Hlavní obsah

Útulný řadový domek pro čtyřčlennou rodinu: Více než trendů se drželi pohodlí

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Dům koupili manželé Klára a Ondřej ve svých 22 a 23 letech. Klára je interiérová designérka, sama tedy navrhla, jak bude jejich rodinné hnízdečko vypadat. Také spoustu práce na stavbě odvedli svépomocí, a na své bydlení jsou i proto právem pyšní.

Článek

Řadový domek na Chomutovsku koupili manželé Klára a Ondřej ve fázi hrubé stavby, kdy uvnitř nebylo nic než obvodové zdi. Oba studovali a zvažovali, jestli zůstat v Praze, nebo se vrátit do rodného kraje. Zejména kvůli cenám nemovitostí se nakonec rozhodli pro návrat domů. Dnes tu spokojeně žijí spolu se dvěma malými syny a dvěma psy.

Návrh v rukou paní domu

Majitelka domu Klára Fedorová je zároveň interiérová designérka, takže návrh byl v jejích rukou. „Téměř volnou, omezenou jen rozpočtem, mi ji při zařizování nechal i manžel,“ směje se a dodává, že s vlastními nápady přicházel spíše při realizaci zahrady. „A také jsem na něm nechala výběr vyloženě technických věcí, jako jsou termostaty, bojler nebo televize.“

Dům má užitnou plochu 109 m2 a dispozici 4 + kk. Ve spodním patře je vstupní chodba, koupelna a obývací pokoj s kuchyní, v horním patře pak koupelna, dva dětské pokoje a ložnice. „Manžel chtěl, aby měly děti společný pokojíček a druhý pokoj aby sloužil jako herna. To jsme ale nakonec zavrhli,“ dodává Klára.

Foto: Archiv designérky

Řadový domek má dvě patra. Pod schodištěm získali úložné prostory pro skladování úklidových potřeb a sezonních věcíFoto: Archiv designérky

Stavba svépomocí

Původně chtěli vše realizovat svépomocí. Ondřej například sám postavil vnitřní příčky. Bez zkušenosti se stavbou, s prací na plný úvazek a dálkovým studiem to ale šlo pomalu. Po půlroce tedy začali hledat firmu, která by jim dům dodělala.

„Z pražské koleje jsme se přestěhovali do malého bytu, abychom byli blízko stavbě. Hotovo jsme chtěli mít do Vánoc, protože nám na konci roku končila nájemní smlouva. Nakonec jsme se stěhovali dva dny před Štědrým dnem,“ vzpomíná Klára.

Zařizování za pochodu

Firma zařídila velké stavební práce, jako rozvody vody a elektřiny, štuky, zateplení podlahy, podlahové topení, schodiště, obklady koupelny a vylití anhydritové podlahy. Majitelé se pak za pomoci rodiny pustili do malování, pokládání podlahy, obestavění krbové vložky nebo obložení zdi u televize.

„Když jsme tu začali bydlet, měli jsme jen to nejnutnější. Spousta věcí se dodělávala postupně, tak jak zbývaly peníze. Třeba dětské pokojíčky se vždy připravovaly až před porodem. Nakonec jsme se vrhli na terasu, která je krytá hliníkovou pergolou. A velké plány máme ještě na zahradě a předzahrádce, kde ale už teď trávíme spoustu času třeba ve vířivce.“

Foto: Archiv designérky

Spoustu času tráví rodina na zahradě a terase. Mají tu příjemné posezení i vířivku a do budoucna plánují venkovní kuchyňFoto: Archiv designérky

Moderně a prakticky

Co se týče interiéru, Klára se snažila, aby působil jednotně, moderně a dostatečně světle. Důležité pro ni také bylo, aby nejen v kuchyni vznikl dostatek úložných prostor. Ty získali například pod schodištěm, které původně zvažovali otevřené, ale nakonec právě z tohoto důvodu zvolili uzavřenou variantu.

Na podlahy vybrali po delším rozmýšlení vinyl. „Věděla jsem, že chci dřevodekor, ale dřevěné podlahy byly mimo náš rozpočet a plovoucí zase neodpovídaly našim nárokům na odolnost. Přece jen jsme měli dva psy a počítali jsme i s dětmi. Vinylu nevadí rozlitá voda a odpovídal i naší cenové představě, takže vyhrál,“ vysvětluje Klára. V koupelnách i na terase je keramická dlažba, v obývacím pokoji pak ještě na zdi vedle televize použili betonový obklad imitující kámen.

Spokojeni i po čase

A udělali by s odstupem času něco jinak? „Napadá mě snad jen rozmístění zásuvek, těch mělo být víc. A co mě opravdu dráždí, je barva fasády – ta byla ale bohužel daná stavebním povolením a bez přesného odstínu bychom dům nikdy nemohli zkolaudovat. Jinak jsem ale pyšná na to, v jakém věku (při koupi domu nám bylo 22 a 23 let) a s jakými podmínkami, především finančními, jsme dům dokončili,“ uzavírá majitelka.

Foto: Archiv designérky

Obývací pokoj zútulňuje rohový krb, který si majitelka velmi přála. Zeď vedle TV je obložená betonem imitujícím kámenFoto: Archiv designérky

Vizitka designérky

Pro Kláru Fedorovou znamená interiérový design možnost uspořádat prostor a vytvořit prostředí, které má svůj příběh a charakter a člověk se tu cítí pohodlně a přirozeně. Klientům věnuje dostatek času, aby se o nich dozvěděla co nejvíc a vytvořila tak domov přesně podle jejich představ. Ví, že krásný interiér nemusí být drahý, takže je schopná přizpůsobit se nejen přáním, ale i rozpočtu. Více na www.kfinterierovydesign.com.

Podívejte se, jaká paráda se dá udělat s řadovým domem širokým jen 4 metry!

Reklama