Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Osvědčený recept na vánoční strojkové cukroví, do kterého se nedává jen máslo, ale také sádlo. Ořechové věnečky jsou krásné, rychle se dělají a navíc výborně chutnají. Sádlo jim dodá speciální křehkost.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 30 × 38 cm
  • 50 g mléčné čokolády
    6
    7
  • 1 ks citronové šťávy
  • 2 ks vejce
    3
  • 750 g hladké mouky
    1
  • 250 g ořechů
    8
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g sádla
  • 250 g másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Léty osvědčený recept od prababičky. Spolu s receptem k nám do redakce dorazila i sympatická čtenářka Markéta a naštěstí se s ním nepřišla jen pochlubit, ale také se o něj podělit.

Postup

01.

Máslo i sádlo nechte změknout při pokojové teplotě. K povolenému tuku přidejte cukr, najemno mleté ořechy a vejce a vypracujte základ těsta. Přidejte šťávu z citronu, mouku a rukama několik minut zpracovávejte tak, aby vám vzniklo zcela hladké a tvárné těsto.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Hotové těsto napěchujte do zdobicí tuby nebo do strojku.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Tubou s nástavcem ve tvaru hvězdy vytlačujte delší „hady“, nožem je rozdělte na asi osmicentimetrové kousky. Ty pak stáčejte do kolečka, aby vznikl věneček, a prstem zahlaďte spojené konce. Hotové věnečky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 12 až 15 minut.

04.

Hotové věnečky zdobte čokoládovou polevou, nechte zchladnout a máte hotovo!

Načítám