Hlavní obsah

Jak zvětšit malou předsíň bez bourání: ukliďte v ní a zkuste kouzlo kontrastu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Předsíň nebo chodba jsou první místo, kde vítáte hosty, kam přicházíte po náročném dni a odkud ráno odcházíte za povinnostmi. A nikdo se v ní nechce cítit stísněně nebo nepříjemně. Co dělat, když vám prostory nepřejí, a jak je opticky zvětšit?

Článek

Chodba a předsíň bývají při zařizování a dekorování nejvíc zanedbávané místnosti v interiéru. Důvod je prostý: lidé tu netráví příliš času a většinou tu nezůstávají dostatečně dlouho na to, aby jim přikládali větší význam. Přesto se jedná o místo, které vytváří první dojem z interiéru a může ovlivnit, jak se budete po příchodu domů cítit. Jak opticky nafouknout malou či úzkou předsíň?

1. Méně věcí a úložných prostorů

Čisté a prázdné prostory vždycky vypadají větší, přehlednější a příjemnější, úklid předsíně se proto snažte nezanedbávat. Odneste odtud všechny nepotřebné věci, na věšáku i v otevřeném botníku nechávejte jen to, co používáte nejčastěji, a zbytek ukryjte do skříní.

S množstvím úložných prostorů to tu však nepřehánějte, ať prostor nepřeplníte. Zapomeňte také na robustní tmavé kousky a vybírejte raději minimalistický nábytek s jednoduchým designem. Ideální jsou vestavěné skříně a tam, kde se nehodí, volte u skříněk alespoň menší hloubku a posuvné dveře.

Foto: IsakBA, Shutterstock.com

V předsíni udržujte co největší pořádek a nechte v ní jen věci, které pravidelně používáteFoto: IsakBA, Shutterstock.com

2. Světlé barvy, zrcadla a jednotný styl

Že světlé barvy opticky zvětšují prostor, není žádné tajemství. Perfektní je bílá, zejména její nejsvětlejší odstíny. Při výběru nátěru proto sledujte vlastnost zvanou bělost – odstíny budou tím zářivější a jasnější, čím vyšší má procento. Chcete se vyhnout sterilní a chladné atmosféře, kterou může jasně bílá někdy vyvolat? Zvolte jiný světlý neutrální tón: nabízí se krémová, slonovinová, vanilková a šampaňská.

Ve světlých barvách volte i nábytek: dobře se hodí kusy s lesklým povrchem či dveřmi se zrcadly. S jejich údržbou je sice víc práce, ale malé místnosti opravdu prospějí.

Pozor si dejte, pokud se rozhodnete pro pastelové barvy. Ideální jsou chladné odstíny (modrá, zelená), které místnost oživí, ale opticky nezabírají prostor. Zato pastely s teplým podtónem (žlutá, oranžová, červená a hnědá) mají tendenci zmenšovat, proto sáhněte po jejich nejsvětlejších variantách a příliš to s nimi nepřehánějte.

Nic rozhodně nezkazíte, když celou místnost včetně doplňků a dekorací sladíte do stejného stylu a barevné palety. Prostor díky tomu bude působit harmonicky a celistvě.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Lesklé a jasně bílé povrchy dodají prostorům světlo a vzdušnost, a navíc je pomohou opticky zvětšitFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

3. Optická hra s kontrasty

Hlavu nemusíte věšet, ani když milujete syté tóny. Využijte je pro nejrůznější optické triky. Trápí vás nízký strop a chcete zvýšit pocit vzdušnosti a prostoru? Namalujte na jednu stěnu několik svislých pruhů.

Je chodba příliš dlouhá a úzká? Celkovou atmosféru výrazně změníte, když nejvzdálenější stěnu vymalujete teplým tmavším odstínem. Místnost se bude zdát kratší a širší.

Strop by měl zůstat vždy bílý, případně být o několik odstínů světlejší než stěny. To samé platí i pro podlahu – u té hraje velkou roli také způsob pokládky. Parkety místnost opticky prodlouží, šikmo položené obklady ji zase rozšíří.

Foto: HamsterMan, Shutterstock.com

Našikmo orientovaná dlažba místnost opticky rozšíří. Více prostoru jí dodají i zrcadlaFoto: HamsterMan, Shutterstock.com

4. Dostatek světel

Velkou roli v optickém zvětšení malých prostorů hraje i správně zvolené osvětlení. Nejméně vhodné jsou velké visací lustry, které nejenže zabírají místo, ale navíc opticky snižují strop. Lepší volbu představují u stropu přisazená svítidla, tedy stropnice.

Pořídit si můžete jedno centrální svítidlo a doplnit ho několika menšími LED bodovými světly, případně vsadit pouze na rovnoměrně rozvržená bodová světla. Vyhněte se málo propustným stínidlům a vybírejte barvu světla označovanou jako denní či neutrální bílá a poohlédněte se po žárovce, která má barevnou teplotu 4 600 až 5 000 kelvinů.

Reklama

Načítám