Článek
Postup
Krok 1: Ořechy namelte najemno – doporučujeme vlašské pro jejich jemnější chuť.
Krok 2: Umleté ořechy smíchejte s cukrem, přidejte máslo, které by mělo být trochu povolené, tedy ne rovnou z lednice!
Krok 3: Z těchto tří surovin vypracujte hladké povolné těsto.
Krok 4: Poté si připravte formičky ve tvaru rohlíčků. Nejlépe se peče v těch, co už nějaká ta léta pamatují – nemusejí se vymazávat a většinou z nich jde cukroví vyklopit bez problémů.
Tip: Spousta hospodyněk dělá i to, že formičky po pečení nemyje v horké vodě, ale pouze je dočista vytírá ubrouskem.
Krok 5: Hotové těsto vtlačte do formiček tak, aby náplň končila hladce vodorovně s okraji.
Krok 6: Formičky pokládejte na plech a pečte při 180 stupních Celsia asi 10 minut, dokud nejsou rohlíčky nafouknuté (ve výsledku budou trochu i duté, proto "foukané").
Krok 7: Nechte je na dřevěném prkénku krátce vychladnout a jen jemným klepnutím rohlíčky z formiček vyndejte.
Krok 8: Na mírném plameni nebo ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a konce rohlíčků v ní namáčejte.
Krok 9: Nechte zchladnout na pečicím papíře a máte hotovo!
Tip: Někdy můžete namočit oba konce do čokolády, jindy třeba rohlíček namočte jen z jedné strany, ale zato do poloviny.
Jaké cukroví nesmí chybět na vašem vánočním stole?