Hlavní obsah

Česko peče s ProŽeny.cz: Roštinské cukroví

Foto: Mona Martinů

S Markétou jsme si pečení užili!

Léty osvědčený recept od prababičky. To je to, oč v dnešním díle seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz půjde! Spolu s receptem k nám do redakce dorazila i sympatická Markéta a naštěstí se s ním nepřišla jen pochlubit, ale také se o něj podělit – se mnou a samozřejmě i s vámi! Zajímá vás, jak se peče Roštinské cukroví?

Článek

Možná trochu netradičně vám tajemství Roštinského cukroví prozradím už na začátku. Do těsta se přidává úžasná pečicí ingredience jménem sádlo! Na rozdíl od většiny jiných receptů v něm však není cítit. Spíše dodá těstu jen potřebnou křehkost, a cukroví je pak i bez nekonečných dnů odpočívání krásně měkké a chutné. Ihned!

Foto: Mona Martinů

Nejdřív bylo potřeba domluvit se na postupu

Na 6 plechů potřebujete: 250 g másla, 250 g sádla, 250 g cukru krupice, 250 g mletých lískových nebo vlašských ořechů, 750 g hladké mouky, 1 až 2 vejce, šťávu z jednoho citronu, čokoládu na zdobení.

Máslo i sádlo nechte změknout při pokojové teplotě. K povolenému tuku přidejte cukr, najemno mleté ořechy a vejce (doporučuji dvě, ale podle původního receptu stačí jen jedno) a vypracujte základ těsta. Přidejte šťávu z citronu a mouku a rukama několik minut zpracovávejte tak, aby vám vzniklo zcela hladké a tvárné těsto.

Foto: Mona Martinů

Citronovou šťávu nevynechávejte!

Foto: Mona Martinů

Propracovávání těsta chvíli trvá

Foto: Mona Martinů

Minulý rok jsem si v diskuzi přečetl, že se směju jak retard. Tak asi jo :o)

Foto: Mona Martinů

A těsto je hotové!

To napěchujte do zdobicí tuby nebo strojku. Dříve se na vytláčení hada, ze kterého se stáčejí věnečky, používal upravený strojek podobný tomu na maso, se speciálním nástavcem. „Pamatuju si, že jsme vždycky jen točily klikou a ze strojku lezlo ven těsto, které jsme rovnou odkrajovaly a věnečky stáčely,“ vzpomíná Markéta, jak kdysi s prababičkou cukroví pekla. Dnes se dá ale v obchodě pořídit i plastová tuba (taková, jakou jsme použili my s Markétou), kterou lze strojek nahradit a dělat prakticky totéž i bez točení klikou.

Foto: Mona Martinů

Ve dvou se to lépe peče!

Foto: Mona Martinů

Na technice záleží!

Tubou s nástavcem ve tvaru hvězdy vytláčejte delší „hady“, které nožem rozdělte na asi osmicentimetrové kousky. Ty stáčejte do kolečka, aby vám vzniknul věneček, prstem zahlaďte spojené konce a přendávejte věnečky na plec s pečicím papírem. Pečte při 180 stupních 12 až 15 minut.

Foto: Mona Martinů

Upečené věnečky zdobte čokoládou

Foto: Mona Martinů

Děkujeme společnosti Delta, že sponzoruje náš vánoční seriál!

Hotové Roštinské cukroví zdobte rozpuštěnou čokoládovou polevou, nechte zchladnout a paráda, která i skvěle chutná, je na světě!

Foto: Mona Martinů

Nevídaná dobrota chutnala snad všem

Už minulý týden jsem spolu se čtenářkami pekl například oříškové rohlíčky nebo ananasové kokosky. Do Vánoc nám ale společně zbývá upéct ještě dalších 19 druhů! Na jakou sladkost se můžete těšit zítra? Půjde o ryze pánskou záležitost. Spolu s Norbertem totiž budeme chystat nepečené cukroví podle receptu jeho tchyně. Zajímá vás výsledek? Testosteron už zítra na www.prozeny.cz :o)

ynezorPumanzeSaNyknalC