Hlavní obsah

Zahřejte se v zimě! Pořízení sauny prospěje i vašemu zdraví

Foto: PV productions, Shutterstock.com

Foto: PV productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty klesají pod nulu a jaro je v nedohlednu. Pokud se toužíte pořádně prohřát, může být pro vás sauna ideálním řešením. Dnes již můžete vybírat z nepřeberného množství velikostí a volit můžete také mezi klasickou finskou saunou, nebo stále oblíbenější infrasaunou. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a proč se pro saunu vůbec rozhodnout?

Článek

Dříve bývaly sauny pouze luxusem spojovaným především s wellness centry a spa. Poslední dobou se ale stále častěji stávají součástí domů, nebo dokonce i bytů.

Blahodárné účinky kvalitního saunování znali již staří seveřané, takže se jedná o časem důkladně prověřenou metodu, jak si ulevit od bolesti kloubů a obecně pohybového ústrojí, jak očistit, zjemnit a zpevnit pleť, včetně zmírnění projevů celulitidy,“ říká Jaroslav Sojka ze společnosti Zelené údolí, která nabízí vše pro dům a zahradu. „V sauně se pleť dokonale vyčistí, vyhladí se vrásky a zvýší se její regenerační schopnost i hydratace. Saunování je obecně spojováno i s pozitivními účinky na fungování celkové imunity organismu.“

Vlastní sauna vám přinese všechny výhody, které saunování přináší, a to v pohodlí domova v naprostém soukromí.

Finská sauna versus infrasauna

Rozdílů mezi klasickou finskou saunou a infrasaunou je několik, ten hlavní ale spočívá ve způsobu prohřívání těla. „Ve finské sauně se nejprve ohřeje vzduch uvnitř sauny za pomoci kamen a ten pak ohřívá vaše tělo. V infrasauně na vaše tělo působí napřímo paprsky z infrazářičů, které způsobí celkové prohřátí,“ vysvětluje Jaroslav Sojka.

Jak je tedy zřejmé, infrasaunu nemusíte na rozdíl od té finské dlouze předehřívat (stačí 5-10 minut), a ušetříte tak čas i finance. Rozdíl je také v teplotě, infrasauna totiž prohřívá tělo teplotou o 45-60 °C, zatímco v té finské dosahuje vzduch hodnot až kolem 100 °C. Výhodou může být možnost přidat během saunování ve finské sauně do vody vonné esence používané při aromaterapii.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Éterické oleje obsažené v páře dodají saunování nový rozměr Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Který typ sauny zvolit?

Rozhodovat bude hned několik faktorů. Tím hlavním je samozřejmě zdraví - pokud trpíte kardiovaskulárním onemocněním, je pro vás klasická sauna tabu. To ovšem neplatí o infrasauně - ta naopak může pomáhat například s vysokým tlakem.

Přihlédnout musíte také k možnostem umístění sauny. Infrasauny jsou menší a vzhledem k nízké teplotě, kterou vyzařují, je možné je bezpečně instalovat i v bytech. U finské sauny je třeba kromě samotné „potírny“ myslet také na místo pro ochlazování, které k finskému saunování neodmyslitelně patří - vedle sauny je tak třeba zajistit místo na nádrž se studenou vodou nebo sprchu.

Kolik stojí sauna?

Dalším důležitým faktorem při rozhodování jsou finance. „Finančně je finská sauna náročnější než infrasauna, jak z hlediska pořízení, tak i z hlediska provozu. O něco vyšší investice do finské sauny je však vyvážena výrazně kvalitnějším prožitkem z opravdového, dokonalého a staletími prověřeného procesu saunování,“ radí Jaroslav Sojka. Ceny sauny se odvíjejí od výkonu a velikosti - infrasaunu pořídíte od 20 000 Kč a finskou od 30 000 Kč.

Pokud si nejste jistí, zda si můžete saunu dovolit, vezměte v úvahu kromě ceny samotné také náklady na provoz. Propočítejte si je předem - zjistěte, jakou má vybraná sauna spotřebu energie, a při výpočtu nezapomeňte kromě samotného času saunování připočíst také čas na předehřátí.

Související témata:

Načítám