Hlavní obsah

Návštěva luxusního domu u zatopeného lomu: Přírodní materiály hrají prim

Foto: Pavlína Štefanová

Foto: Pavlína Štefanová

Reklama

Dům u zatopeného lomu je jako splněný sen. Manželé si užívají přírodu venku a díky poctivým přírodním materiálům i uvnitř. A pro případné návštěvy mají samostatnou garsonku.

Článek

Pozemek u zatopeného lomu s průzračně modrou až tyrkysovou vodou, to byla pro manželský pár dokonalá trefa do černého. Původně žili v rodinném domě uprostřed sídliště, do tohoto místa se ale okamžitě zamilovali. Nechali si tu postavit jednopodlažní dům, ve kterém mají dostatek prostoru pro sebe i své dva psy a v němž je také samostatná, zcela oddělená garsonka s veškerým zázemím, která slouží pro návštěvy dětí, rodičů či přátel.

Od stavbyvedoucího dostali kontakt na interiérovou designérku Hanu Matějkovou, se kterou si sedli hned na první schůzce a i následná spolupráce byla bezproblémová. V podstatě návrh vznikl na první dobrou a později se dopracovávaly pouze drobnosti.

Přírodní materiály, které vydrží

„Majitelé si přáli dům zařídit z přírodních materiálů, těch skutečných, aby působily poctivě a také aby vydržely. Zkrátka aby ho nemuseli za pár let opravovat kvůli zestárnutí. Dalším jejich požadavkem byla útulnost – béžové a hnědé barvy spíše než studená šeď. Od začátku byla jasná dřevěná podlaha, naopak vyhnout se chtěli moderním betonovým stěrkám,“ popisuje Hana Matějková.

Takovým „opravdovým“ kusem nábytku je nádherný jídelní stůl vyrobený z exotického dřeva suar. „Původně jsme zvažovali dubové fošny, ale ukázalo se, že by při této velikosti stolu musely být napojované z více kusů, což se nám nelíbilo. Suar umožňoval výrobu z jednoho kusu a vypadá perfektně,“ dodává designérka.

Foto: Pavlína Štefanová

Nádherný je na zakázku vyrobený stůl z exotického dřeva suar. Vyrobený je z jednoho kusuFoto: Pavlína Štefanová

Od obýváku po prádelnu

Dům realizovali jako celek, což designérka velmi kvituje: „Často se stává, že klienti dávají důraz na hlavní obytný prostor a například zádveří – tedy místa, kudy chodí návštěvy –, ale zbytek domu výrazněji neřeší. Tady jsme řešili i prádelnu, šatnu u ložnice nebo úložné prostory v koupelně garsonky. Měli jsme tak celkovou představu o fungování domu a tu jsme propsali do všech místností.“

Oproti původnímu plánu například změnili dispozici kuchyně a po realizaci hrubé stavby usoudili, že zruší zimní zahradu, o kterou zvětšili obývací část. Ta navíc získala přímý vstup na terasu. A protože v domě zcela postrádali místnost na úklidové potřeby, dali k sobě blíž toaletu a umyvadlo a tuto místnost nově vytvořili.

Hřejivé dřevo i sklo

Dřevěné podlahy doplňují velkoformátové keramické obklady ve formátu 3 × 1 metr, které umožňují pokládku s minimem spár, což působí čistě a prostor opticky zvětšuje. Veškeré vnější rohy obložili dřevěným obkladem z dubu mořeného do tmavého odstínu, který působí teple, elegantně a přirozeně. Majitelé mu dávali přednost před klasickým „žlutým“ dubem.

Na přání majitelů se objevuje také sklo – například na dveřích do bazénové části nebo jako zástěna sprchového koutu u bazénu. Zde použili grafosklo, na které promítli motiv travin, nacházejících se v blízkosti domu.

Foto: Pavlína Štefanová

V celém domě je také spousta zeleněFoto: Pavlína Štefanová

Hry se světly

Důraz kladli také na osvětlení. Například v obývací části je 13 metrů dlouhá světelná lišta zapuštěná do sádrokartonového podhledu. Dominantní je pak kruhové osvětlení, které se opakuje i v garsonkové části a hlavní koupelně nad vanou. „Obecně jsme volili spíše kulatější prvky, které působí útulněji než ty hranaté,“ doplňuje Hana Matějková.

Z terasy do vody

Podél celého domu se vine terasa, na kterou se dá vstoupit z ložnice, od bazénu, z obýváku i garsonky. Odtud se majitelé kochají výhledem na lom. Voda je plná ryb a po straně je dokonce malá plážička, kde se dá rybařit nebo koupat. Celému domu dodává vodní prvek úžasnou atmosféru.

Vizitka designérky

Ing. Hana Matějková pracuje na projektech určených pro bydlení i komerční účely a nejraději dělá komplexní návrhy interiéru. To vše v duchu motta „Bydlete krásně, žijte ještě líp!“, protože věří, že prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje naše duše. Velmi dbá na lidský přístup, neustále se vzdělává a absolvuje nejrůznější kurzy a školení. Více na www.interierovy-design.cz.

Reklama

Načítám