Hlavní obsah

Česko peče cukroví s ProŽeny.cz: Bohunčiny rohlíčky

Foto: Mona Martinů

Rohlíčky podle Bohunky - jsou sladké a vynikající!

16. 11. 2011

Nemáte před Vánoci času nazbyt, a když se rozhodujete, jaké cukroví upéct, rozhoduje především doba přípravy? V tom případě vám přijde vhod dnešní recept na rychlé ořechové rohlíčky s čokoládou podle paní Bohunky. Rozpalte trouby, další díl seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz je tu!

Článek

Znáte to – středa, péct cukroví je třeba! Tedy ani dnes nemůže chybět další díl z našeho vánočního seriálu! Dnes si spolu s paní Bohunkou a malou Alicí, kterou právě hlídala, posvítíme na oříškové rohlíčky máčené v čokoládě. Věřte mi, milovníci sladkého se po nich utlučou!

Ještě než začneme: Neviděli jste zatím první a druhý díl? Zde najdete ořechové suky i čokoládové dárečky!

Ořechové rohlíčky podle Bohunky

Potřebujete:250 g cukru moučka, 250 g vlašských nebo lískových ořechů, 125 g másla, 100 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku (např. Omega), formičky ve tvaru rohlíčků.

Celý postup je velmi jednoduchý, takže ho zvládne i ten, kdo v životě žádné cukroví nepekl. Ořechy namelte najemno – doporučuji vlašské pro jejich jemnější chuť, dají se koupit buď na farmářských trzích, nebo v supermarketu už vyloupané v sáčcích po 100 gramech, za balení ale zaplatíte okolo 35 korun. Umleté je smíchejte s cukrem, přidejte máslo, které by mělo být trochu povolené, tedy ne rovnou z lednice! Z těchto tří surovin vypracujte hladké povolné těsto.

Foto: Mona Martinů

Celé pečení pozorovala i malá Alice

Poté si připravte formičky ve tvaru rohlíčků. Nejlépe se peče v těch, co už nějaká ta léta pamatují – nemusejí se vymazávat a většinou z nich jde cukroví vyklopit bez problémů. Spousta hospodyněk dělá i to, že formičky po pečení nemyje v horké vodě, ale pouze je dočista vytírá ubrouskem.

Foto: Mona Martinů

Těsto by mělo být hladké a měkké

Foto: Mona Martinů

Pozor, kontrola!

Hotové těsto vtlačte do formiček tak, aby náplň končila hladce vodorovně s okraji. Formičky pokládejte na plech a pečte při 180 stupních Celsia asi 10 minut, dokud nejsou rohlíčky nafouknuté (ve výsledku budou trochu i duté). Nechte na dřevěném prkénku krátce vychladnout a jen jemným klepnutím rohlíčky z formiček vyndejte.

Foto: Mona Martinů

Sponzorem našeho seriálu je společnost Delta. Děkujeme!

Foto: Mona Martinů

Formičky naplňte po okraj

Na mírném plameni nebo ve vodní lázni rozhřejte čokoládu s tukem a konce rohlíčků v ní namáčejte. Nechte zchladnout na pečicím papíře a máte hotovo! „Někdy nemáčím oba konce do čokolády, jindy třeba rohlíček namočím jen z jedné strany, ale zato do poloviny,“ přidává na závěr svůj tip paní Bohunka.

Foto: Mona Martinů

Vše vyskládáno na plechu, takže hurá do trouby!

Foto: Mona Martinů

Po upečení budou rohlíčky krásně nafouknuté

Foto: Mona Martinů

S čokoládovým zdobením si můžete vyhrát

Foto: Mona Martinů

Na pečicím papíře rohlíčky doschnou

I dnešní odvážná čtenářka si za svůj recept z redakce odnesla háček na kabelku, zástěru a fotografii na památku. Kdo bude další? Zítra se společně vydáme za Dianou a její dcerkou Miou do Mladé Boleslavi. Přichystaly si pro vás ananasové kokosky!

Foto: Mona Martinů

A tady je celá ta dobrota!

Podělte se s námi i vy o svůj recept! Přijeďte k nám do redakce, nebo my přijedeme za vámi. Hlásit se můžete na e-mailu michal@prozeny.cz . Na viděnou zítra (ano, i ve svátek budeme péct)!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama