Hlavní obsah

Řecký jogurt je hit. Víte, co vše s ním můžete podniknout a čím ho ochutit, aby byl ještě lepší?

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustý, krémový, zdravý, přímo nabitý vápníkem a bílkovinami, takový je řecký jogurt. Máme pro vás pár dokonalých nápadů, jak si s ním kreativně pohrát, aby vám i dětem ještě více chutnal. Zdaleka nemusíte spoléhat jen na obligátní vločky a džem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pravý řecký jogurt, který můžete ochutnat během letní dovolené v podstatě kdekoli ve slunném Řecku, se vyrábí zpravidla z ovčího mléka. Jogurty řeckého typu, které koupíte běžně v našich supermarketech, jsou většinou z mléka kravského. To jim ovšem vůbec neubírá na skvělé chuti ani výživových hodnotách.

Zázrak nabitý vitaminy a proteiny

Řecký jogurt obsahuje velké množství vápníku, důležitého pro zdraví kostí a kloubů, vitaminů skupiny B, které potřebujeme pro fungování metabolismu i nervového systému, také je plný mléčných bílkovin (proteinů) a probiotik pro zdravý střevní mikrobiom a bezproblémové trávení.

Pro výrobu řeckého jogurtu je potřeba až dvojnásobné množství mléka, než je tomu u běžných jogurtů, jelikož při fermentaci se z mléka odstřeďuje syrovátka. To je také důvod, proč má jogurt ve finále tak hustou a příjemně krémovitou konzistenci.

Univerzální využití v kuchyni

Přírodní, tedy bílý řecký jogurt má v kuchyni téměř neomezené možnosti využití, dává vám tedy dostatek prostoru pro kreativitu a experimentování. Jeho chuť je neutrální, což je velkou výhodou při přípravě pomazánek, omáček, dipů nebo zálivek. Když si jej ale chcete dopřát samotný, může vám právě kvůli neutrální chuti připadat poněkud nudný. To ale můžete snadno změnit a udělat z něj lahůdku i pro ty nejnáročnější gurmány. Existuje celá řada způsobů, jak z řeckého jogurtu udělat delikatesu. Tady jsou nápady a triky, jak ho můžete s minimálním úsilím vylepšit.

Foto: Yulia Gust, Shutterstock.com

Díky husté a krémové konzistenci a neutrální chuti můžete s řeckým jogurtem v kuchyni doslova kouzlit. Tzatziki je jen jednou z mnoha možnostíFoto: Yulia Gust, Shutterstock.com

Kupte plnotučný

Pokud preferujete nízkotučné druhy řeckého jogurtu nebo dokonce ty, na jejichž obalu najdete uvedeno 0 % tuku, změňte to a sáhněte po poctivé plnotučné variantě. Pravý řecký jogurt obsahuje tuk, ten je totiž nositelem jeho skvělé a plné chuti. Ano, věřte, že žádný Řek vám ho nikdy nenabídne v nízkotučné „dietní“ podobě. Ať už si pak jogurt ochutíte ovocem, džemem, medem nebo třeba čokoládou, poznáte rychle rozdíl. Pak už jen stačí ozdobit jím lívance, vafle či palačinky, také ale třeba snídaňový toust, ať už nasladko, či naslano.

Více křupavosti

Milým překvapením pro vaše chuťové pohárky bude, když do jogurtu přidáte něco pěkně křupavého. Na oblíbeném müsli není vůbec nic špatného, křupavost ale můžete dodat i jinými ingrediencemi, které poskytnou nový rozměr chuti. Zkuste pražená slunečnicová, dýňová či sezamová semínka, nasucho opečené oříšky nebo drcené kakaové boby. Pro slanou variantu, například při přípravě omáčky k masu či k čerstvé zelenině, přimíchejte osmaženou cibulku, chilli vločky nebo na oleji osmažený barevný pepř. Skvělou službu udělá i nadrobno pokrájená čerstvá zelenina (mrkev, paprika, okurka), kterou přimícháte do jogurtu, jemně osolíte a opepříte a skvělá svačina je na světě.

Ovoce v jogurtu trochu jinak

Kombinovat řecký jogurt s ovocem, to je známá klasika, jenže nakrájený banán nebo jahody mohou časem omrzet. Vylepšete to a nebojte se zkusit i jiné možnosti. Ochuťte si jogurt pokrájeným čerstvým ananasem, žlutým melounem nebo mangem. Příjemně osvěžující chuť získáte, když do misky s jogurtem přidáte nadrobno pokrájenou polovinu limetky a šťávu z druhé půlky plodu. Výborně poslouží i mražené ovoce, třeba lesní směs. Ovoce povařte v kastrolku s trochou vody, rozmixujte a vznikne výborný přeliv. Své uplatnění zde najdou i populární květinové vody, zejména růžová a z pomerančových květů, které nabízejí neobvyklou exotickou chuť.

Foto: Elena Pavlovich, Shutterstock.com

Maliny, jahody nebo borůvky a ovesné vločky zkuste nahradit třeba ananasem, mangem a praženými oříšky či semínkyFoto: Elena Pavlovich, Shutterstock.com

Univerzální dip i zálivka

Pro přípravu nejrůznějších druhů dipů, omáček a zálivek je řecký jogurt tím nejlepším pomocníkem. Stačí zapojit vlastní fantazii a můžete kouzlit. Například smíchejte jogurt se lžící zakysané smetany a majonézy, dochuťte sušenými bylinkami, které máte zrovna po ruce (italské, tymián, petrželka, saturejka…), zakápněte pár kapkami citronové šťávy a lehce pikantní dip k nachos, bramborovým lupínkům, opečenému pita chlebu či tortille a samozřejmě ke grilovanému masu i čerstvé zelenině, je hotov. Nebo se můžete pustit do rychlé pomazánky, stačí do hustého jogurtu vmíchat nadrobno pokrájeného uzeného lososa, kapary, olivy nebo třeba kapii a kyselé okurky.

Mražený jogurt

Mražený jogurt je velmi populární a ne zrovna laciná dobrota, za kterou už nemusíte utrácet. Vyrobte si doma vlastní. Do kelímku řeckého jogurtu přimíchejte lžíci arašídového másla, rozpuštěnou čokoládu, nadrcené arašídy, kešu oříšky či pistácie, lžíci medu, ovocnou marmeládu nebo rozmixované maliny, borůvky či mango. Fantazii se meze nekladou, kdo má rád vanilku a kokos, přimíchá zrníčka z vnitřku vanilkového lusku nebo strouhané kokosové vločky. Možností je takřka nepřeberně. Pak už jen stačí uložit na pár hodin do mrazáku.

Načítám