Hlavní obsah

Čím déle nemáte sex, tím méně ho postrádáte. Dlouhodobý půst ale škodí

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od posledního milování uplynuly ne dny, ale týdny a vy místo neovladatelné touhy cítíte spíš únavu a na nějaké dotyky a mazlení nemáte náladu? Je dost pravděpodobné, že jste se dostali do pasti, ze které se jen těžko uniká. Pomůže vám, když se s partnerem (po takovém intimním půstu) schováte pod deku?

Článek

Ideální průměr sexuální frekvence? Neexistuje a kdo tvrdí opak, ten lže. Každý člověk je individuální, a to jak v sexu, tak v chování, emocích, preferencích, plánech nebo práci. Přesto se ale srovnání neubráníte, zvlášť když vás někteří z vašeho okolí s oblibou berou do své ložnice v pikantních historkách. Kolegyně pak působí jako bohyně sexu a Milan z vedlejšího oddělení je partner snů, může totiž pořád. A vy chodíte spát se slepicemi. Co s tím a jak to řešit, pokud vůbec?

Když je spánek nebo práce důležitější

„Co se týče realistického obrazu, který mapuje, jak vypadá dlouhodobý sexuální život, existuje několik statistik, díky nimž si můžete udělat lepší obrázek o realitě. Zhruba 53 procent lidí na sex nemá energii, 40 procent se pak ‚vymlouvá‘, že na něj schází nálada. A dokonce pro 29 procent milenců je práce důležitější než mazlení. Informace přitom plynou z různých průzkumů,“ nechává se na svém blogu slyšet britská sexpertka Tracey Cox.

Rozjetý vlak, který nestaví

To, že občas dojde na období bez sexu, je naprosto normální a přirozené. Nejste sexuální mašiny, a když jste unavení, nemocní nebo přepracovaní, tak se do milování nenuťte. Nicméně sexuální terapeuti varují, že přibývá partnerů, kteří bývají označováni jako „bezpohlavní“. Co to znamená? Mají sex méně než desetkrát ročně. Třeba Denisa Donnelly, docentka sociologie na americké Georgia State University, tvrdí, že takových dvojic je 20 procent. Co se v těchto případech mohlo „pokazit“?

A potvrzují to i slova Tracey Cox, která, jako jedna z mnoha, považuje dovádění v peřinách za součást párové spokojenosti: „Čím déle se vyhýbáte sexuálnímu styku, tím těžší je vrátit se zpátky na milostnou trať. Nebo jinak. Čím déle jste bez sexu, tím méně ho postrádáte.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Každý má jiné nároky na frekvenci sexu. Jestli ale chcete žít ve spokojeném vztahu, mluvte o tom s partnerem a hledejte vhodný kompromis.Foto: fizkes, Shutterstock.com

Kašlete na ostatní, buďte sví, radí experti

„My terapeuti zastáváme názor, že když se spolu dvojice miluje pravidelně, přidává to partnerství 15 až 20 procent štěstí. Pokud je sex špatný nebo vůbec neexistuje, nespokojenost vztahů stoupá na 50 až 70 procent,“ apeluje uvedená odbornice na všechny, kteří se postelovým radovánkám vyhýbají. Jenže pravda je taková, že kdekdo se vymlouvá na nedostatek času, špatnou komunikaci, nízké libido nebo náročnou péči o děti, ale jen hrstka z nich s tím něco dělá.

Jaká řešení existují? V první řadě je třeba se s partnerem domluvit na nějaké sexuální frekvenci, která vyhovuje oběma stranám. Všechny tabulky a chvástání okolí ignorujte a stanovte si opravdu podle svých chutí: tabulky jsou jen tabulky, každý je originál a má jiné potřeby. Jste-li ve fázi, když už sex nepostrádáte, pokuste se zamyslet nad skutečnou příčinou. Jste spolu už dlouho? Necítíte se v poslední době ve svém těle a svlékání vás odrazuje? Důvodů může být vícero, je ale důležité na to přijít.

Od mámy a táty zpět k milencům

Chybějící přitažlivost vůči druhému nemusí nutně znamenat, že je váš vztah odsouzen k záhubě. Chemie se jednoduše může vytratit, velký vliv má například i příchod dětí, což dá partnerskému vztahu pěkně zabrat. Nicméně pokud je ve vztahu úcta, respekt a city, nic není ztraceno. Vášeň a touha se v takových případech dají obnovit.

Přidejte trochu romantiky (Romantika zaručena: Nejlepší filmové polibky všech dob!) a oboustranné snahy a dodejte skomírajícímu milostnému vztahu jiskru. Jde jen o to, vylézt z té pasti a vyskočit zpátky do sedla. I jedny příjemné, uspokojivé hrátky dokážou divy!

Dopřejte si noc v hotelu, zajděte společně do vířivky, pusťte si doma romantický či erotický film nebo si zahrajte párovou erotickou hru.

Testosteron jako lék?

Sexuální aktivita zvyšuje v těle žen i mužů hladinu testosteronu. Tento mužský pohlavní hormon pak bez rozdílu na sexuální orientaci podporuje chuť pustit se znova a častěji do milostného dovádění. A to je potvrzené vědou, konkrétně kanadskou Simon Fraser University.

Tamní vědci odhalili, že zvláště u žen zvýšená hladina testosteronu doslova stimuluje touhu souložit a usnadňuje prožití orgasmu. Stačí k tomu časté mazlení nebo souložení. Nedostatek sexu na druhou stranu způsobuje jisté problémy. Kromě těch vztahových, partnerských se hovoří o srdečních problémech, depresích či workoholismu. Lidé, kteří sexu „moc nedají“, fyzický kontakt podle všeho nahrazují i jídlem nebo alkoholem. Žádní dubléři milování však nemají stejné účinky jako starý dobrý sex.

Reklama

Načítám