Hlavní obsah

Jak začít den jako čistou nepopsanou stránku

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Také ve shonu běžíte vstříc novému dni jako na poplach? Ajurvéda vám dá pádný důvod, proč si přivstat a přidat pár minut na nové hygienické návyky, které detoxikují tělo, podpoří silnou imunitu a připraví vás na den plný energie.

Článek

V ajurvédě, tradiční indické medicíně, se má za to, že bez dobré péče o tělo nemůže duše najít své místo a vnitřní čistota těla patří vedle správné výživy a duševní rovnováhy k jednomu ze tří pilířů pevného zdraví.

Možná se to zdá překvapivé v Indii, která zrovna nepatří mezi přeborníky ve veřejné hygieně. V tomto pojetí je však hlavním úkolem péče o tělo napomáhat ve spirituálním vývoji jedince. A třebaže se zrovna nehodláte vydat na cestu duchovního pokroku, i tak oceníte jednoduché ranní rituály, které nastartují metabolismus a detoxikaci a podpoří imunitní systém.

Jednoduchá ranní rutina dinacharya

Tyto rituály pomáhají eliminovat toxické usazeniny, které mohou narušovat správné fungování organismu. Vedle náležité výživy představují základní podmínku dobrého zdraví a první krok k nastolení rovnováhy. Jak na to?

1. Vstávejte brzo

Podle ajurvédy působí vstávání před úsvitem dobře na mysl i zdraví. Ideální je probouzet se přirozeně bez budíku a nejpozději v 6.30. Se vstáváním však nespěchejte. Na chvíli se posaďte, poté položte chodidla na zem, co nejvíce se předkloňte a pomalu se postavte. Tak jemně rozproudíte krevní oběh. Začátky možná nebudou jednoduché, ale brzo uvidíte výhody ranních ptáčat.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Ranní ptáče dál doskáče i v Indii. Zkusíte to také?Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

2. Opláchněte se studenou vodou

Studená voda vás probudí a pomůže odstranit odpadní látky nahromaděné během noci. Začněte obličejem a čerstvou vodu vrhněte i do otevřených očí, několikrát zamrkejte a koulejte očima na všechny strany. Potom si dejte střídavou sprchu: několik minut teplou, pak 30–60 sekund studenou. Postup nejméně třikrát zopakujte a nakonec se utřete hrubým ručníkem. Teplá voda cévy roztáhne a chladná smrští, krev intenzivně cirkuluje a rozproudí se i tam, kde jinak stagnuje. Zlepší se tak látková výměna, posílí nervový systém i srdce a zvýší se počet leukocytů a červených krvinek. To vše pocítíte jako blahodárný příliv energie.

3. Vyčistěte si nos a nosohltan

Výplach nosu (džala néti) je vhodný proti alergiím, nachlazení i usazeninám a také pro správné dýchání. Konvičku lota naplňte vlažnou vodou, v níž jste rozmíchali půl lžičky soli. Hubičku vložte do nosní dírky, hlavu nakloňte o 45 stupňů na opačnou stranu s tělem mírně dopředu a nechte vodu vytékat druhou dírkou, pak vyměňte strany. Poté se důkladně vysmrkejte. Každou dírkou zvlášť s druhou ucpanou prstem se pokuste o alespoň 20 krátkých výdechů. Nos i dutiny tak zbavíte nečistot, mikroorganismů a hlenů. V době epidemie proplachujte nos i večer před spaním. K výplachu nosu solným roztokem vám stačí i PET láhev.

Foto: MandriaPix, Shutterstock.com

Speciální konvička má krásný tvar, ale použít můžete i jiné vhodné nádobyFoto: MandriaPix, Shutterstock.com

4. Oškrabte si jazyk a vypláchněte ústa

Jedním z nejdůležitějších ajurvédských rituálů je správná ústní hygiena a očištění jazyka (jihwa prakšalana). Nalačno lžičkou nebo speciální měděnou škrabkou odstraňte bělavý povlak z jazyka a s ním i mikroorganismy. Pracujte nenásilně a jemně od kořene ke špičce. Poté odměřte polévkovou lžíci oleje (Indové užívají sezamový, vy si vyberte podle chuti) a 10 až 20 minut ho převalujte v ústech tak, aby se dostal i mezi zuby. Mikroorganismy a toxiny se na olej navážou, vznikne hustá bělavá tekutina. Vyplivněte ji, ústa několikrát vypláchněte vlažnou vodou, vykloktejte teplou vodou s trochou soli a nakonec vyčistěte zuby. Ajurvéda radí bylinné pasty nebo prášky, nedoporučuje pasty sladké ani gelové. Jak správně vybrat zubní pastu?

5. Dejte si vodu ještě před snídaní

Máte ústa vyčištěná? Pak nalačno vypijte velkou sklenici čisté vody – citron by předčasně spustil proces trávení. Aktivujete tak orgány, aby po celý den správně fungovaly, a podpoříte snadný pohyb střev. Voda by měla být převařená (klidně si ji připravte večer), mít tělesnou teplotu a v ideálním případě ji vypijte 20 minut před snídaní.

Reklama

Načítám