Hlavní obsah

Menstruace v 21. století: co se stane, když o ni přijdeme

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Menstruace je přirozená součást života každé zdravé ženy, ale dnes ji prožívají jinak než jejich předchůdkyně v minulosti. V čem je současná situace jiná a jakou má pravidelné menstruační krvácení funkci, pokud nechcete otěhotnět?

Článek

Období menstruace umí být hodně nepříjemné. Pocit nafouknutí, hygienická nepohoda, křeče v břiše, trávicí obtíže, ale i migrény nebo bolesti v zádech vás trápí měsíc co měsíc? Možná zbytečně, tělo se totiž bez měsíčků docela dobře obejde.

Jakou má menstruace funkci

Mezi 12. a 13. rokem se většina dívek setká s menarche, prvním menstruačním krvácením, menses je pak provází v průměru až do 51 let. Každý měsíc se děložní sliznice zvětší, aby se případné oplodněné vajíčko mělo kde uchytit. „Když se ale vajíčko neuchytí, začnou se určité vrstvy děložní sliznice odlupovat a společně s trochou krve a hlenem odcházejí pryč, což se projeví jako menstruační krvácení,“ popisuje gynekolog Pavel Turčan. To se během plodného období zopakuje zhruba pětsetkrát.

Radikální řešení: zastavení menstruace

Je vaše menstruace hororová a svoje ženství si během ní rozhodně neužíváte? Řešením může být hormonální jóga, případně bylinky pro ženy anebo bylinná napářka – tradiční pomoc na mnoho ženských problémů.

Pokud nic nefunguje, nechystáte se otěhotnět a na pravidelném krvácení netrváte, je možné menstruaci zcela zastavit pomocí hormonální antikoncepce (HA). Nejjednodušší je to u pilulek – prostě vynecháte týdenní pauzu a ihned navážete dalším platíčkem. Obdobně lze postupovat v případě vaginálního kroužku. I s nitroděložním tělískem se může menstruace změnit jen ve špinění.

Foto: Trendsetter Images, Shutterstock.com

První dítě si průměrná Češka pořídí v 28 letech. Menstruuje ale od 13 do 51 letFoto: Trendsetter Images, Shutterstock.com

Příliš mnoho měsíčků

Zdá se vám to příliš násilné? Bojíte se, že budou měsíčky organismu chybět? Historie ukazuje, že spíš ne. „Snad nikdy neměly ženy menstruaci tak často jako dnes. Mnohočetná těhotenství, kojení do dvou či tří let a kratší délka života mohly za to, že ženy prožily menstruaci jen sto- až stopadesátkrát za život. Dnes je to až čtyřikrát více,“ konstatuje MUDr. Štěpán Machač z reprodukční kliniky Reprofit.

Ženy bývaly po většinu plodného života těhotné nebo kojily, tím pádem menstruaci téměř neměly. „Pokud žena neplánuje mít děti, nemá menstruace z pohledu medicíny prakticky žádné opodstatnění. Pro zdravé fungování jednoduše není nutná,“ tvrdí Štěpán Machač.

Očista je mýtus

Traduje se, že má pravidelné krvácení jakousi očistnou funkci. Nemá. Její úkol je jasný: odstranit zbytnělou sliznici dělohy, která se připravovala na možné těhotenství. Nic víc a nic míň. Když se její růst zastaví, nemá co odcházet – tudíž je krvácení zbytečné a nedojde k němu. Jestliže užíváte HA a děláte pauzu v užívání, krvácení či špinění, které se většinou dostaví, není skutečná menstruace, ale tzv. krvácení ze spádu neboli pseudomenstruace. Nastává vlivem výkyvu hormonů a nemá žádnou funkci.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Užívání HA zbaví bolestivého pnutí ňader, na druhou stranu může zvyšovat riziko rakoviny prsuFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Jak hormony působí: výhody a nevýhody

Když se pomocí hormonů zastaví ovulace a menstruace, zbavíte se PMS i problémů spojených s měsíčky. Stálá hladina hormonů někdy uleví i ženám trpícím menstruační migrénou, endometriózou či syndromem polycystických ovarií. Absence silného krvácení prospěje i chudokrevným a dlouhodobé výzkumy poukazují na nižší výskyt nádorů tlustého střeva, konečníku, vaječníků a děložní sliznice u uživatelek HA.

Na druhou stranu, v při přirozeném cyklu kolísá množství estrogenu a progesteronu a právě během menstruace je jejich hladina nejnižší. Pokud se tak neděje, roste riziko rakoviny prsu. Uživatelky HA si rovněž více stěžují na celulitidu nebo křečové žíly a velký strašák je zvýšená pravděpodobnost trombózy a cévní mozkové příhody.

Každá žena je jiná: záleží jen na vás

Rozhodnutí je zcela individuální. Pravidelné krvácení je tělu přirozené, a pokud o to nestojíte, není třeba nijak zasahovat do normálního koloběhu vašeho cyklu. Jestli vás ovšem problémy sužují každý měsíc, pak je dobré vědět, že existuje možnost, jak menstruaci na čas zastavit. A neplodnosti se nebojte. Je-li žena dospělá a zdravá, schopnost otěhotnět neovlivní ani dlouhodobé užívání HA.

Reklama

Načítám