Hlavní obsah

Potraviny, na které byste měly během menstruace zapomenout

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doprovázejí každou vaši menstruaci bolesti hlavy, křeče v podbřišku či kolísání nálady? I když je její průběh značně individuální, nepříjemné projevy dokáže částečně omezit správný jídelníček. Překvapivě do něj nepatří třeba oblíbená čokoláda. Čemu a kdy se vyhnout?

Článek

Jste celá oteklá, břicho máte nafouklé, obličej plný zanícených vřídků? Máte chuť zalézt si s příchodem krvácení do postele a zůstat tam ve společnosti vína, čokolády a misky chipsů? Právě tyhle potraviny vám ale mohou ubrat zbytky sil. Zkuste se jim vyhnout a uvidíte, že se vaše potíže zlepší.

Sójové mléko krade železo

Máte při menstruaci chuť na hrnek kakaa nebo teplý pudink? Pozor, někomu způsobují mléčné výrobky nadměrnou plynatost či jiné trávicí potíže a křeče. A to nejen kvůli jejich obecně horší stravitelnosti, ale i kvůli obsahu kyseliny arachidonové. Ta stimuluje produkci prostaglandinů, které vyvolávají stahy dělohy. Pokud vás napadlo klasické mléko nahradit mlékem sójovým, ani s jeho konzumací to nepřehánějte. Obsahuje totiž kyselinu fytovou, která omezuje využití železa. A právě to vlivem krvácení ztrácíte a je třeba ho naopak doplňovat.

Únava, pocity na omdlení, podráždění nebo zimomřivost tak mohou být důsledkem právě nízké hladiny železa. Doplnit ho pomůže quinoa, brokolice nebo mandle. Sójové mléko si dejte pak klidně třeba s hodinovým odstupem. „Alternativou mléka pak může být mandlové mléko, ale aby bylo z nutričního hlediska přínosné, budete si ho muset vyrobit doma. Rostlinná mléka v obchodech obsahují pouze malé procento základní suroviny, navíc jsou plná přidaného cukru a aditiv,“ prozrazuje trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Foto: inewsfoto, Shutterstock.com

Sójové mléko si můžete z bobů vyrobit i domaFoto: inewsfoto, Shutterstock.com

Chipsy zadržují vodu

Už týden před menstruací kolísá hladina estrogenu a progesteronu, což vede k většímu zadržování vody v těle. Cítíte se nateklá, vaše váha může poskočit o pár kilo výše. Trpíte-li zavodněním, hlídejte si v jídelníčku množství soli. Její přemíra totiž vaše potíže jen zhorší. Pár dní před očekáváným příchodem krvácení si zkuste odpustit chipsy, instantní polévky, uzeniny, polotovary či nezdravý fast food.

Z bůčku bolí prsa

I když máte během vašich dnů chutě spíše na sacharidy, nezapomeňte také na dostatek bílkovin nezbytných v boji s únavou. Navíc zabrání i vyžírání ledničky. „Jejich dostatečný příjem snižuje hladinu ghrelinu, hormonu hladu,“ radí nutriční specialistka výživových poraden Nutriadapt Monika Bartolomějová. Chcete-li si dopřát maso, dejte si spíše bílé a méně tučné. Nasycené mastné kyseliny v prorostlém masu, másle nebo kokosovém tuku přispívají k přecitlivělosti prsou i zvýšeným křečím.

Foto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock.com

Nejen sůl, ale i alkohol vede k vyššímu zadržování vody v těleFoto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock.com

Sušenky rozhodí psychiku i pH

Připomíná-li vaše nálada během menstruace horskou dráhu, zkuste se vyvarovat jednoduchých cukrů. Ty totiž na psychiku působí dost podobně. Sušenky, mléčná čokoláda nebo kus bábovky rozkolísají nejen vaši náladu a hladinu krevního cukru, podporují i křeče a zhoršují kvalitu pleti. Trpíte-li navíc kvasinkovými záněty, může být viníkem právě rafinovaný cukr, kterému během vašich dnů holdujete ve zvýšené formě. Pokud vaše tělo volá po sladkostech, zkuste sušené ovoce nebo ovocný salát. A hlavně si dejte pozor na dostatečný příjem bílkovin.

Sklenka vína zhoršuje křeče

Pomáhá vám otupit bolest i záchvaty melancholie sklenka vína? Alkohol bohužel také přispívá k zadržování vody, zhoršuje křeče a může vyvolat menstruační migrénu. Alkohol si navíc nerozumí s léky proti bolesti, bez kterých to občas během menstruace nejde.

Káva vás rozesmutní

Chcete-li si ulevit od nepříjemných projevů menstruace, pijte vedle čisté vody také bylinkové čaje. Odvar z třezalky, heřmánku nebo kontryhelu uleví od bolesti, pnutí prsou nebo křečí. Pozor ovšem na nápoje, které tyto projevy naopak zesilují. Mezi ně patří především ty s obsahem kofeinu. Káva, cola, energydrinky a černý čaj nebudou vaši spojenci a vyvarujte se jich alespoň v první dny krvácení.

Reklama

Načítám