itálie

Chytře zvolené mléčné výrobky mohou být také základem úspěšné diety. Opět za to vděčí množství bílkovin, které dokážou na dlouho zasytit a pomáhají kontrolovat chutě. Navíc zvyšují termogenní efekt, při jejich trávení tělo spaluje více kalorií než u sacharidů a tuků.

V dietě je u mléčných produktů důležité hlídat podíl tuků. Vzdávat se nemusíte ničeho, hodně tučné výrobky je ale lepší konzumovat uměřeně. K tučnějším patří plísňové sýry, parmazán, čedar nebo mascarpone. Bez obav si dejte mozzarellu, syrečky nebo olomoucké tvarůžky. Nejméně tučné jsou čerstvé sýry jako cottage, syrovátkový měkký sýr ricotta nebo lučina.

V létě pomůže ochladit

V horkých letních dnech, kdy nemáte takovou chuť k jídlu, mohou být mléčné výrobky skvělou volbou, která zasytí i osvěží. Kefír, jogurty, cottage nebo tvaroh obsahují až kolem 80-90 % vody, jsou proto skvělou variantou pro doplnění tekutin a ochlazení organismu.

Sýr se hodí do salátů (např. burrata, mozzarella) i na grilování (halloumi, feta či kozí), z jogurtu nebo kefíru připravíte smoothie, které zasytí a nezatíží trávení. „Velkým hitem obzvlášť v letních měsících je lassi, tradiční jogurtový nápoj původem z Indie, který umí osvěžit a ochladit organismus – třeba po konzumaci pálivého jídla nebo v parných letních dnech,“ přidává svůj tip Tomáš Louda, specialista na potraviny z Košík.cz. Vyrobit ho zvládnete i doma.

Mléčné výrobky mají své místo v mnoha světových kuchyních, berte je i jako zpestření letních dovolenkových cest. Ochutnejte cizokrajné fermentované nápoje nebo u nás běžně nedostupné sýry, dopřejte si i zajímavé mléčné dezerty. Poznávat cizokrajné země prostřednictvím jejich kuchyně je velká zábava.

Načítám