Hlavní obsah

Batáty plněné hovězím masem

Hodnocení:
(21)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Že jste si i vy dali letos předsevzetí jíst zdravěji? Pak vyzkoušejte tyto plněné batáty, které potěší nejen vaše tělo, ale i chuťové pohárky. Batáty jsou sice oproti klasickým bramborám kaloričtější, dokáží ale zasytit na delší dobu, mají nižší glykemický index a navíc obsahují vitaminy A a C.

Ingredience pro:
4 porce
Plněné batáty
  • 2 ks batátů
  • 200 g hovězího mletého masa
  • kořenící směs na mleté maso
  • 1/2 hrnku sterilované kukuřice
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 1 konzerva bílých fazolí v rajčatové omáčce
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžička sušené majoránky
Na servírování
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • zelená paprika
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že si upečete batáty. Batáty neboli sladké brambory omyjte, osušte a zabalte do alobalu. Takto připravené je dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte do měkka, 30 až 40 minut, záleží na velikosti batátů.

Krok 2: Nyní si připravte náplň. Mleté maso dochuťte podle vašich preferencí nebo použijte kořenící směs. Na lžíci oleje maso zprudka orestujte a při restování vařečkou rozdělte na menší kousky. 

Krok 3: K orestovanému masu přidejte konzervu rajčat, konzervu fazolí a kukuřici. Osolte, opepřete a přidejte i chilli podle chuti. Směs nechejte dusit pod poklicí alespoň 10 minut.

Krok 4: Nakonec vypněte plamen a přidejte v prstech rozmělněnou majoránku (lépe se rozvoní). 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Plněné batáty chutnají skvěle se zakysanou smetanou

Krok 5: Směs servírujte na upečené půlce batátu. Před podáváním doporučujeme ještě dochutit lžící zakysané smetany a nadrobno nakrájenou zelenou paprikou pro chuť i barvu.

Vyzkoušejte naše další zdravé recepty! Třeba hutnou polévku z červené čočky nebo polentové hranolky s paprikovým dipem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek