Hlavní obsah

Brambory a jablka dražší než banány! Prý bude ještě hůř

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablka a brambory dražší než banány? Kdo by si to ještě před pár lety dovedl představit! Teď už je to realita, s níž se musejí spotřebitelé smířit. Jak se vyvíjely běžné i akční ceny za posledních zhruba pět let?

Článek

Že za jídlo platíte stále víc, to asi moc dobře víte. Podle odborníků se ale musíte smířit s tím, že to bude rok od roku horší. Vliv na to bude mít snaha o co nejekologičtější zemědělství, bohatnutí lidstva, ale třeba i koronavirus. Jak se změnily cenovky na potravinách za posledních zhruba pět let?

Cena másla vyšší skoro o polovinu

O ceně másla se toho napsalo mnoho. „Jeho průměrná akční cena se od roku 2015 do 2018 zvýšila o 42 %. Mírně klesala až loni – v akci šlo máslo koupit v průměru za 35,42 Kč,“ uvádí Petr Miklík ze srovnávače cen Kupi.cz. Nejvýhodnější akce nabídl rok 2016, bylo to kolem 27 Kč za 250 gramů. Jen pro zajímavost: v roce 2005 stála kostka másla běžně kolem 26 Kč. První nárůst přišel v roce 2017, kdy cena vzrostla o 41 %.

Cena vajec pomalu klesá

Po zdražení vajec čeká mnoho domácností s nákupem až do chvíle, kdy se ocitnou v akci. Nejlepší akční ceny byly v roce 2016 – 10 vajec velikosti M se dalo sehnat již za 14,90 Kč. Mezi lety 2016 a 2017 už to bylo 27 Kč. Loňský rok přinesl pokles cen, průměrná akční cena byla 22,60 Kč.

Mléko bylo nejdražší před třemi lety

Kdybyste porovnávali cenu mléka za posledních pět let, našli byste dva rekordy: nejlevnější bylo v roce 2016 a nejdražší v roce 2017. „Ve slevě stál litr polotučného mléka v roce 2016 i 7,50 Kč, běžněji pak kolem 12 až 13 Kč. O rok později už byla průměrná akční cena kolem 17 Kč,“ upřesňuje Petr Miklík. Jen pro zajímavost: v roce 2011 stál litr mléka běžně 17,60 Kč.

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Mléko se vyplatí kupovat v akci, kde je jeho cena i kolem deseti korun za litr Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Cena jablek kolísá

Milovníci jablečného štrúdlu zažili největší šok v létě 2013, kdy za kilogram oblíbeného ovoce dali i 42 Kč. Pak cena sice klesala, ale od 23 Kč v roce 2017 se do roku 2017 vyšplhala přes 30 Kč. Potom začala cena jablek pomalu klesat. „Loni jste mohli koupit kilo v akci již kolem 19 Kč,“ upřesňuje Petr Miklík.

Mrkev cenovým skokanem

Doby, kdy jste mohli v akci koupit kilo mrkve do deseti korun, už jsou dávno pryč. Mezi lety 2017 a 2018 se dokonce stala cenovým skokanem, kdy podražila až o 77 %. „Z ceny kolem 19 korun za kilo se stalo 33 Kč. V akci se dala mrkev v roce 2017 koupit i od 6,90 do 11 Kč. O rok později už to bylo kolem 16,“ cituje statistiku Petr Miklík. Jak vydrží mrkev až do jara?

Cena a kvalita brambor

Brambory zdražují, ale podle zkušeností spotřebitelů a jejich častých stížností to vypadá, že se jejich kvalita zhoršuje – pravděpodobně vlivem špatného skladování. Ale zpět k ceně: v nejvýhodnější akci roku 2015 nabízeli obchodníci kilogram brambor za 4,90 Kč, avšak běžná průměrná akční cena byla 12 Kč. Loňská průměrná akční cena byla 16,22 Kč, průměrná běžná cena v létě podle statistik 27 Kč. Z brambor můžete vyrobit hned tři skvělé večeře.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Cena brambor je vyšší než cena mnohého exotického ovoceFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ceny cibule šokují

Až do roku 2018 byste za kilo cibule v akci dali kolem 6 Kč, běžně byste ji koupili kolem 13 Kč. V červnu 2019 vystřelila její cena až na 40 až 45 Kč za kilo, v akci ji obchodníci nabízeli v průměru za 23,90 Kč. Jak správně nakrájet cibuli?

Slunečnicový olej zlevňuje

Slunečnicový olej byl nejdražší kolem roku 2011, kdy jste za litr zaplatili kolem 54 Kč. Od roku 2014 ceny klesají. V roce 2017 byla jeho průměrná akční cena kolem 27 Kč, napřesrok spadla na 25,38 Kč a loni už to bylo kolem 23 korun.

Krkovice podražila

Za posledních pět let podražilo i vepřové maso, a to včetně oblíbené krkovice. V roce 2015 byste za kilo dali do 110 Kč, v akci do 95 Kč a občas byste ji v letáku našli i pod 70 Kč. Loni se průměrná akční cena pohybovala kolem 108 Kč a běžná cena vyrostla nad 130 Kč.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Bude cenu hovězího ovlivňovat i ekologická daň? Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Ceny potravin porostou i nadále

Ceny potravin, až na výjimky, neustále stoupají. Proč? „Nejčastěji slýcháte, že za to může počasí – ale to je jen jeden z faktorů. Zvyšuje se poptávka, rostou platy, a tím i náklady na výrobu… Stále častěji do cen zasahuje byrokracie, regulace a ‚příliš zelená politika‘,“ uvádí agrární analytik Petr Havel a dodává: „Ochrana životního prostředí je potřebná, ale není zadarmo. Právě teď se ve dvou frakcích Evropského parlamentu řeší zdanění masa ve výši asi 150 Kč za kilogram hovězího a telecího s cílem snížit počty těchto zvířat a zamezit oteplování planety. Vliv na ceny bude mít i omezení produkce Číny v důsledku koronaviru nebo šíření afrického moru.“

Kolik peněz projíte za měsíc? Můžete to ovlivnit nejen nákupy ve slevách, ale i při vaření. 32 tipů, jak ušetřit na jídle, ale ne na chuti!

Reklama

Načítám